Hrvatska poput nekih članica EU studiranje treba priznati u radni staž!?

Hrvatska poput nekih članica EU studiranje treba priznati u radni staž!?

VD predsjednik Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) Berislav Žužić i Milivoj Špika jedan od dvojice koordinatora Platforme Umirovljenici zajedno gostovali su danas kod Petra Vlahova na HTV4 na temu:

Priznavanje svakog oblika rada u radni staž tijekom studiranja

U desetominutnom razgovoru gosti su dali cijeli niz zanimljivih odgovora na isto tako zanimljiva pitanja, a ono što je zajednički stav je podrška prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno i najava zajedničkog djelovanja kako bi se prijedlog što prije pretvorio u stvarnost.

Berislav Žužić je u kratkim crtama pojasnio trenutnu situaciju sa problemima studenata uključivši cijenu satnice rada, mogućnostima rada tijekom studiranja, mnoštvu drugih problema te enormnim troškovima koji studenti imaju tijekom studiranja. Prihvaćanjem jednog od više različitih modela koji egzistiraju u EU kada se radi o priznavanju radnog staža za vrijeme studiranja, uz još neke stimulativne mjere, bi se između ostalog dodatno motiviralo mlade ljude da svoju budućnost i profesionalnu afirmaciju realiziraju u Hrvatskoj. Gospodin Žužić je izrazio nedvosmislenu potporu prijedlogu i najavio daljnje zajedničke aktivnosti kako bi se prijedlog što bolje približio studentima i samim time što prije doveo do implementacije.  

Milivoj Špika je u kratkim crtama pojasnio važnost prijedloga obzirom da studenti nekih članica EU u startu imaju čak i do 8 godina radog staža prednosti u odnosu naše studente što ih stavlja u izuzetno nezgodan položaj, posebno jer studirajući 5 ili više godina kasnije izlaze na tržište rada što im onemogućava postizanje punog radnog raža što naravno u konačnici utječe i na mirovinu.

Pojašnjeno je i zašto bi prijedlog u Hrvatskom saboru imao potporu svih opcija, što prijedlog znači u kontekstu trenutnih studentskih prava, što prijedlog znači za one koji su već završili studij, kao i o mogućnostima da sve to prati proračun RH.

Važno je naglasiti kako bi priznavanje svakog oblika rada tijekom studiranja uz  mogućnost dokupa radnog staža za vrijeme studiranja imalo velike ekonomske, socijalne i demografske pozitivne efekte.

Hrvatska mora poduzeti sve da obrazovane ljude zadrži u svojim granicama jer su oni ti koji su nositelji napretka svakog društva.

SNIMKU GOSTOVANJA POGLEDAJTE NA PRILOŽENOM LINKU

https://youtu.be/hffRhI3sxfw?si=DQyrmohRTqz8rufY