Gospodarski program Kukuriku koalicije je šupalj, nedorađen i neće riješiti ništa - Analiticari oštro prema savezu za promjene

Ponuđeni program koalicije potpuno se pogrešno bavi samo time kao novac potrošiti a ne kako i gdje ga zaraditi. Time neće riješiti krizu a posljedica će biti jedino novo zaduživanje.

- Predizborni gospodarski program Kukuriku koalicije u kojem obećavaju niži PDV i doprinose, a veće mirovine, socijalnu pomoć i subvencije za zapošljavanje, pun je šupljina i nekonzistentnosti te ukoliko se radi o finalnom dokumentu, neće riješiti ništa, smatra profesor Ljubo Jurčić, ugledni hrvatski ekonomist.

Prema njemu, program se potpuno pogrešno bavi poreznim stopama a ne poreznom bazom. Pojednostavljeno rečeno, govori samo o tome kao novac potrošiti a ne kako i gdje ga zaraditi.

- Svojim programom koalicija poručuje 'ne zanima nas kako će se zaraditi za veće mirovine, socijalnu pomoć isubvencije. Naša je jedina briga da rasporedimo taj novac'. To je pasivna ekonomska politika potpuno neprikladna za krizu u kojoj se Hrvatska nalazi. Nama treba aktivna ekonomska politika, trebamo podići poreznu bazu, zaraditi novac a tek onda ga trošiti za razne namjena, ocjenjuje Jurčić.

S njim se slaže i analitičar Velimir Šonje koju upozorava da program kojeg nudi koalicija vodi u novo zaduživanje.

Prijeti nam smanjenje kreditnog rejtinga a oni bi nas i dalje zaduživali

- Građani su dovoljno ekonomski pismeni da razumiju kako smanjenje prihoda (PDV, doprinosi) i povećanje rashoda(zdravstveno, socijalno, mirovinsko) vodi u rast deficita i daljnje, možda čak i ubrzano zaduživanje, i to u situaciji kada se Europa ljulja na rubu nove krize, troškovi zaduživanja posvuda rastu, a mnogim zemljama pa tako i Hrvatskoj prijeti smanjenje kreditnog rejtinga, upozorava Šonje.

Možda i najveće iznenađenje u koalicijskom programu je politika decentralizacije zemlje. Iako su se dosad gotovo svi slagali da je broj lokalnih jedinica u Hrvatskoj prevelik i da takav koncept financijski

nije održiv, koalicija je odlučila da neće ukidati općine te da će građanima dopustiti da sami odluče žele li imati samostalnu jedinicu ili se žele udružiti s nekom drugom općinom.

Osim toga, najavljuju da će lokalne jedinice, umjesto 79 posto, dobiti sav prihod od poreza na dohodak, kao i 90 posto poreza na dobit. Uvjereni su da će se općine odgovornije ponašati uz veće količine novca koje će imati na raspolaganju.

Ivan Koprić, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i jedan od vodećih stručnjaka za upravu i lokalnu upravu i samoupravu, kaže da općinama neće mnogo pomoći takav način preraspodjele novca.

Jedina posljedica takve preraspodjele prihoda, prema Kopriću, vodi rastu ionako velikih razlika između velikih i malih lokalnih jedinica.Tvrdi da će se u neizbalansiranoj strukturi kakva postoji u Hrvatskoj velike jedinice brže razvijati, a male će sve više zaostajati.

- Svi će krenuti u velike gradove, zaključuje Koprić. Kaže da mu je razumljivo što koalicija nije izravno rekla da će ukidati općine jer je to politički neoportuno u izborno vrijeme, ali naglašava da je riječ o previše važnom problemu jer se radi o državnom ustrojstvu.

HDZ voli polaganje kamena-temeljaca, a SDP izdatke za socijalnu

- I jedni i drugi pretendenti na vlast služe se istom tehnikom, samo u različitim 'nišama'. HDZ očito voli investicije jer i dalje vjeruje u doktrinu koja je obilježila prošlo desetljeće, da državne investicije potiču razvoj. Stoga se njihove manipulacije ogledaju u presijecanju vrpci i polaganju kamena-temeljaca, što ide daleko, sve do Pelješkoga mosta. Kukuriku koalicija – Savez za promjene više voli socijalne izdatke. Vjeruje da je socijalna kohezija neophodna za razvoj, pa ide tako daleko da obećava rast mirovina i socijalnih naknada u vrijeme u kojemu cijela zapadna civilizacija pa tako i Hrvatska, grca u poreznim opterećenjima i državnim dugovima čiji troškovi rastu iz dana u dan.

Takva obećanja ne bi bila problem da su uklopljena u cjelovite političke programske pakete iz kojih bismo mogli točno prepoznati koliko će biti izdataka, za što, kako će se financirati i što će to značiti za javni dug kojim ćemo opteretiti našu djecu. Nažalost, problem nastaje zbog toga što nikada, pa tako ni sada, stranke prije izbora nisu nudile detaljno razrađene ekonomske platforme, ističe Šonje.

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)