U Sisku održana, još jedna, uspješna Javna tribina

U Sisku održana, još jedna, uspješna Javna tribina

Umirovljenici su poput zadnje rupice na vladinu sviralu

Kako je moguće da se iz proračuna RH može bez problema izdvojiti i do pet puta više sredstva za jednog migranta nego za prosječnu mirovinu jednog umirovljenika, ili za njih 5,5 sa minimalnim mirovinama? 

Ako za 240 tisuća zaposlenika u javnim i državnim službama u proračunu ima 1,6 milijardi € onda i za pet puta više umirovljenika odnosno njih 1,2 milijuna „mora biti“ 1,5 milijardi €?

Naglašavamo kako UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma pozdravlja i podržava najavljeno povećanje plaća zaposlenicima u javnim i državnim službama, no skrećemo pozornost Vladi da  umirovljenike ovaj puta ne smiju preskočiti. Dosta su se umirovljenici do sada žrtvovali za Hrvatsku, počevši od Domovinskog rata, poslijeratne obnove, gospodarskih kriza i čega sve ne, no sada je konačno došao trenutak da se riješi problem rastućeg siromaštva koji se očituje kroz sramotno male mirovine.

Sve su skupine zaposlenika u ovoj super izbornoj godini uspjele izvršiti pritisak na Vladu i tako riješiti svoje probleme značajnim povećanjem plaća i drugih materijalnih prava, no umirovljenici na koje se svi rado pozivaju u predizborno vrijeme su opet ostali izvan svakog rješenja, ali su zato po starom običaju opet na prvom mjestu kada se govori o obećanjima. Da se pita SUH, MUH i HSU umirovljenici bi sasvim sigurno opet bili prevareni jer bi sa kojim eurom umotanim u neko lijepo obećanje još jednom bili „prodani“ od onih koji ih navodnio već godinama zastupaju. Ako je umirovljenicima iz godine u godinu sve lošije onda bi već trebalo biti jasno i onima slabijih kognitivnih funkcija u čemu ili kome je problem. 

Umirovljenicima je svakim danom sve jasnije da se sa paketima pomoći, besplatnom vožnjom vlakom, karticama za popust u dućanima i sličnim PR „dudama varalicama“ ne rješava glavni problem, a to je visina njihovih mizernih mirovina. Da smo od početka bili u pravu potvrđuju i sve češće izjave naših oponenata, stručnjaka i „stručnjaka“ koji svojim izjavama potvrđuju kako je naš prijedlog za povećanje mirovina novim izračunom uz značajno povećanje AVM-a jedini put izlaska umirovljenika iz ralja siromaštva u koje ih svaki dan sve više upada.

Javne tribine koje Umirovljenici zajedno – Politička platforma održava svaki tjedan u drugom gradu diljem Hrvatske potvrđuju da su umirovljenici sve svjesniji svoje političke snage i samim time sve odlučniji učiniti konačno nešto i za sebe. Dugo su umirovljenici zahvaljujući onima koji su ih „predstavljali“ u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe bili amorfno biračko tijelo koje se moglo kupiti šakom eura i hrpom lijepih obećanja, no stupanjem na scenu Umirovljenici zajedno – Političke platforme ta će praksa biti zaustavljena, a umirovljenici svoju političku snagu konačno iskoristiti za sebe i svoje interese.

Umirovljenike ne zanimaju rješenja MUH-a, SUH-a i HSU-a i njima sličnih koja bi se realizirala kroz nekoliko godina već ona koja nude i mogu realizirati odmah. Jedino konkretno rješenje je prijedlog Umirovljenici zajedno – Političke platforme bazirano na obećanju  HDZ-a iz 2016. godine o rastu mirovina na 60% prosječne plaće. Jednini način da se to izvrši je ponovni izračun mirovina za  sve umirovljenike na bazi 75-80% neto plaće kroz 10 najboljih godina, uz povećanje AVM-a na 20 € i ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života.

Dakle vaša mirovina u startu temeljem našeg prijedloga ne može biti manja od iznosa kojeg dobijete kada broj godina svog radnog staža pomnožite sa 20 € po svakoj godini…..

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)