Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ

 

Kako smo još na početku suradnje prošle godine, a onda i na potpisivanju koalicijskog sporazuma naglasili da su upravo umirovljenici oni uz čiju podršku izlazimo na parlamentarne izbore, tako smo samostalnim listama u svih 10 izbornih jedinica još jednom potvrdili svoju vjerodostojnost. Više smo puta tijekom proteklih godinu dana naglašavali da kao interesna opcija – koalicija možemo i trebamo surađivati sa svakom Vladom koja dobije podršku birača ali smo isto tako jasno rekli  da ne želimo i nećemo biti ničiji „privjesak ili žetončić“.

 

Jedina smo umirovljenička koalicija koja na predstojeće parlamentarne izbore izlazi sa jasnim programom za umirovljenike inzistirajući na promptnom povećanju mirovina, stoga upravo od umirovljenika očekujemo najveću podršku. Pored umirovljenika dobar razlog za iskazivanje podrške imaju i osobe sa invaliditetom, radnici i studenti koji su također sa nekoliko obuhvaćeni u našem programu. Svima treba biti jasno da bez naših zastupnika u Hrvatskom saboru sve navedeno iz našeg programu neće biti moguće realizirati.  

 

Našim prijedlozima prosječne mirovine koje su cca 42% u odnosu na prosječnu plaću odmah povećavamo na 60% prosječne plaće odnosno na 720 €.  Uz dovoljan broj naših zastupnika to će biti na dnevnom redu već prve radne sjednice Hrvatskog sabora nakon parlamentarnih izbora

Najmanja mirovina ne može biti manja od iznosa koji dobijemo množenjem broja godina radnog staža sa 20 €. Ako je izračun povoljniji za umirovljenika onda se primjenjuje izračun mirovine na bazi 75-80% neto plaće kroz njegovih 10 najboljih godina. Uz navedene tražimo i ukidanje penalizacije nakon navršenih 65 godina života i usklađivanje mirovina na bazi 100% povoljnijeg faktora između rasta cijena ili plaća.

 

Koalicijom umirovljeničkih stranaka želimo motivirati umirovljenike da glasaju za svoju stranku stoga tražim podršku od stotina tisuća osiromašenih umirovljenika kako bi udruženim naporima pobijedili rastuće siromaštvo u koje ih sve više upada.

 

Godinama upozoravamo na pogubnost politika koje se provode uz podršku kvazi umirovljeničkih predstavnika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koji su umirovljenike gurnuli u nikada teži položaj. Ni sada se ti „borci“ nisu usudili izaći samostalno na izbore, kao ni priključiti umirovljeničkoj koaliciji, već su se kao privjesci ugurali na tuđe liste. Jedini jamac boljeg statusa za umirovljenike je koalicija  UMIROVLJENICI ZAJEDNO koja traži podršku od 310 tisuća onih koji primaju minimalnu mirovinu, 200 tisuća penaliziranih umirovljenika i 200 tisuća onih s obiteljskim mirovinama.

 

U Zagrebu, 30.03.2024.

 

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije 099 7383 669

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama 099 3384 553

PS. Kao dodatak ovom priopćenju moramo izraziti ogorčenje postupkom HZMO-a koji je osmi po redu dodatak na mirovine za cca 800 tisuća umirovljenika isplatio umjesto na bazi isplaćene  mirovine za veljaču kako je glasila odluka Vlade, isplatio sa uračunatim iznosom za redovito usklađenje koje nije isplaćeno uz mirovinu za veljaču, ali je zbog uračunatog dodatka desetine tisuća umirovljenika gurnuto zbog cenzusa  u viši razred radi čega su dobili znatno manji dodatak. 

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)

Održana javna trbina u gradu Rovinj/Rovingo Pozivamo umirovljenike u borbu za veće mirovine i protiv siromaštva ... (opširnije)