Još jedna uspješna tribina održana je danas u Zagrebu MO Sloboština

Još jedna uspješna tribina održana je danas u Zagrebu MO Sloboština

 

Umirovljenici zajedno – Politička platforma održala je još jedna uspješnu Javnu tribinu, ovaj puta u gradu Zagrebu odnosno u dvorani MO Sloboština u Novom Zagrebu. Kao i u dosadašnjim tribinama posebna je pozornost posvećena tumačenju programa i pojašnjavanje primarnog cilja odnosno dostizanje mirovina do 60% prosječne plaće kako je to HDZ obećao u svom programu još 2016. osnovna misao i vodilja je da…..

 

Bez povećanja mirovina nema rješenja za rastuće siromaštvo umirovljenika

 

Mada se u posljednje vrijeme mnogi trude dokazati kako se upravo oni i njihove političke opcije najviše brinu za sudbinu umirovljenika nemoguće je ne primijetiti da se dio njih sa svojom „velikom brigom“ za umirovljenike pojavljuje u pravilu samo pred izbore da bi se nakon održanih izbora umirovljenika ponovo sjetili tek pred slijedeće izbore.

 

U već sada pravoj šumi raznih prijedloga za poboljšanje materijalne situacije za umirovljenike izdvajaju se posebno prijedlozi umirovljeničkih udruga i stranaka koje su se svrstale u dva „tabora“. Jedan slizan uz Vladu odnosno HDZ koji čine SUH, MUH, HSU i Silvano Hrelja i druga opcija predvođena strankom – koalicijom Umirovljenici zajedno – Politička platforma koju predvode SU, BUZ, DSU uz još 5 umirovljeničkih stranaka. 

 

Temeljni zahtjev i prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno je baziran na stavci programa HDZ-a iz 2016. godine kojim se predviđao rast mirovina do 60% prosječne plaće. navedenih 60% bi na današnju prosječnu plaću od 1208 € bio točno 720 € što je za više od 200 € daleko od trenutno prosječne mirovine koja iznosi cca 500 € i čini cca 41% prosječne plaće.

 

Kako je tijekom proteklih dva desetljeća raznim izmjenama Zakona o Mirovinskom osiguranju ispravljanjem jeden nepravde u pravilu činjena nova ili više njih, tako je u ovom trenutku jedino moguće rješenje koji bi obuhvatio sve umirovljenike kao i one koji će to biti, sa novom formulom za izračun mirovina kojom bi se u najvećoj mjeri ispravio cijeli niz nepravdi nastalih ili učinjenih kroz prethodni period.  

 

Prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno je izvršiti novi izračun mirovina za sve na bazi 75 - 80% neto plaće pojedinca kroz 10 najpovoljnijih godina uz aktualnu vrijednost mirovine (AVM) za svaku godinu radnog staža u iznosu od 20 €, te da se nakon 65. godine ukine penalizacija. Umirovljenik bira izračun koji mu više odgovara s time da se ni u kom slučaju nikome ne umanjuje mirovina i do tada stečena prava.

 

Ovim prijedlogom se „radničke“ mirovine za cca 750 tisuća umirovljenika trenutno podižu u prosjeku za cca 200 € svaki mjesec. Navedeno znači da su dosadašnjim izračunima samo u protekloj godini umirovljenici bili oštećeni za gotovo 4 prosječne mjesečne mirovine. Za realizirati prijedloga potrebno je izdvojiti dodatnih 1,5 milijardi €  u proračunu koji se rekordno puni što znači da je za realizaciju potrebna samo politička odluka.  

 

Na tribini je posebno naglašeno da izuzev povećanja mirovina kroz novi izračun do obećanih mirovina na razini 60% prosječne plače nema drugog ni boljeg rješenja kojim bi se zaustavio rastuće siromaštvo umirovljenika. Besplatna vožnja vlakom, kartice za popuste u trgovinama, božićnice, 13. mirovine i slični PR prijedlozi koje uporno zagovaraju SUH, MUH i HSU su isključivo u funkciji distrakcije, podilaženju Vladi, a da u stvari ništa dugoročno ne rješavaju.

 

U Zagrebu, 14.02.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)