Premijer Plenković najavio smanjenje mirovina?!

Premijer Plenković najavio smanjenje mirovina?!

Svi koji su pozorno slušali što je predsjednik Vlade Plenković obećao napraviti u „novom“ mandatu je da će prosječna plaća rasti do 1600 € a mirovine za 25% što se na prvu mnogim umirovljenicima učinilo kao izvrsna vijest. Naravno da će HSU odnosno Gabričević i Silvano Hrelja kao koalicijski partneri HDZ-a (uz SUH i MUH) sve navedeno glorificirati jer je tih 25% najavljenog povećanja mirovina kroz naredne 4 godine slično prijedlogu HSU-a za kojeg smo već dokazali da je prevara koja u stvarnosti znači smanjenje mirovina u odnosu na plaće.

Lako izračunati da sadašnja prosječna mirovina od cca 500 € u prosječnoj plaći od 1200 € čini cca 41%. Ako za 4 godine prosječna plaća bude najavljenih 1600 € a prosječna mirovina od 500 € se poveća za 25% će za 4 godine iznositi cca 625 € što je u odnosu na najavljenu prosječnu plaću od 1600 € tek 39%  ili pad od 2%. Mnogi ne shvaćaju da nominalni rast plaće ili mirovine zapravo ništa dobrog ne znači ako je inflacija praćena rastom cijena veća od rasta plaća i mirovina što se u Hrvatskoj događa već nekoliko godina. Radi navedenog i imamo porast broja siromašnih umirovljenika kojima usprkos rekordnom rastu mirovina kroz protekle 4 g. konstantno pada kupovna moć, a pada jer cijene rastu više i brže od mirovina.

Nije slučajno da Plenković veće plaće izražava nominalno a povećanje mirovina u postotku. Mnogima rast neto prosječne plaće sa 1200 na 1600 € zvuči i više no lijepo, ali ako se u istoj rečenici navede da će se prosječna mirovina od 500 € povećati za samo 125 € odnosno sa 500 na 625 € onda sva prethodna „ljepota“ nestaje u trenu. Sukladno obećanju HDZ-a još iz 2016. godine prosječna mirovina je već trebala biti veća za 220 € odnosno biti na obećanih 720 € ili 60% prosječne plaće. Ne da novim programom HDZ ne kani ispuniti već dato obećanje o rastu mirovina do 60% prosječne plaće već u svom programu najavljuje pad mirovina sa 41% na 39% prosječne plaće što je potpuno neprihvatljivo za umirovljenike.

Ovo što promovira premijer Plenković je ponavljanje PR priče o navodnim uspjesima HDZ-a, o nikada većem rastu mirovina i plaća što je zapravo samo posljedica velike inflacije a ne rasta našeg gospodarstva koje realno gledajući nikada nije bilo u lošijem stanju. Nikada Hrvatska nije proizvodila manje hrane a istovremeno više uvozila, baš kao što nikada više sredstava iz fondova EU nije dolazilo u Hrvatsku uključujući i ona za gospodarski oporavak. Rast BDP-a Hrvatske se bazira na povećanoj potrošnji umjesto povećanju proizvodnje uz stvaranje novih vrijednosti što je posljedica pogrešno strukturiranog gospodarstva koje se sve više oslanja na turizam i uslužne djelatnosti. Umirovljenici u nastalim političkim previranjima ne smiju ostati po strani ili biti nijemi promatrači jer to može rezultirati i vlastitoj propasti.

Umirovljenici u ovom veoma turbulentnom povijesnom trenutku radi svog radnog i životnog iskustva moraju jasno i odlučno preuzeti svoj dio odgovornosti za budućnost zemlje koju su i sami stvarali. Ne želimo biti ničija marioneta ili moneta za potkusurivanje već tražimo podršku, posebno osiromašenih umirovljenika, kako bi se zajedno obračunali sa siromaštvom i svima onima koji ga uporno nameću samo kako bi na muci umirovljenika mogli parazitirati.

Zagreb, 18.03.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)