U Sisku održana, još jedna, uspješna Javna tribina

U Sisku održana, još jedna, uspješna Javna tribina

Umirovljenici su poput zadnje rupice na vladinu sviralu

Kako je moguće da se iz proračuna RH može bez problema izdvojiti i do pet puta više sredstva za jednog migranta nego za prosječnu mirovinu jednog umirovljenika, ili za njih 5,5 sa minimalnim mirovinama? 

Ako za 240 tisuća zaposlenika u javnim i državnim službama u proračunu ima 1,6 milijardi € onda i za pet puta više umirovljenika odnosno njih 1,2 milijuna „mora biti“ 1,5 milijardi €?

Naglašavamo kako UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma pozdravlja i podržava najavljeno povećanje plaća zaposlenicima u javnim i državnim službama, no skrećemo pozornost Vladi da  umirovljenike ovaj puta ne smiju preskočiti. Dosta su se umirovljenici do sada žrtvovali za Hrvatsku, počevši od Domovinskog rata, poslijeratne obnove, gospodarskih kriza i čega sve ne, no sada je konačno došao trenutak da se riješi problem rastućeg siromaštva koji se očituje kroz sramotno male mirovine.

Sve su skupine zaposlenika u ovoj super izbornoj godini uspjele izvršiti pritisak na Vladu i tako riješiti svoje probleme značajnim povećanjem plaća i drugih materijalnih prava, no umirovljenici na koje se svi rado pozivaju u predizborno vrijeme su opet ostali izvan svakog rješenja, ali su zato po starom običaju opet na prvom mjestu kada se govori o obećanjima. Da se pita SUH, MUH i HSU umirovljenici bi sasvim sigurno opet bili prevareni jer bi sa kojim eurom umotanim u neko lijepo obećanje još jednom bili „prodani“ od onih koji ih navodnio već godinama zastupaju. Ako je umirovljenicima iz godine u godinu sve lošije onda bi već trebalo biti jasno i onima slabijih kognitivnih funkcija u čemu ili kome je problem. 

Umirovljenicima je svakim danom sve jasnije da se sa paketima pomoći, besplatnom vožnjom vlakom, karticama za popust u dućanima i sličnim PR „dudama varalicama“ ne rješava glavni problem, a to je visina njihovih mizernih mirovina. Da smo od početka bili u pravu potvrđuju i sve češće izjave naših oponenata, stručnjaka i „stručnjaka“ koji svojim izjavama potvrđuju kako je naš prijedlog za povećanje mirovina novim izračunom uz značajno povećanje AVM-a jedini put izlaska umirovljenika iz ralja siromaštva u koje ih svaki dan sve više upada.

Javne tribine koje Umirovljenici zajedno – Politička platforma održava svaki tjedan u drugom gradu diljem Hrvatske potvrđuju da su umirovljenici sve svjesniji svoje političke snage i samim time sve odlučniji učiniti konačno nešto i za sebe. Dugo su umirovljenici zahvaljujući onima koji su ih „predstavljali“ u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe bili amorfno biračko tijelo koje se moglo kupiti šakom eura i hrpom lijepih obećanja, no stupanjem na scenu Umirovljenici zajedno – Političke platforme ta će praksa biti zaustavljena, a umirovljenici svoju političku snagu konačno iskoristiti za sebe i svoje interese.

Umirovljenike ne zanimaju rješenja MUH-a, SUH-a i HSU-a i njima sličnih koja bi se realizirala kroz nekoliko godina već ona koja nude i mogu realizirati odmah. Jedino konkretno rješenje je prijedlog Umirovljenici zajedno – Političke platforme bazirano na obećanju  HDZ-a iz 2016. godine o rastu mirovina na 60% prosječne plaće. Jednini način da se to izvrši je ponovni izračun mirovina za  sve umirovljenike na bazi 75-80% neto plaće kroz 10 najboljih godina, uz povećanje AVM-a na 20 € i ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života.

Dakle vaša mirovina u startu temeljem našeg prijedloga ne može biti manja od iznosa kojeg dobijete kada broj godina svog radnog staža pomnožite sa 20 € po svakoj godini…..

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)