Umirovljenici u super izbornoj godini moraju glasati za sebe…

Umirovljenici u super izbornoj godini moraju glasati za sebe…

Kako nam se približavaju parlamentarni izbori sve su učestaliji verbalni izleti niza političkih opcija i aktera koji sve češće umirovljenike zasipaju raznim obećanjima, neki od njih i o astronomskom rastu mirovina a da uz obećanje nema doslovno nikakve argumentacije na temelju koje bi se mogla procijeniti vjerodostojnost prijedloga. Posebno je zanimljivo da izuzev Platforme Umirovljenici zajedno sa potpunim rješenjem problema rastućeg siromaštva umirovljenika nitko drugi ne nudi ništa konkretno. K tome sve što predlažu namjeravaju provesti kroz jedan mandat odnosno 4 godine što je za umirovljenike potpuno neprihvatljivo.

Ako se iz proračuna RH može dodatno izdvojiti 1,6 milijardi za plaće državnih i javnih zaposlenika onda se može i mora moći izdvojiti i dodatnih 1,5 milijardi za umirovljenike kojih je pet puta više. Male mirovine dakle nisu posljedica nemogućnosti proračuna već isključivo radi izostanka političke volje da se sukladno obećanju iz 2016. godine mirovine povećaju do razine 60% prosječne plaće.  

Da je stanje uistinu krajnje alarmantno potvrđuje i sama Vlada koja je svojim posljednjim paketom pomoći obuhvatila čak 800 tisuća umirovljenika ili dvije trećine od 1,2 milijuna koliko ih čini najbrojnija socijalna skupina u Hrvatskoj. Usprkos činjenici da se kroz 8 prethodnih godina nije povećao udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći SUH, MUH i HSU kao vladin smokvin list i dalje ne traže povećanje mirovina niti daju podršku nama članovima Umirovljenici zajedno – Političke platforme ili našem prijedlogu koji problem rastućeg siromaštva umirovljenika rješava odmah i dugoročno

Očito je da su kod članova NV koji „predstavljanju“ umirovljenika prevladali osobni interesi stoga i ne čudi da nas koji izlazimo sa rješenjima u interesu umirovljenika na sve načine pokušavaju zaustaviti koristeći se doslovno svim sredstvima uključujući i ona koja debelo izlaze izvan prihvatljivih okvira. Usprkos tome želimo vjerovati da će umirovljenici na predstojeće parlamentarne izbore konačno izaći sa čvrstom odlukom da ovaj puta glasaju za sebe a ne za isprazna obećanja onih koji su ih i doveli u nikada težu materijalnu situaciju.

Za više od pola milijuna umirovljenika koji žive u zoni siromaštva, i preostalih nekoliko stotina tisuća koji su im veoma blizu, je super izborna 2024. godina biti ili ne biti. Dajući podršku Platformi Umirovljenici zajedno, jer od drugih pomoći očito neće biti, daje se podrška trenutnom povećanju prosječnih mirovine do 60% prosječne plaće odnosno 700 €.

Uz dovoljnu podršku umirovljenika koaliciji, Platforma Umirovljenici zajedno će svoj temeljni prijedlog o povećanju mirovina provesti već na prvoj radnoj sjednici Hrvatskog sabora nakon izbora i tako „radničke“ mirovine odmah povećati u prosjeku za 200 €.

U Zagrebu, 25.02.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)