Umirovljenici ne žele biti „zadnja rupa na sviralu“…

Umirovljenici ne žele biti „zadnja rupa na sviralu“…

Umirovljenici zajedno – Politička platforama (Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno, Demokratska stranka umirovljenika) veliki porast u punjenju proračuna RH nastao kao posljedica inflacije vidi i kao priliku da se kvalitetnijom redistribucijom „viška“ prihoda popravi standard umirovljenika. Ovo je naime prilika za ispravljanje nepravdi prema umirovljenicima čije su mirovine iz rada u sve većem broju ispod linije siromaštva.

Ako su ukidanjem kriznog poreza praktično povećane sve mirovine po posebnim propisima za 10%, ako su se promptno povećale plaće svim državnim službenicima i namještenicima, liječnicima itd. onda je potpuno opravdano tražiti povećanje mirovina zarađenih radom.

Vladi za rješavanje problema siromaštva umirovljenika predlažemo žurno povećanja ukupne novčane mase za mirovine budući je sadašnji udio mirovina u BDP-u Hrvatske 10,2%, dočim je u više zemalja EU navedeni odnos i do 15%. Navedeni podatak  je jasan znak da Hrvatska ima sasvim dovoljno rezervi i za povećanje ukupne mase za mirovine stoga je prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno da se udio mirovina u BDP-u Hrvatske sa 10,2% podigne na 12 – 13% što bi značilo trenutno povećanje novčane mase za mirovine od 20 - 30%.

Povećanjem mase sredstava za mirovine uz novu formulu za izračun osnovice mirovine koja po prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno treba biti na bazi 75 – 80% prosječne plaće u posljednjih ili vezanih 10 godina bi se iz zone siromaštva doslovno preko noći izvukla velika većina od preko pola milijuna umirovljenika koji su trenutno sa mirovina ispod linije siromaštva.

Predloženo povećanje udjela mirovina u BDP-u, uz novu formulu za izračun osnovice, bi omogućilo  podizanje prosječne mirovine sa sadašnjih 37% na iznad 50% prosječna plaće što je Vlada obećala uraditi za umirovljenike još na početku aktualnog mandatu.

Uz navedeno predlažemo i trenutno povećanje AVM-a (Aktualna vrijednost mirovine) na 15 EUR za svaku godinu staža sa svrhom zaštite svih onih koji su u mirovinu otišli sa malim plaćama tijekom radnog vijeka, time i malim uplaćenim doprinosima za mirovine. Uz AVM od 15 EUR i radnim stažem od 41 godinu bi po prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno najmanja moguća mirovina bila  615 EUR.

Borba protiv siromaštva umirovljenika i starijih osoba je primarni zadatak UMIROVLJENCI ZAJEDNO – Političke platforme. Ovo podrazumijeva i podršku radničkim sindikatima u njihovoj borbi za veće plaće radnika.

U Zagrebu, 06.06.2023..

 

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Špika: Više od 700.000 ljudi ima mirovinu koja je ispod linije siromaštva 22.09.2023. Autor: V.G./Studio 4/HRT ... (opširnije)

Upućen poziv umirovljenicima da nam se pridruže u nedjelju 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba ... (opširnije)

SUH i MUH najavljivali prosvjede umirovljenika sa figom u džepu!? Kako se prije ili kasnije svatko ... (opširnije)

Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina... Mi Umirovljenici zajedno na zamrzavanje ... (opširnije)

Umirovljenicima pomoć od 60 do 160 EUR dobro dođe ali ništa ne rješava… Svaka pomoć dobro ... (opširnije)

Špika: 'Umirovljenike ne zanimaju rješenja koja će biti za 4, 8 ili 14 godina' Iako se ... (opširnije)

Zar je štrik oko vrata najbolje što SDP može ponuditi umirovljenicima? Da su političke stranke spremne ... (opširnije)

Ukidanjem prireza uz ostavljanje mogućnosti da JLS unutar dopuštenih okvira povećaju porez na dohodak neće se ... (opširnije)

Kako do većih mirovina? “Priča o 13. mirovini je priča o Jetiju!” Milivoj Špika, predsjednik Bloka ... (opširnije)

Umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava… Pompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe ... (opširnije)