Sedam paklenih godina čeka mirovinski sustav - tek od 2020. broj umirovljenika će padati

Ne pokrene li se u Hrvatskoj zapošljavanje i ne počnu otvarati nova radna mjesta, a nelikvidnost i otpuštanja radnika bitnije ne smanje, osim egzistencijalne ugroženosti i nesigurne budućnosti za mlade naraštaje, posljedice bi mogle biti dramatičan i posve neizvjestan omjer radnika i umirovljenika koji je već dugo godina nepovoljan, upozoravaju stručnjaci. Iako je ovih dana Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio podatak prema kojemu je prvi put u zadnjih deset godina smanjen broj penzionera, što je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pojasnio zaustavljanjem odlazaka u prijevremenu mirovinu te smanjenim brojem odlazaka u mirovinu braniteljske populacije, omjer osiguranika, dakle onih koji trenutačno rade, i umirovljenika i dalje je najnepovoljniji u zadnjih deset godina.

Trenutačno je u evidenciji HZMO 1.493.079 osiguranika i 1.214.491 umirovljenik, što znači da na jednog umirovljenika dolazi samo 1,23 osiguranika. To je lošije nego 2002. godine, kada je taj omjer bio 1:1,37. No, još poraznije zvuči podatak da smo već danas probili gotovo sve moguće projekcije i prognoze demografa i ekonomista: primjerice, demograf zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta prof. dr. Anđelko Akrap 2006. godine je objavio rad „Aktivni osiguranici i umirovljenici u Hrvatskoj – očekivani trendovi do 2031. godine“, u kojemu je projicirao kretanje umirovljenika do te godine na temelju dobne strukture umirovljenika sa stanjem 2001. godine i postavljenih hipoteza o budućem priljevu među korisnike mirovina.


Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)