nov@tv: Blok umirovljenici zajedno u rujnu na 5,1 %

Kukuriku koalicija ima u rujnu, bolje reći u kampanju kreće s 37,2 posto, a HDZ u ovom trenutku ima 20,1 posto potpore birača. Može li se sustići prednost od 17 posto. Prije 4 godine je HDZ u završnici kampanje došao s 26,5 posto na 34 posto potpore birača. SDP je tada s 31 posto došao na 33 posto potpore. No sada je protiv HDZ-a jedinstvena lista koja ima veliku prednost.

Još pet stranaka sigurno sa zastupnikom

Od ostalih stranaka Laburisti prelaze prag s 6,1 posto, tu je i Blok umirovljenici zajedno, koji slovi kao HDZ-ov potencijalni partner, ima potporu 5,1 posto birača. Pravaši uživaju potporu od 4,5 posto, a HSS 4,2 posto birača. HDSSB ima u ovom trenutku potporu od 3,5 posto birača. I te stranke zbog rasporeda svojih baza imaju velike šanse za svoje zastupnike u Hrvatskom saboru. HSLS s 2,5 te moguće Milan Bandić, ako se odluči na izbore, imaju 2,4 posto, a ostale stranke dobivaju 4,8 posto birača. Neodlučnih je sve manje i sada ih je 9 posto.

U Slavoniji bitka na desnici, Dalmacija HDZ-u, Zagreb SDP-u

Kada se ovi postoci gledaju po regijama zanimljiva je Slavonija, tamo HDZ ima 24 postotnu potporu. Od ostalih stranaka zanimljivo HDSSB, uživa 17 posto povjerenja birača, ali i HSP - koji prelazi prag. Kada se te dvije stranke zbroje uz HDZ - desno biračko tijelo ima 46 posto, ali je razbijeno na protivničke stranke. Kukuriku koalicija u Slavoniji prolazi najlošije i ima 19 posto potpore.

HDZ je pak pobjednik u Dalmaciji, tamo ta stranka osvaja u dvije izborne jedinice 34 posto, a Kukuriku kolacija 26 posto. S druge pak strane u Zagrebu, koji se dijeli u 4 izborne jedinice, lijevi blok ima potporu 42 posto, a HDZ tu osvaja samo 15 posto potpore birača.

Loše pred izbore, loše o Vladi

Pred izbore stabiliziralo se razmišljanje o smjeru kojim ide Hrvatska, ali i potezima Vlade. Tako 77 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru. A njih 16 posto misli suprotno. 7 posto ne zna. Premijerkina stranka je podijeljena, 46 posto misli da zemlja ide u dobrom, a 43 posto da ide u lošem smjeru.

74 posto birača ne odobrava poteze Vlade, a njih 20 posto odobrava. Samo 7 posto ne zna. Uz Vladinu politiku u ovom trenutku je još 63 posto HDZ-ovih birača, a svi ostali birači su od 70 do 90 posto protiv politike Vlade.

Kosor lošije od Račana i Sanadera

Zanimljivo, usporedba ovih identičnih pitanja s izborima 2003. i 2007. pokazuje da je Hrvatska 2011. pesimističnija. 2003. godine 58 posto birača mislilo je da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 30 posto suprotno. I 2007. je 57 posto birača mislilo da idemo u lošem smjeru, a njih 30 posto suprotno.

Poteze Vlade 2003. za mandata Ivice Račana nije odobravao 51 posto birača, a 2007. Sanaderovu Vladu nije odobravalo 58 posto birača. O Račanovoj Vladi u rujnu 2003. pozitivno je mislilo 33 posto, a o Sanaderovoj u rujnu 2007. 29 posto birača.

Josipović na tronu, Milanović stabilan, Kosor stabilno loša

Predsjednik je i dalje najpopularniji s 80 posto potpore. Jadranka Kosor u kampanju kreće s potporom od 30 posto građana, a Zoran Milanović ima potporu 44 posto birača.

Milanović lošiji nego prije 4 godine

Zoran Milanović, čija koalicija ima značajnu prednost u odnosu na HDZ, ima lošiji osobni rejting kod birača nego 2007. Tada je o njemu pozitivno mislilo 58 posto birača. Te 2007. Ivo Sanader imao je potporu 41 posto birača. A 2003. o Sanaderu, tada lideru oporbe, pozitivno je mislio 61 posto birača, Ivica Račan u utrku je prije osam godina krenu s 57 posto potpore birača.

2011. građane muči nezaposlenost, ekonomska situacija, EU na dnu

I ove, kao i prije 4 godine, isti problemi muče građane, a to je s 53 posto nezaposlenost, potom sa 16 posto ekonomska situacija. Zato je s 10 posto pitanje korupcije i kriminala na visokoj razini. Životni standard muči 4, a siromaštvo 5 posto birača.

Vanjski dug zabrinjava 33 posto birača, lošiji političari i politika brinu 32 posto. Inflacija tišti 28, a mito 26 posto. Uglavnom, o vanjskoj politici ili EU trenutačno tek 3 posto birača misli kao najvažnijem problemu. I to je pitanje na dnu onoga što birače trenutačno zanima. Ista ljestvica problema bila je i 2007., a tada je pitanje ulaska u EU zanimalo još manje građana, točnije 1,4 posto birača.

Referendum o EU prolazi

Iako ih to ne zanima, kao pitanje na referendumu da se danas održava, ugovor s EU bi prošao. Danas bi za Uniju glasovalo 58 posto birača, a protiv 31 posto. Posljednjih 30 dana porastao je, istina ne mnogo, broj eurofila, a pada, također ne mnogo, broj euroskeptika.

http://www.vecernji.hr/vijesti/kukuriku-ima-potporu-37-2-posto-biraca-hdz-pao-20-1-posto-clanak-330555

http://www.jutarnji.hr/afere-su-nastetile-hdz-u--kukuriku-koalicija-gotovo-dvostruko-jaca/976700/


HVALA Veliko hvala svima vama koji ste nam na današnjem glasanju dali povjerenje vjerujući u naš ... (opširnije)

Otvoreno pismo umirovljenicima Drage umirovljenice i umirovljenici, dragi prijatelji i simpatizeri, Ponosni smo i zadovoljni zbog ... (opširnije)

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)