Hoće li domovi za umirovljenike uskoro izgledati kao kavezi?

Hoće li domovi za umirovljenike uskoro izgledati kao kavezi?

 

O kakvom li se to nad standardu soba u domovima za umirovljenike razmišljalo prilikom projektiranja odnosno izgradnje ako se ovih dana u medijima pojavila informacija kako se korisnicima u nekim županijskim domovima dodatno naplaćuje WC i ili kupatilo ako se nalaze kao sastavni dio sobe, kao i balkon koji pripada sobi korisnika? Jeli moguće da se u 21. stoljeću WC ili kupatilo u sobi korisnika doma za umirovljenike – starije osobe smatra nad standardom koji korisnik treba posebno platiti?

 

Kako je uopće moguće da se još do jučer u domovima postojanje WC-a ili kupatila u sobi sa balkonom smatralo nečim sasvim normalnim i bez posebne doplate, da bi nakon posljednjih povećanja cijena sve navedeno u nekim županijskim domovima ušlo u popis stavki prilikom obrazloženja kalkulacije za nove cijene. Posebno je zanimljiv podatak kako su se neki ravnatelji domova tek sada sjetili da bi neku od navedenih stavki mogli dodatno zaračunati.   

 

Obzirom na cijene smještaja koje su u nekim domovima povećane i do 50% moramo se svi zapitati tko će od umirovljenika u budućnosti uopće moći plaćati domove obzirom na činjenicu da mirovine neovisno o želji Vlade da sve prikaže u ružičastom svjetlu ipak sve više zaostaju za rastom plaća i cijena. Pitamo se u Platformu Umirovljenici zajedno za koga će se uopće graditi najavljenih 18 centara za umirovljenike diljem Lijepe naše koje je Vlada najavila ili se po već viđenom scenariju radi o samo još jednom ispraznom obećanju kao i prije 4 godine nakon čega se ni jedan lopata nije zabila u zemlju a kamo li nešto izgradilo.

 

Pitamo se što rade Jasna Petrović (SUH), Višnja Fortuna (MUH) i predstavnik HSU-au  Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koje je kao savjetodavno tijelo Vladi trebalo predložiti rješenje kako se enormna poskupljenja u nekim domovima ne bi svalile na leđa korisnika koji i do sada obzirom na mizerne mirovine jedva plaćaju smještaj, a mnogi od njih radi nedostatnih mirovina tek uz pomoć članova obitelji.

 

Ako se danas obzirom na toliko razvikanu brigu Vlade za umirovljenike luksuzom smatra WC ili kupatilo u sobi domova za starije osobe, kao i postojanje balkona, onda je samo pitanje vremena kada će se umirovljenike početi smještati u kaveze… kako je krenulo po nekim dušobrižnicima starijim osobama ne treba ni WC, ni kupatilo, ni balkon, vjerojatno ni prozor.

 

U Zagrebu, 13.01.2024.

 

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Poziv na javnu tribinu – tiskovnu konferenciju Brckovljani 05.03.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu i tiskovnu ... (opširnije)

OTV emisija Svakodnevnica 26.02.2024., gosti Lazar Grujići Milivoj Špika U emisiji Svakodnevnica na OTV-u gostovali su ... (opširnije)

Umirovljenici ne nasjedajte na ovu prevaru SUH-a Umirovljenici, pogledajte dobro što SUH radi jer vam ovom ... (opširnije)

Još jedan pokušaj prevare umirovljenika, ovaj puta od SUH-a!? Nakon cijelog prošlog mandata Vlade HDZ-a i ... (opširnije)

Kako do minimalne mirovine od 800 eura i da se na mjesto u Sv. Antunu ne ... (opširnije)

Politička platforma Umirovljenici zajedno održala javnu tribinu – cilj povećati mirovine   Nakon gotovo 30 godina ... (opširnije)

Umirovljenici u super izbornoj godini moraju glasati za sebe… Kako nam se približavaju parlamentarni izbori sve ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu – tiskovnu konferenciju Karlovac 26.02.2024.   Pozivamo vas na Javnu tribinu i ... (opširnije)

U Sisku održana, još jedna, uspješna Javna tribina Umirovljenici su poput zadnje rupice na vladinu sviralu ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu Sisak 23.02.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu koja će se održati 23.02.2024. ... (opširnije)