Politička platforma Umirovljenici zajedno održala javnu tribinu – cilj povećati mirovine

Politička platforma Umirovljenici zajedno održala javnu tribinu – cilj povećati mirovine

 

Nakon gotovo 30 godina postojanja na samoj margini društvenih i političkih zbivanja umirovljenici su, usprkos zaklinjanju svih vladajućih struktura do sada, dovedeni u nikada lošiju materijalnu situaciju. Anketa Državnog zavoda za statistiku objavljena u srpnju 2021. godine pokazala je da je u Hrvatskoj 20,9% osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Stopa rizika od siromaštva prema istoj anketi bila je najviša kod starijih od 65 godina i iznosila je 32,4%. Platforma Umirovljenici zajedno izašla je sa cjelovitim prijedlogom kojim se u potpunosti rješava problem rastućeg siromaštva umirovljenika i novim izračunom mirovina za sve. Svoje prijedloge predstavili su u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.

Cilj ove tribine je da se što veći broj umirovljenika upozna s programom platforme Umirovljenici zajedno koji se bazira na rješenju za povećanje mirovina, da oko 850 000 umirovljenika popularno nazvanih radničkih mirovina, da su oni, s obzirom na formu za izračun mirovine i s obzirom na usklađenje koje se odvija 2 puta godišnje, usklađeni svaki mjesec za 200 eura svoje mirovine, s obzirom na obećanje HDZ-a iz 2016. godine da će prosječna mirovina doseći 60% prosječne plaće. Kako je danas prosječna plaća oko 1200 eura, to znači da je prosječna mirovina trebala biti 700 eura. Međutim, ona je sada oko 500 eura i manje, a to želimo ispraviti. Ne kroz 4 godine, kako neki politički akteri predlažu, već to napraviti odmah s prijedlogom novog izračuna, a on se bazira na 75 do 80% neto plaće kroz 10 najpovoljnijih godina. Za svaku godinu radnog staža 20 eura, ne može biti mirovina manja od 20 eura puta broj godina radnog staža i ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina. Kad bi se ovo implementiralo, a uz podršku umirovljenika vjerujemo da hoće, onda će istog trenutka oko 75% umirovljenika koji su sada oko ili ispod linije siromaštva izaći iz te crne ili sive zone i biti građani kao i svi drugi, a ne zadnja rupa na svirali ove vlade, rekao je koordinator platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika.

 

Iz platforme su izrazili razočaranje zbog ponašanjem predstavnika drugih stranaka u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koji ne zastupaju interesa umirovljenika i da članovi Nacionalnog vijeća ne traže ni pola od onoga što je HDZ zacrtao u svom programu još 2016. godine.

Danas smo ovdje da predstavimo biračima i umirovljenicima naš projekt borbe protiv siromaštva i udruživanje umirovljeničkih stranaka u taj projekt. Uključeno je 8 umirovljeničkih stranaka sa zajedničkim ciljem borbe protiv siromaštva, a posebno želim napomenuti da naša borba nije protiv HDZ-a niti SDP-a niti za njih, već isključivo u interesu umirovljenika da bi mogli živjeti od mirovine koju su zaslužili u svom radnom vijeku. Da bi to ostvarili, umirovljeničke stranke napravile su programski savez. Ovdje nismo naišli na potporu gospode iz Hrvatske stranke umirovljenika koji su odbili suradnju, ali i danas koristim priliku da ih pozovem i da zajedničkim snagama iznađemo rješenje kako izaći iz krize. Osnovni cilj nam je da idemo na ponovni izračun svih mirovina, da aktualna vrijednost bude 20 eura i da za 40 godina minimalna mirovina bude 820 eura, rekao je koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić.

 

Predsjednica Stranke umirovljenika udružene u platformu Umirovljenici zajedno Vesna Horvat dodala je kako samo udružene umirovljeničke stranke imaju snagu ući u Sabor i postignu ciljeve poboljšanja ekonomskog položaja umirovljenika.

 

Iz platforme Umirovljenici zajedno poručuju da, ako u proračunu ima dodatnih 1,6 milijardi eura za plaće državnih i javnih zaposlenika, onda naprosto mora biti i za dodatnih 1,5 milijardi € za umirovljenike kojih je pet puta više.

 

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)