Heraklo, ispiranje štala i demokracija

 Poučna i uvijek zanimljiva epizoda iz starogrčke mitologije Heraklovo je uspješno čišćenje štala elidskog kralja Augije. Zadatak koji je trebao poniziti u narodu popularnog junaka i poluboga, Heraklo je riješio rušenjem zidova i skretanjem dviju rijeka koje su isprale nakupljene nečistoće, ne prljajući pritom ruke. Jesmo li i mi svjedoci novog junaka na hrvatskoj političkoj sceni, našeg suvremenog Herakla,  koji će p(r)očistiti domaće političke štale i sve ono što se desetljećima nakupljalo u njima? I ostati čist...
      Zadatak je naizgled malo preambiciozan i ne odvija se baš onako kako su ga (možda) zamislili članovi Mosta s Božom Petrovom na čelu. Sve ove dane teškim kapcima pokušavamo ugledati i razaznati neku nit koja bi povezala sva postizborna sastančenja, pregovaranja i dramatične obrate kojima svjedočimo, sve manje uvjereni da to negdje vodi. Naime, sve je teže oteti se dojmu da je Most duboko zagazio u blatnjavu štalu, da se dublje i dublje uvlači u živo političko blato u kojem SDP i HDZ pliva poput riba. 
      Upozorenja pravnih stručnjaka i politologa, poput profesora Pađena i Prpića, primjerice, već godinama ukazuju da su se političke stranke nametnule kao utjecajan posrednik između birača i države te u velikoj mjeri privatizirale državu. Same stranke neizbježno se oligarhijski strukturiraju, tako da demokracija sve više vodi u oligarhiju, vladavinu manjine. Koalicije su još kompliciranije tvorevine pa kad se ta politička musaka prelije u državne institucije, teško narodu kojim upravljaju! Na tom tragu bio je i predsjednik I. Josipović, tražeći preciznije zakonsko uređivanje ustroja političkih stranaka.  Nadglasala ga je, međutim, populistička galama predsjedničke kampanje. Pa je sve pomalo palo u zaborav. No, u raspletu koji gledamo, događa nam se najgora varijanta: narod je glasovao, a političke oligarhije se dogovaraju. Vratimo se stoga starogrčkim korijenima, etimologiji riječi demokracija : Vladavina naroda. 
      Narod, dakako, želi promjene, ali ne vjerujemo da će ih pokrenuti politički konglomerat koji bi mogao nastati iz pregovora tri političke grupacije, pregovora kakve gledamo posljednjih nekoliko tjedana. Nije tu riječ o strpljenju, demokraciju ne treba požurivati. Riječ je o kvaliteti i jasnoći onoga što slušamo iz dana u dan. Zato, dragi svi, ne zaboravite da sve ono o čemu pregovarate na kraju trebaju potvrditi – birači. Bez obzira nazvali vi postizborno koaliranje „suradnjom“. 
      Da ne zaboravimo na kraju, zbog domišljatosti Heraklovog poteza rijetko se spominje  da legenda o čišćenju Augijevih štala ima dramatičan i krvav rasplet. Kralj nije našem junaku isplatio obećanu desetinu stoke za nagradu pa mu je Heraklo oduzeo život i kraljevstvo dao njegovu sinu Fileju. S mitovima i legendama nije se za šaliti, no stvaran život zna biti još nemilosrdniji. 

TAGOVI:

HVALA Veliko hvala svima vama koji ste nam na današnjem glasanju dali povjerenje vjerujući u naš ... (opširnije)

Otvoreno pismo umirovljenicima Drage umirovljenice i umirovljenici, dragi prijatelji i simpatizeri, Ponosni smo i zadovoljni zbog ... (opširnije)

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)