Hrvatska poput nekih članica EU studiranje treba priznati u radni staž!?

Hrvatska poput nekih članica EU studiranje treba priznati u radni staž!?

VD predsjednik Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) Berislav Žužić i Milivoj Špika jedan od dvojice koordinatora Platforme Umirovljenici zajedno gostovali su danas kod Petra Vlahova na HTV4 na temu:

Priznavanje svakog oblika rada u radni staž tijekom studiranja

U desetominutnom razgovoru gosti su dali cijeli niz zanimljivih odgovora na isto tako zanimljiva pitanja, a ono što je zajednički stav je podrška prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno i najava zajedničkog djelovanja kako bi se prijedlog što prije pretvorio u stvarnost.

Berislav Žužić je u kratkim crtama pojasnio trenutnu situaciju sa problemima studenata uključivši cijenu satnice rada, mogućnostima rada tijekom studiranja, mnoštvu drugih problema te enormnim troškovima koji studenti imaju tijekom studiranja. Prihvaćanjem jednog od više različitih modela koji egzistiraju u EU kada se radi o priznavanju radnog staža za vrijeme studiranja, uz još neke stimulativne mjere, bi se između ostalog dodatno motiviralo mlade ljude da svoju budućnost i profesionalnu afirmaciju realiziraju u Hrvatskoj. Gospodin Žužić je izrazio nedvosmislenu potporu prijedlogu i najavio daljnje zajedničke aktivnosti kako bi se prijedlog što bolje približio studentima i samim time što prije doveo do implementacije.  

Milivoj Špika je u kratkim crtama pojasnio važnost prijedloga obzirom da studenti nekih članica EU u startu imaju čak i do 8 godina radog staža prednosti u odnosu naše studente što ih stavlja u izuzetno nezgodan položaj, posebno jer studirajući 5 ili više godina kasnije izlaze na tržište rada što im onemogućava postizanje punog radnog raža što naravno u konačnici utječe i na mirovinu.

Pojašnjeno je i zašto bi prijedlog u Hrvatskom saboru imao potporu svih opcija, što prijedlog znači u kontekstu trenutnih studentskih prava, što prijedlog znači za one koji su već završili studij, kao i o mogućnostima da sve to prati proračun RH.

Važno je naglasiti kako bi priznavanje svakog oblika rada tijekom studiranja uz  mogućnost dokupa radnog staža za vrijeme studiranja imalo velike ekonomske, socijalne i demografske pozitivne efekte.

Hrvatska mora poduzeti sve da obrazovane ljude zadrži u svojim granicama jer su oni ti koji su nositelji napretka svakog društva.

SNIMKU GOSTOVANJA POGLEDAJTE NA PRILOŽENOM LINKU

https://youtu.be/hffRhI3sxfw?si=DQyrmohRTqz8rufY

Poziv na javnu tribinu – tiskovnu konferenciju Brckovljani 05.03.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu i tiskovnu ... (opširnije)

OTV emisija Svakodnevnica 26.02.2024., gosti Lazar Grujići Milivoj Špika U emisiji Svakodnevnica na OTV-u gostovali su ... (opširnije)

Umirovljenici ne nasjedajte na ovu prevaru SUH-a Umirovljenici, pogledajte dobro što SUH radi jer vam ovom ... (opširnije)

Još jedan pokušaj prevare umirovljenika, ovaj puta od SUH-a!? Nakon cijelog prošlog mandata Vlade HDZ-a i ... (opširnije)

Kako do minimalne mirovine od 800 eura i da se na mjesto u Sv. Antunu ne ... (opširnije)

Politička platforma Umirovljenici zajedno održala javnu tribinu – cilj povećati mirovine   Nakon gotovo 30 godina ... (opširnije)

Umirovljenici u super izbornoj godini moraju glasati za sebe… Kako nam se približavaju parlamentarni izbori sve ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu – tiskovnu konferenciju Karlovac 26.02.2024.   Pozivamo vas na Javnu tribinu i ... (opširnije)

U Sisku održana, još jedna, uspješna Javna tribina Umirovljenici su poput zadnje rupice na vladinu sviralu ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu Sisak 23.02.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu koja će se održati 23.02.2024. ... (opširnije)