Istine i laži o „povećanju“ mirovina!?

Istine i laži o „povećanju“ mirovina!?

Usklađivanje mirovina koje se temeljem zakonske odredbe radi dva puta godišnje nije povećanje mirovina kako bi neki dušobrižnici htjeli uvjeriti umirovljenike već samo usklađivanje mirovina sa rastom cijena i plaća odnosno inflacije. Radi se o nominalnom povećanju mirovine ali ne i o realnom koje bi se očitovalo u većoj kupovnoj moći.

Sve više umirovljenika uviđa  da usprkos svim razvikanim rekordnim „povećanjima“ koje su se dogodile posljednjih godinu dvije umirovljenici sa svojom mirovinom svaki slijedeći mjesec mogu kupiti sve manje roba i usluga. Posljedica navedenoga je da svaki slijedeći mjesec sve više umirovljenika tone u zonu siromaštva. Činjenica je da se mirovine u posljednjih 7 godina u odnosu na plaće realno nisu povećale doslovno ni za jedan jedini postotak, upravo suprotno, mirovine su realno u odnosu na plaće iz 2016. još manje.

Poznato je i prvo usklađivanje u 2024. godini koje je nešto manje od 5%, ali isto tako i da se povećavaju plaće za cca 250 tisuća državnih i javnih službenika što će, ionako nepovoljan,  dodatno smanjiti odnos prosječne mirovine prema prosječnoj plaći. UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma već mjesecima predstavlja i zagovara rješenje problema rastućeg siromaštva umirovljenika koje u javnosti dobiva sve veću podršku, stoga se nadamo da će i Vlada ubrzo prihvatit naš prijedlog kao najbolje rješenje kojim se prosječne mirovine realno povećavaju.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma samo podsjeća i traži od HDZ-a da  počne sa ispunjavanjem obećanja iz svog programa VJERODOSTOJNO još iz 2016. godine po kojem su prosječne mirovine sa cca 40% trebale narasti do 60% prosječne plaće. Kako je trenutno prosječna plaća1200 € a prosječna mirovina 500 € umjesto obećanih 60% ili 700 € jasno je da svaki umirovljenik prima prosječno 200 € manju mirovinu svaki mjesec od one koje mu je obećana još 2016. godine. Navedeno znači da je cca 750 tisuća umirovljenika sa „radničkim“ mirovinama samo u 2023. godini bilo oštećeno za četiri prosječne mirovine. Ako navedeno nije dovoljno za poziv na „buđenje“ svim umirovljenicima onda doista ne znamo što bi ih trebalo trgnuti.

Umirovljenicima i svima koji će to postati treba biti jasno da se mirovine neće niti mogu realno povećati redovitim usklađivanjima, još manje povremenim paketima pomoći, karticama za popuste, besplatnom vožnjom vlakom ili sličnim PR „šarenim paketima“ koje očito vođeni samo osobnim interesima podržavaju SUH, MUH i HSU već samo i jedino novim izračunom mirovina za sve po drugačijim parametrima od sadašnjih. Onako kako to predlažemo mi odnosno Umirovljenici zajedno – Politička platforma. 

Naš je prijedlog da se izračun mirovina za sve umirovljenike i one koji će to biti radi na bazi 75-80% neto plaće kroz 10 najboljih godina, uz zaštitni AVM od 18,5 € za svaku godinu staža, te ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života. Ovo znači da npr. za puni radni staž i navršenih 65 godina života mirovina ne može biti manja od 750 €.

U Zagrebu, 28.01.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Horvat je pozvala ljude, kako je rekla, s političkim nervom da se stranci priključe, bili stari ili ... (opširnije)

https://www.youtube.com/watch?v=tzq_5F3o9XQ&list=RDCMUCal-aAsgdFogW3SQy54UQ3w&start_radio=1 Trebaju li plaće ministrima rasti 60 do 80 posto, dok će istovremeno uz usklađenje mirovine ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/mirovine/u-iscekivanju-uskladivanja-udio-mirovine-u-placi-stagnira-na-40-posto/   Više od 267.000 hrvatskih umirovljenika mjesečno preživljava s oko 366 eura. Udio njihove prosječne ... (opširnije)

https://www.youtube.com/playlist?list=PLyDX3u534lqnWL7nrwhxSjfrYpVo9rQdN   Dogodio se još jedan u nizu slučajeva smrtnog stradavanja korisnika privatnih domova za starije ... (opširnije)

Milanović: Neću šutke gledati nepravdu koju trpe umirovljenici 20.07.2024. Zadnja izmjena 14:50 Autor: V.G./HRT/Hina   Zoran ... (opširnije)

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)