"Paketi pomoći nisu rješenje za rastuće siromaštvo umirovljenika"

"Paketi pomoći nisu rješenje za rastuće siromaštvo umirovljenika"

31.12.2023. Autor: Studio 4/B. A./HRT

Umirovljenička populacija u Hrvatskoj jedna je od socijalno najranjivijih i najugroženijih skupina u društvu - procjenjuje se da 830 tisuća građana treće dobi nema odgovarajući životni standard ni kupovnu moć.

Vlada premijera Andreja Plenkovića umirovljenicima je osigurala gotovo sedam paketa pomoći putem različitih materijalnih dodataka i rastom mirovina, no koliko je to bilo učinkovito?

Milivoj Špika iz platforme Umirovljenici zajedno rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da sedam paketa pomoći nije sastavni dio mirovine, što znači da oni i nisu u funkciji njezina povećanja.

- Radi se o ukupnom iznosu negdje oko 430 do 450 milijuna eura, što znači da su kroz ovih sedam paketa, oni koji su imali na to pravo, umirovljenici dobili negdje u prosjeku po 100 eura. Dakle, to je 100 eura sedam puta, i sad vi računajte koliko je to moglo biti od pomoći onima kojima pomoć treba, odnosno koliko se to odrazilo na mirovine. Dakle, nije podignulo mirovinu, rekao je Špika.

Politički koordinator platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić rekao je da paketi pomoći nisu i ne mogu biti rješenje za rastuće siromaštvo umirovljenika.

Špika je rekao kako je temeljni prijedlog njihove platforme da se mirovine računaju na bazi od 75 do 80 posto neto plaće tijekom deset najboljih godina, da se ukine penalizacija s navršenih 65 godina te da aktualna vrijednost mirovine za svaku godinu radnog staža bude minimalan iznos od 18,5 eura - što znači da, recimo, osoba s punim radnim stažem od 41 godine ne može imati mirovinu manju od 750 eura.

Dodao je da za taj prijedlog ima sasvim dovoljno novca u proračunu te je odbacio optužbe za populizam.

SNIMKU EMISIJE MOŽETE POLEDATI NA OVOM LINKU

 

 

HVALA Veliko hvala svima vama koji ste nam na današnjem glasanju dali povjerenje vjerujući u naš ... (opširnije)

Otvoreno pismo umirovljenicima Drage umirovljenice i umirovljenici, dragi prijatelji i simpatizeri, Ponosni smo i zadovoljni zbog ... (opširnije)

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)