Umirovljeničke stranke imaju priliku za povijesni iskorak...

Umirovljeničke stranke imaju priliku za povijesni iskorak...

Politički potres koji je uključivanjem u izborni proces za parlamentarne izbore 2024. izazvao predsjednik RH i dalje nesmanjenom žestinom trese Hrvatsku. Što više, iz dana u dan sve je izvjesnije da će tek doći do eskalacije. Iz medijskog prostora i fokusa javnosti su doslovno preko noći nestali ili postali potpuno nebitni svi drugi akteri i njihovi programi koji se sve manje spominju. Jasno je da naglom promjenom političkih odnosa neki već postignuti dogovori više ne vrijede tako da su se mnogi odjednom našli na brisanom prostoru prepušteni sami sebi u borbi za parlamentarni status koji je nekima od njih još do jučer bio siguran.

U vrlo nezavidnoj situaciji su se naravno našle i neke umirovljeničke stranke koje su još do jučer računale na već usmeno dogovoren savez sa nekom od „velikih“ stranaka što bi im osiguralo parlamentarni status, realno i minornu ulogu, no sada su se našli u situaciji da moraju brzo odlučiti kojim putem i sa kolikim rizikom za uspjeh nastaviti svoju borbu. Kako ponekada zlo izrodi i neko dobro možda je upravo trenutna politička situacija kreirala jedinstvenu priliku koja bi potakla umirovljeničke stranke na stvaranje široke umirovljeničke koalicije i tako jedinstveni izađu na parlamentarne izbore.  

Bila bi to nakon svega do sada viđenog od samih aktera sa umirovljeničke scene prvorazredna politička senzacija koje bi nakon gotovo dva desetljeća tavorenja na društvenim i političkim marginama umirovljeničkoj opciji vratila politički status koji je već odavno trebala imati. Ako su svi akteri sa umirovljeničke političke scene spremni sve dosadašnje nesporazume, sukobe, prijepore ili što god bilo među njima – nama na bilo kojoj razini, spremni u interesu umirovljenika ostaviti iza sebe gledajući prema budućnost, onda je pred nama – njima povijesna prilika koja umjesto tavorenja na marginama umirovljeničku opciju možemo dovesti do pozicije među prvih nekoliko opcija po rejtingu i važnosti u Hrvatskoj.

Nema dvojbe da bi u novonastalim političkim okolnostima široka koalicija umirovljeničkih stranaka na predstojećim parlamentarnim izborima osvojila dvoznamenkasti broj zastupnika u novom sazivu Hrvatskog sabora. Kako birači najviše zamjeraju upravo izostanak suradnje i zajedništva umirovljeničkih stranaka sasvim je jasno da bi stvaranjem široke koalicije naišli i na veliku podršku sve siromašnijih umirovljenika.

Ovo je vjerojatno i posljednji poziv za stvaranje koalicije umirovljeničkih stranaka radi zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore, još jedna prilika čelnicima umirovljeničkih stranaka, HSU-u posebno, da pokažu jesu li spremni iskoristiti priliku za povijesni iskorak.

Zagreb, 22.03.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)