Koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika na HTV4

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito prikazao razliku između prijedloga Platforme Umirovljenici zajedno i onoga što nude SUH. MUH, HSU….

Špika o mirovinskoj reformi: Nema objašnjenja tko bi upravljao novcem i na koji način

Nakon rasta mirovina, Vlada namjerava reformirati mirovinske fondove koji su daleko od planirane učinkovitosti - manje-više fondovi grcaju u dugovima koji se pokrivaju iz proračuna. 

 

Najavljena reforma mirovinskih fondova trebala bi dopustiti ulaganje u nekretnine i infrastrukturne projekte. Nadalje, povećala bi se isplata individualne štednje iz drugog stupa na 20 posto od ukupnog iznosa. Postoji li sličan model u zemljama EU-a i postoje li rizici takve mirovinske reforme?

- Jasna nam je intencija Vlade, no do sada se često znalo dogoditi da se ono, što je bila ideja, ne realizira u stvarnosti, a javnost se sve manje razumije u to kako uopće funkcionira mirovinski sustav, istaknuo je za program HTV-a Milivoj Špika, Platforma umirovljenici zajedno.

Ponuđena je mogućnost da osoba koja ide u mirovinu može povući iz II. stupa do 20 posto gotovine umjesto 15 posto kao što je bilo do sada.

- Alternativni investicijski fond je novina, no Hrvatska ima na to pravo s obzirom da je mirovinski sustav pod ingerencijom svake članice Unije. To još nitko nije napravio i to je otprilike kopiranje onoga što rade ova četiri obvezna mirovinska fonda, kazao je Špika.

- Često se znalo događati da ta četiri mirovinska fonda, kojima su vlasnici najveće banke u RH, koriste kao svoje bankomate. Često komercijalna banka komercijalni kredit određenom gospodarskom subjektu koji taj kredit ne može vratiti jer je pred propašću. Tko je novce izgubio? Mirovinski fond i to je sve legalno. Oni imaju pravo na ulaganja, a ne odgovaraju ako se dogode loši plasmani, upozorio je Špika. 

Ovo je jednostavan način kojim oni mogu raspolagati tim novcem bez ikakve kontrole, ustvrdio je Špika.

- Nitko od umirovljenika ili državnih tijela nema upliva u nadzornim ili upravnim odborima obveznih mirovinskih fondova.  Slično bi se dogodilo i kod ovog investicijskog fonda. Država bi postavila neku ekipu. Pet posto bi se odmah transferiralo. Država s tim može raditi što hoće, pojasnio je.


Je li riječ o nacionalizaciji privatnih sredstava radnika?


- Ako država i kaže da će biti jamac za ta sredstva, što znači da se obvezala u ime radno-aktivnih koji su jamci, ako taj novac propadne on će se naplatiti od poreznih obveznika, kazao je.

- U cijeloj priči je čudno da Vlada nije izašla s transparetnim objašnjenjem tko su ti koji bi upravljali i na koji način, upozorio je Špika.

Platforma Umirovljenici zajedno podržava svaki napor koji će unaprijed mirovinski sustav.

- Budući da ovdje nema dovoljno informacija, idemo sačekati obrazloženja. Moram reći da mi se u startu tako nešto ne sviđa jer me asocira na ponašanje koje se sad događa u II. mirovinskom stupu, rekao je Špika. 

Cijelo gostovanje možete pogledajte na priloženom linku: