Kako do minimalne mirovine od 800 eura i da se na mjesto u Sv. Antunu ne čeka osam godina?

Kako do minimalne mirovine od 800 eura i da se na mjesto u Sv. Antunu ne čeka osam godina? U političkoj platformi umirovljenika misle da znaju odgovore

 

KAportal

Prosječna cijena smještaja u privatnom domu je od tisuću eura na više i istraživanje pokazuje da si samo petina korisnika to može samostalno platiti.

Kada i kako do većih mirovina najvažnije je pitanje za najveći broj umirovljenika u Hrvatskoj od kojih mnogi žive na samom rubu ili ispod granice siromaštva. 

Na neka od pitanja koje i karlovačke umirovljenike najviše intrigiraju odgovore su pokušali dati pripadnici političke platforme Umirovljenici zajedno na javnoj tribini.

Kako je rečenu u uvodu tribine, vodstvo udruženih stranaka i umirovljeničkih udruga predstavit će vam svoj program Zajedno smo jači i dati odgovore na pitanja zašto su mirovine male i kako odmah na početku novog saziva Hrvatskog sabora postići da najmanja mirovina za 40 godina radnog straža bude 800 eura.

- Anketa DZS objavljena u srpnju 2021. godine pokazala je da je u Hrvatskoj 20,9 posto osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, jer im je dohodak ispod praga rizika od siromaštva, dakle niži od 60% od srednje vrijednosti (medijana) dohotka svih osoba, rečeno je na tribini.

Za jednočlano kućanstvo je taj prag iznosio 405 eura mjesečno, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece 850 eura mjesečno. Izračun statistički pouzdanih podataka pokazuje da je stopa rizika od siromaštva prema 2021. bila najviša kod starijih od 65 godina. Iznosila je 32,4%. I to među ženama 37%, a kod muškaraca ispod 26%.

- U pogledu dugotrajne skrbi za starije u Hrvatskoj sa 160 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kreće izgradnja 18 domova za starije sa ukupno 1.700 ležaja. Prema jednom izvješću Europske komisije u javnim domovima u Hrvatskoj ima mjesta za samo 3,7% osoba starijih od 65 godina, iako, također prema EK među stanovnicima od 65 do 74 godine starosti njih 38% ima teškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a u dobi od 85 i više godina čak njih 68%, navedeno je na tribini..

Unatrag nekoliko godina (po podacima WHO) Hrvatska je imala 200 ležajeva u javnim domovima umirovljenika na 100.000 stanovnika, Švedska preko 1.300 ležajeva, Češka i Slovačka 700, Slovenija 900, Njemačka 1150. Hrvatski Institut za javne financije upozorio je u nekoliko svojih radova da postojeći sustav financiranja domova za starije osobe u Hrvatskoj stvara velike nejednakosti među korisnicima smještaja, predstavili su podatke.

- Prosječna cijena smještaja u privatnom domu je od tisuću eura na više i istraživanje pokazuje da si samo petina korisnika to može samostalno platiti. U javnim je domovima takvih korisnika 45 posto, dakle ispod polovine njih. Na mjesta u javnim domovima čeka se godinama, u Karlovcu npr. osam godina, rečeno je na tribini.

Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u Hrvatskoj je sada 683 domova, od kojih su 626 privatna. U 57 javnih domova se ekonomska cijena smještaja kreće od 500 pa do 900 eura, a ovisno o visini subvencija stvarna cijena koju korisnici plaćaju je ispod 500 eura, od 250 i 350 eura, do najčešće oko 400, do 476 eura.

Prema vladinom Programu stabilnosti Republike Hrvatske za razdoblje 2024.- 2026. rashodi za mirovine i mirovinska primanja ostvareni su na razini od 9,2% BDP-a, a uključuju i uplate radi ublažavanja posljedica rasta cijena i troškova života. Prema istom dokumentu 2019. godine je javna potrošnja u RH za dugotrajnu skrb iznosila 0,4% BDP-a dok je na razini EU iznosila 1,7% BDP-a.

- U Programu platforme Umirovljenici zajedno prioritet je da umirovljenici ostvare mirovine dostatne za život dostojan čovjeka. Ciljeve i načine kak to misle ostvariti karlovačkim su umirovljenicima predstavili Milivoj Špika, koordinator za medije i Lazar Grujić, koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama.

 

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)