Jakobljević: Siromašno je pola milijuna umirovljenika

Osječanin Ivan Jakobljević, komentirajući tvrdnje izrečene na okruglom stolu “Siromaštvo umirovljenika - mit ili stvarnost”, gdje je dr. Ivica Urban iz instituta za javne financije iznio tvrdnju da je siromašno 28 posto umirovljenika, a ne 80 posto, kako to tvrde umirovljeničke organizacije.

STOP MALVERZACIJAMA

Na spomenutom okruglom stolu iznesena je tvrdnja da je jedino rješenje za spas mirovinskog sustava povećavanje izdvajanja za drugi stup. Ni to, smatra Hrelja, nije točno. “Rješenje treba tražiti u preciznom određivanju mirovinskih osnovica, pooštravanju kontrole uplate doprinosa te je država dužna riješiti problem sive ekonomije. Sigurno je da je potrebno ojačati drugi stup”, kaže Hrelja. Jakobljević, pak, ističe kako je rješenje u transparentnom i racionalnom trošenju proračunskih sredstava. “Tražimo samo da nema prostora za silne malverzacije koje se događaju u Hrvatskoj”, zaključuje zamjenik predsjednika SU-a.
Stjepan Krajačić
predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske
Da, imamo neku imovinu, ali zidovi se ne jedu

Kako preživljavaju umirovljenici?

Jozefina JANKOVIĆ
Od svoje mirovine ne mogu platiti ni osnovne režije, a o zimskim režijama ne smijem ni razmišljati. Televiziju sam prestala gledati jer ne mogu plaćati pretplatu, sin mi je nezaposlen i nema mi tko pomoći.


Zvonimir ŠERGO
Iako sam odradio puni radni staž, zaista imam skromnu mirovinu. To bi se moralo promijeniti. Situacija na razini države više je nego loša, a umirovljenici nemaju za koga glasati, kome se obratiti.


Dragutin KANAK
Umirovljenici su u globalu siromašni i većina njih živi jako loše. Kada obratite pozornost na one koji kopaju po kontejnerima, vidite da su to redom sve umirovljenici. Život je sve skuplji, mirovine ostaju iste.


Ivan NOVOSELAC
Imam sramotno malu mirovinu i da nemam desetak godina mlađu ženu, koja još uvijek radi, ne bih mogao podmiriti ni osnovne troškove. Novac odlazi na režije i hranu i sve se svodi na preživljavanje.(Ma.T.)

50 posto umirovljenika u zoni siromaštva prema europskim kriterijima, odnosno da su im primanja manja od 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Tako živi pola milijuna umirovljenika, koji su i dalje najugroženija i najobespravljenija kategorija u zemlji. Uz sve dužno uvažavanje, znanstvenici imaju brojke, a ne život i duše, ljude. To imamo mi - kaže Jakobljević.

Ističe, k tome, kako umirovljenici nemaju mogućnost dodatne zarade, jedini su kojima su prihodi zamrznuti, što naziva diskriminacijom te zaključuje da se društvo prema njima odnosi maćehinski: “Svako društvo vrijedi samo onoliko koliko se brine o najugroženijima. Naše ne brine ništa, dakle, ništa i ne vrijedi”.

- Nikako se ne možemo složiti s tvrdnjom o samo 28 posto siromašnih umirovljenika. Ako je g. Urban mislio na to da umirovljenici imaju neku imovinu, ona ne može biti pokazatelj nečijeg siromaštva. Činjenica da netko ima komad šume, samo govori o mrtvom kapitalu. Siromaštvo se odnosi na životni standard, mogućnost privređivanja, zdravstvenu situaciju, odnosno mogućnost brige o zdravlju i slično. Uostalom, mirovine u Hrvatskoj su među najnižima u Europi. Svake ad hoc ocjene smatramo pogrešnima - kaže, pak, Silvano Hrelja, predsjednik HSU.

Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske, mr.sc. Stjepan Krajačić, sudjelovao je na spomenutom okruglom stolu te je, kaže, odmah demantirao tezu od 28 posto siromašnih umirovljenika. Analiza SUH-a rađena je prema europskim mjerilima i metodologiji, te kaže da je na granici siromaštva točno 73 posto umirovljenika.

- U metodologiji koja govori o tih 28 posto nedostaje nekoliko bitnih stvari. Nedostaje 17 posto članova obitelji bez ikakvog primanja koje nositelji mirovina uzdržavaju. Nedostaje 15 posto funkcionalno onesposobljenih osoba kojima je potrebna dodatna njega i imaju mnogo veće troškove za zdravstvenu zaštitu. Nisu uračunati troškovi za dodatne lijekove i potrošni materijal, za što neki izdvajaju i po nekoliko stotina kuna mjesečno. A ovo su samo glavne stavke koje nisu uračunate - kaže Krajačić.

Pola milijuna umirovljenika, dodaje, ima mirovinu manju od 2.000, a čak 82 posto manju od 3.000 kuna. “Da, imamo neku imovinu, ali zidovi se ne jedu”, zaključuje.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)