Neki domovi za umirovljenike podigli cijene i do 50%, a „baba se češlja“

Neki domovi za umirovljenike podigli cijene i do 50%, a „baba se češlja“

Šibenik, Petrinja, Slavonski Brod i Sisak sasvim sigurno neće u naredni danima i tjednima ostati jedini domovi za umirovljenike u Lijepoj našoj koji su u 2024. počeli sa podizanjem cijena svojih usluga, neki od njih čak i do 50%. Gdje je sada ono razvikano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe? Gdje su sada oni dušobrižnici poput Jasne Petrović (SUH), Višnje Fortune (MUH), Veselka Gabričevića (HSU) i Silvana Hrelje kada treba podići glas za umirovljenike. Očito je da su osobni interesi svih navedenih i u ovom slučaju bili i ostali daleko ispred interesa umirovljenika koje tobože zastupaju u „pregovorima“ sa Vladom.

Nije li ovim poskupljenjima još jednom i po tko zna koji puta na vidjelo izašla sva pogubnost promašene politike Vlade koja se uz potporu navedenih „trabanata“ umjesto obećanog realnog povećanja mirovina do 60% prosječne plaće odlučila za više kratkotrajnih PR paketa pomoći kojima se usprkos čitavoj medijskoj halabuci  o pomaganju umirovljenicima mirovine u odnosu na plaće od 2016. godine nisu povećale doslovno ni za jedan jedini cent. Da su se mirovine povećale kako je HDZ obećao još 2016. godine onda ova posljednja poskupljenja domova za umirovljenike mnoge korisnike sada ne bi tjerale u očaj jer njihove mirovine u međuvremenu nisu povećane ni da pokriju pola od onih 50% poskupljenja….a 2024. godina je tek počela….     

Pitamo se u Platformi Umirovljenici zajedno jeli Vlada uopće svjesna kako su cijene u domovima i bez posljednjih poskupljenja već toliko narasle da više od pola milijuna umirovljenika sebi ne može priuštiti nikakav smještaj u domu. Moguće je i da Vladu naprosto uopće nije briga za umirovljenike budući da za sve što poduzima za njih ima bezrezervnu podršku već spomenutih „predstavnika“ umirovljenika, no izgleda da im je promaklo kako navedeni „predstavnici“ nemaju nikakvu potporu u javnosti, posebno među umirovljenima koji su ih sudeći po komentarima na društvenim mrežama očito pročitali.

Pozivamo Vladu da što prije ozbiljno razmotri i započne sa primjenom ponuđenih konkretnih rješenja Platforme Umirovljenici zajedno kojima se može odmah ostvariti dano obećanje HDZ-a iz 2016. g. po kojem je prosječna mirovina već trebala narasti do 60% prosječne plaće. Za one kojima je promaklo prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno glasi: Izračun mirovina za sve umirovljenike na bazi 75–80% neto plaće kroz 10 najboljih godina, povećanje AVM-a na 18,5 € za svaku godinu staža i ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života.  

Kako novca u proračunu ima sasvim dovoljno nedostaje još jedino politička volja Vlade, a ako je ne bude do parlamentarnih izbora vjerujemo da ćemo na temelju podrške koju dobijemo na izborima naš prijedlog izglasati već na prvoj radnoj sjednici Hrvatskog sabora.

U Zagrebu, 09.01.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Poziv na javnu tribinu – tiskovnu konferenciju Brckovljani 05.03.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu i tiskovnu ... (opširnije)

OTV emisija Svakodnevnica 26.02.2024., gosti Lazar Grujići Milivoj Špika U emisiji Svakodnevnica na OTV-u gostovali su ... (opširnije)

Umirovljenici ne nasjedajte na ovu prevaru SUH-a Umirovljenici, pogledajte dobro što SUH radi jer vam ovom ... (opširnije)

Još jedan pokušaj prevare umirovljenika, ovaj puta od SUH-a!? Nakon cijelog prošlog mandata Vlade HDZ-a i ... (opširnije)

Kako do minimalne mirovine od 800 eura i da se na mjesto u Sv. Antunu ne ... (opširnije)

Politička platforma Umirovljenici zajedno održala javnu tribinu – cilj povećati mirovine   Nakon gotovo 30 godina ... (opširnije)

Umirovljenici u super izbornoj godini moraju glasati za sebe… Kako nam se približavaju parlamentarni izbori sve ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu – tiskovnu konferenciju Karlovac 26.02.2024.   Pozivamo vas na Javnu tribinu i ... (opširnije)

U Sisku održana, još jedna, uspješna Javna tribina Umirovljenici su poput zadnje rupice na vladinu sviralu ... (opširnije)

Poziv na javnu tribinu Sisak 23.02.2024. Pozivamo vas na Javnu tribinu koja će se održati 23.02.2024. ... (opširnije)