Politička platforma Umirovljenici zajedno održala javnu tribinu – cilj povećati mirovine

Politička platforma Umirovljenici zajedno održala javnu tribinu – cilj povećati mirovine

 

Nakon gotovo 30 godina postojanja na samoj margini društvenih i političkih zbivanja umirovljenici su, usprkos zaklinjanju svih vladajućih struktura do sada, dovedeni u nikada lošiju materijalnu situaciju. Anketa Državnog zavoda za statistiku objavljena u srpnju 2021. godine pokazala je da je u Hrvatskoj 20,9% osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti. Stopa rizika od siromaštva prema istoj anketi bila je najviša kod starijih od 65 godina i iznosila je 32,4%. Platforma Umirovljenici zajedno izašla je sa cjelovitim prijedlogom kojim se u potpunosti rješava problem rastućeg siromaštva umirovljenika i novim izračunom mirovina za sve. Svoje prijedloge predstavili su u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.

Cilj ove tribine je da se što veći broj umirovljenika upozna s programom platforme Umirovljenici zajedno koji se bazira na rješenju za povećanje mirovina, da oko 850 000 umirovljenika popularno nazvanih radničkih mirovina, da su oni, s obzirom na formu za izračun mirovine i s obzirom na usklađenje koje se odvija 2 puta godišnje, usklađeni svaki mjesec za 200 eura svoje mirovine, s obzirom na obećanje HDZ-a iz 2016. godine da će prosječna mirovina doseći 60% prosječne plaće. Kako je danas prosječna plaća oko 1200 eura, to znači da je prosječna mirovina trebala biti 700 eura. Međutim, ona je sada oko 500 eura i manje, a to želimo ispraviti. Ne kroz 4 godine, kako neki politički akteri predlažu, već to napraviti odmah s prijedlogom novog izračuna, a on se bazira na 75 do 80% neto plaće kroz 10 najpovoljnijih godina. Za svaku godinu radnog staža 20 eura, ne može biti mirovina manja od 20 eura puta broj godina radnog staža i ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina. Kad bi se ovo implementiralo, a uz podršku umirovljenika vjerujemo da hoće, onda će istog trenutka oko 75% umirovljenika koji su sada oko ili ispod linije siromaštva izaći iz te crne ili sive zone i biti građani kao i svi drugi, a ne zadnja rupa na svirali ove vlade, rekao je koordinator platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika.

 

Iz platforme su izrazili razočaranje zbog ponašanjem predstavnika drugih stranaka u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koji ne zastupaju interesa umirovljenika i da članovi Nacionalnog vijeća ne traže ni pola od onoga što je HDZ zacrtao u svom programu još 2016. godine.

Danas smo ovdje da predstavimo biračima i umirovljenicima naš projekt borbe protiv siromaštva i udruživanje umirovljeničkih stranaka u taj projekt. Uključeno je 8 umirovljeničkih stranaka sa zajedničkim ciljem borbe protiv siromaštva, a posebno želim napomenuti da naša borba nije protiv HDZ-a niti SDP-a niti za njih, već isključivo u interesu umirovljenika da bi mogli živjeti od mirovine koju su zaslužili u svom radnom vijeku. Da bi to ostvarili, umirovljeničke stranke napravile su programski savez. Ovdje nismo naišli na potporu gospode iz Hrvatske stranke umirovljenika koji su odbili suradnju, ali i danas koristim priliku da ih pozovem i da zajedničkim snagama iznađemo rješenje kako izaći iz krize. Osnovni cilj nam je da idemo na ponovni izračun svih mirovina, da aktualna vrijednost bude 20 eura i da za 40 godina minimalna mirovina bude 820 eura, rekao je koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić.

 

Predsjednica Stranke umirovljenika udružene u platformu Umirovljenici zajedno Vesna Horvat dodala je kako samo udružene umirovljeničke stranke imaju snagu ući u Sabor i postignu ciljeve poboljšanja ekonomskog položaja umirovljenika.

 

Iz platforme Umirovljenici zajedno poručuju da, ako u proračunu ima dodatnih 1,6 milijardi eura za plaće državnih i javnih zaposlenika, onda naprosto mora biti i za dodatnih 1,5 milijardi € za umirovljenike kojih je pet puta više.