Najveći strah Zorana Milanovića: SDP se boji tihog deala IDS-a i HDZ-a

U vrhu Kukuriku koalicije mislili su da će najlakše izaći na kraj baš s Borisom Miletićem iz IDS-a, jer je relativno nedavno preuzeo stranku i jer nije tako iskusan pregovarač kao što je bio Ivan Jakovčić kroz skoro 25 godina

Nikad ne reci nikad – ako vrijedi igdje, vrijedi u politici, i možda je moguće da već sutra, u trenutku čitanja ovog teksta, SDP i IDS postignu dogovor o suradnji i koaliranju. No, u ovom času čini se da do 30. srpnja Istarski demokratski sabor neće biti u paketu sa HNS-om, HSU-om i Laburistima i da još neće potpisati koalicijski sporazum sa socijaldemokratima.

U vrhu Kukuriku koalicije mislili su da će najlakše izaći na kraj baš s Borisom Miletićem iz IDS-a, jer je relativno nedavno preuzeo stranku i jer nije tako iskusan pregovarač kao što je bio Ivan Jakovčić kroz skoro 25 godina. No, pokazalo se da ni medijski ni politički pritisci baš ne impresioniraju Miletića: on do unedogled ponavlja svoju mantru – koalicije nema dok se ne dogovorimo oko programa. A programi nešto koštaju, za razliku od obične licitacije oko mjesta na listi... Zato dogovora zasad nema.

Poznato je da IDS traži nekoliko stvari – dovršetak Ipsilona (u čemu im se pridružuju primorsko-goranski SDP-ovci tražeći da cesta ne dođe samo do Učke već do Matulja i Opatije), potom aktiviranje projekata Brijuni Rivijera, svih drugih imobiliziranih državnih zemljišta u Istri, završetak pulske bolnice i naravno, on the top, decentralizaciju, pri čemu Istra mora ostati samostalna regija.

Možda bi SDP na to i pristao deklarativno, jer im IDS doista treba sa svoja tri ili možda čak četiri mandata, no sad su razgovori zapeli nakon što je počelo prepucavanje preko medija. Zato su mogući sljedeći scenariji:

SCENARIJ PRVI

To bi za Kukuriku koaliciju i Zorana Milanovića sigurno bilo najbolja opcija – da se razlike pomire i da SDP i IDS na izbore idu ponovno zajedno, i to odmah, 30. srpnja. Ako se ne bi išlo zajednički, lijevi birači bili bi zbunjeni i dodatno bi izgubili povjerenje u Kukuriku ekipu koju su ionako potresali međusobni sukobi i u Istri, a i u Rijeci gdje su se međusobno »žderali« SDP-ovci. Procjena je samog SDP-a da će ovoga puta u 8. jedinici pasti za barem 5 do 8 posto u odnosu na 2011. godinu, i taj gubitak bio bi još teže nadoknadiv ako IDS ne bi ostao u poznatom paketu. Birači u pravilu kažnjavaju konflikte i nemogućnost dogovora, a ovoga puta teško se može odreći pravo IDS-u na stav da se koalicije moraju formirati oko projekata, ne samo oko kadrova. Ako bi SDP i IDS ostali zajedno (bilo da potpišu 30. srpnja, bilo da IDS naknadno upadne) u koaliciji računaju da bi mogli bez problema osvojiti 10 od 14 mandata u svojoj izbornoj jedinici – a upravo je to broj mandata koji jamči i pobjedu na nacionalnoj razini, kako tvrde SDP-ovi analitičari. U tom slučaju, lijevi birači možda ne bi trebali tražiti alternativu u ORaH-u ili drugim manjim lijevim opcijama koje će im se ponuditi na tržištu, a IDS bi svejedno postigao svoj cilj – minimalno tri, a moguće i četiri mandata, jer im SDP četvrto ulazno mjesto nudi u 7. jedinici koja također zahvaća dio PGŽ.

SCENARIJ DRUGI

Postoji i matematika koja kaže da bi SDP i IDS zapravo bolje prošli da idu odvojeno, jer bi tada bile istisnute druge lijeve opcije u 8. jedinici. Naime, u tom slučaju IDS ne bi išao na izbore sam, već s novom strankom Ive Josipovića Naprijed Hrvatska, PGS-om, Listom za Rijeku i možda još nekom manjom strankom. IDS-ovci su nedavno bili na obljetnici PGS-a u Rijeci, a i kod Josipovića gdje su podržali njegovu (hiper)aktivnost u posljednje vrijeme. Sve je već dogovoreno, i ako IDS ne potpiše s Milanovićem, Josipović već napeto čeka. U tom slučaju, razočarani birači SDP-a iz Rijeke, primjerice, imali bi dostojni alternativu jer lista IDS-a, PGS-a i Josipovića bila bi nesumnjivo lijeva i građanska lista, dakle iste ideološke pozicije, ali s drugim ljudima. U takvom scenariju, očekuje se da bi IDS i Josipović nakon izbora podržali Milanovića za premijera i činili zajedničku postizbornu koaliciju koja bi tražila novi mandat za vođenje države. Zapravo, to bi IDS moglo uvelike odgovarati: s obzirom da se očekuje vrlo tijesan rezultat u odnosu na HDZ, možda bi mogli isposlovati i dva ministarstva, a ne samo turizam kao dosad, što danas nudi SDP. Sve će ovisiti o tome koliko će rezultat biti tijesan i koliko će Milanoviću biti nužno odobrovoljiti IDS. Naravno, može biti i obrnuto, da SDP zadrži svoju dominaciju u 8. jedinici gdje posebno radi na jačanju svoje organizacije u Istri, te da se ovaj eksperiment za IDS pokaže lošim pa da padne ispod svoje uobičajena tri mandata. Matematički, ova opcija je rizičnija za IDS, ali politički može biti i pozitivna za njih ako prođu dobro.

SCENARIJ TREĆI

Ono čega se u SDP-u boje kao vraga, to je da postoji prešutni dogovor IDS-a i HDZ-a o tome da će IDS, ako na izborima HDZ odnese premoćnu pobjedu, zapravo potiho podržati HDZ-ovu vladu slično kao što su ranije bili prešutno podržavali Ivu Sanadera ili Jadranku Kosor, kojima zapravo nikad nisu radili probleme, a oni su im zauzvrat davali za Istru i lokalne projekte državnog novca koliko je potrebno, te je miroljubiva aktivna koegzistencija zapravo za sve bila win-win rješenje. S obzirom na podatak o tome koliko je puta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već bila u Istri, te s obzirom da je povjerenje vrha SDP-a u IDS-ove namjere zapravo na vrlo niskim granama, u vladajućoj stranci strahuju da Istrijani odavno imaju svoj plan B te da je zapravo ovo njihovo nećkanje oko potpisa za Kukuriku savez rezultat upravo »miga« kojeg imaju s HDZ-om, a jasno je da će Istra od HDZ-a dobiti puno manje državnog novca bude li IDS previše friendly s mrskim neprijateljem Milanovićem.

Možda je to i uvjet HDZ-a – da Istra neće dobiti ono što od centralne vlasti očekuje i traži ukoliko IDS bude predizborno koalirao sa SDP-om, možda je to kvaka 22?! Jesu li te teze podvala ili se treba vratiti na početak i reći »nikad ne reci nikad«, to ćemo pouzdano ustanoviti tek nakon izbora. Naime, ako ostane van Kukuriku saveza IDS će postizborno biti možda i najvažnija karika za odluku predsjednice Republike kome da povjeri novi mandat. Znamo da SDP očajnički želi usisati i manjince, pa SDSS-u nudi čak i mjesto na listi u 9. jedinici, kao i da im više nije odiozno postizborno surađivati čak ni s Glavaševim HDSSB-om koji bi možda mogao uzeti čak i ministarstvo poljoprivrede u budućoj Milanovićevoj vladi, pa je onda jasno da IDS zapravo zasad, dok se još ne zna ni datum izbora, vrlo lagodno može provesti ove ljetne dane. Koliko god odugovlačili, sva vrata su im otvorena... San ljetne noći za svaku političku stranku, a pogotovo jednu malu i regionalnu, kakva je IDS.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)