Hoće li domovi za umirovljenike uskoro izgledati kao kavezi?

Hoće li domovi za umirovljenike uskoro izgledati kao kavezi?

 

O kakvom li se to nad standardu soba u domovima za umirovljenike razmišljalo prilikom projektiranja odnosno izgradnje ako se ovih dana u medijima pojavila informacija kako se korisnicima u nekim županijskim domovima dodatno naplaćuje WC i ili kupatilo ako se nalaze kao sastavni dio sobe, kao i balkon koji pripada sobi korisnika? Jeli moguće da se u 21. stoljeću WC ili kupatilo u sobi korisnika doma za umirovljenike – starije osobe smatra nad standardom koji korisnik treba posebno platiti?

 

Kako je uopće moguće da se još do jučer u domovima postojanje WC-a ili kupatila u sobi sa balkonom smatralo nečim sasvim normalnim i bez posebne doplate, da bi nakon posljednjih povećanja cijena sve navedeno u nekim županijskim domovima ušlo u popis stavki prilikom obrazloženja kalkulacije za nove cijene. Posebno je zanimljiv podatak kako su se neki ravnatelji domova tek sada sjetili da bi neku od navedenih stavki mogli dodatno zaračunati.   

 

Obzirom na cijene smještaja koje su u nekim domovima povećane i do 50% moramo se svi zapitati tko će od umirovljenika u budućnosti uopće moći plaćati domove obzirom na činjenicu da mirovine neovisno o želji Vlade da sve prikaže u ružičastom svjetlu ipak sve više zaostaju za rastom plaća i cijena. Pitamo se u Platformu Umirovljenici zajedno za koga će se uopće graditi najavljenih 18 centara za umirovljenike diljem Lijepe naše koje je Vlada najavila ili se po već viđenom scenariju radi o samo još jednom ispraznom obećanju kao i prije 4 godine nakon čega se ni jedan lopata nije zabila u zemlju a kamo li nešto izgradilo.

 

Pitamo se što rade Jasna Petrović (SUH), Višnja Fortuna (MUH) i predstavnik HSU-au  Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koje je kao savjetodavno tijelo Vladi trebalo predložiti rješenje kako se enormna poskupljenja u nekim domovima ne bi svalile na leđa korisnika koji i do sada obzirom na mizerne mirovine jedva plaćaju smještaj, a mnogi od njih radi nedostatnih mirovina tek uz pomoć članova obitelji.

 

Ako se danas obzirom na toliko razvikanu brigu Vlade za umirovljenike luksuzom smatra WC ili kupatilo u sobi domova za starije osobe, kao i postojanje balkona, onda je samo pitanje vremena kada će se umirovljenike početi smještati u kaveze… kako je krenulo po nekim dušobrižnicima starijim osobama ne treba ni WC, ni kupatilo, ni balkon, vjerojatno ni prozor.

 

U Zagrebu, 13.01.2024.

 

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)