Koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika na HTV4

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito prikazao razliku između prijedloga Platforme Umirovljenici zajedno i onoga što nude SUH. MUH, HSU….

Špika o mirovinskoj reformi: Nema objašnjenja tko bi upravljao novcem i na koji način

Nakon rasta mirovina, Vlada namjerava reformirati mirovinske fondove koji su daleko od planirane učinkovitosti - manje-više fondovi grcaju u dugovima koji se pokrivaju iz proračuna. 

 

Najavljena reforma mirovinskih fondova trebala bi dopustiti ulaganje u nekretnine i infrastrukturne projekte. Nadalje, povećala bi se isplata individualne štednje iz drugog stupa na 20 posto od ukupnog iznosa. Postoji li sličan model u zemljama EU-a i postoje li rizici takve mirovinske reforme?

- Jasna nam je intencija Vlade, no do sada se često znalo dogoditi da se ono, što je bila ideja, ne realizira u stvarnosti, a javnost se sve manje razumije u to kako uopće funkcionira mirovinski sustav, istaknuo je za program HTV-a Milivoj Špika, Platforma umirovljenici zajedno.

Ponuđena je mogućnost da osoba koja ide u mirovinu može povući iz II. stupa do 20 posto gotovine umjesto 15 posto kao što je bilo do sada.

- Alternativni investicijski fond je novina, no Hrvatska ima na to pravo s obzirom da je mirovinski sustav pod ingerencijom svake članice Unije. To još nitko nije napravio i to je otprilike kopiranje onoga što rade ova četiri obvezna mirovinska fonda, kazao je Špika.

- Često se znalo događati da ta četiri mirovinska fonda, kojima su vlasnici najveće banke u RH, koriste kao svoje bankomate. Često komercijalna banka komercijalni kredit određenom gospodarskom subjektu koji taj kredit ne može vratiti jer je pred propašću. Tko je novce izgubio? Mirovinski fond i to je sve legalno. Oni imaju pravo na ulaganja, a ne odgovaraju ako se dogode loši plasmani, upozorio je Špika. 

Ovo je jednostavan način kojim oni mogu raspolagati tim novcem bez ikakve kontrole, ustvrdio je Špika.

- Nitko od umirovljenika ili državnih tijela nema upliva u nadzornim ili upravnim odborima obveznih mirovinskih fondova.  Slično bi se dogodilo i kod ovog investicijskog fonda. Država bi postavila neku ekipu. Pet posto bi se odmah transferiralo. Država s tim može raditi što hoće, pojasnio je.


Je li riječ o nacionalizaciji privatnih sredstava radnika?


- Ako država i kaže da će biti jamac za ta sredstva, što znači da se obvezala u ime radno-aktivnih koji su jamci, ako taj novac propadne on će se naplatiti od poreznih obveznika, kazao je.

- U cijeloj priči je čudno da Vlada nije izašla s transparetnim objašnjenjem tko su ti koji bi upravljali i na koji način, upozorio je Špika.

Platforma Umirovljenici zajedno podržava svaki napor koji će unaprijed mirovinski sustav.

- Budući da ovdje nema dovoljno informacija, idemo sačekati obrazloženja. Moram reći da mi se u startu tako nešto ne sviđa jer me asocira na ponašanje koje se sad događa u II. mirovinskom stupu, rekao je Špika. 

Cijelo gostovanje možete pogledajte na priloženom linku:

 

Poziv na javnu tribinu – tiskovnu konferenciju Brckovljani 05.03.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu i tiskovnu ... (opširnije)

OTV emisija Svakodnevnica 26.02.2024., gosti Lazar Grujići Milivoj Špika U emisiji Svakodnevnica na OTV-u gostovali su ... (opširnije)

Umirovljenici ne nasjedajte na ovu prevaru SUH-a Umirovljenici, pogledajte dobro što SUH radi jer vam ovom ... (opširnije)

Još jedan pokušaj prevare umirovljenika, ovaj puta od SUH-a!? Nakon cijelog prošlog mandata Vlade HDZ-a i ... (opširnije)

Kako do minimalne mirovine od 800 eura i da se na mjesto u Sv. Antunu ne ... (opširnije)

Politička platforma Umirovljenici zajedno održala javnu tribinu – cilj povećati mirovine   Nakon gotovo 30 godina ... (opširnije)

Umirovljenici u super izbornoj godini moraju glasati za sebe… Kako nam se približavaju parlamentarni izbori sve ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu – tiskovnu konferenciju Karlovac 26.02.2024.   Pozivamo vas na Javnu tribinu i ... (opširnije)

U Sisku održana, još jedna, uspješna Javna tribina Umirovljenici su poput zadnje rupice na vladinu sviralu ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu Sisak 23.02.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu koja će se održati 23.02.2024. ... (opširnije)