Grujić: Trgovci su snizili cijene artiklima kojima bi ionako istekao rok

Grujić: Trgovci su snizili cijene artiklima kojima bi ionako istekao rok

Autor: V.G./Studio 4/HRT

Inflacija je krajem kolovoza i početkom rujna počela usporavati, ali daleko je to od onog što građani posebno ekonomski i socijalno ugrožene skupine mogu izravno osjetiti na svom proračunu. Što nam je donio peti antiinflacijski program Vlade koji je predvidio zamrzavanje rast cijena energenata, ali i blokiranje rasta cijena za barem 30-ak prehrambenih i drugih proizvoda u našim trgovačkim lancima?

- Ispalo je da neki proizvodi imaju čak i nižu cijenu nego što je Vlada odredila. Imate različiti pristup trgovaca. Neki miču skuplje proizvode s polica, neki ne. To je dinamična i komplicirana situacija koju sigurno ne možemo objediniti jednom cifrom ili da kažem da je sve pojeftinilo, rekao je Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodajne cijene u trgovačkim lancima, gostujući u emisiji "Studio 4".

Lazar Grujić, koordinator platforme „Umirovljenici Zajedno“, rekao je kako su Vladini paketi kratkoročna mjera koja ne rješava suštinski problem, a to su male mirovine i siromaštvo.

- U državi gdje vlada tržišna ekonomija, gdje Vlada mora intervenirati i zamrzavati cijene, nešto dobro ne štima. U turističkoj sezoni gdje vlada ponuda i potražnja intervencije nema. Nakon sezone, cijene drastično padaju. Zašto? Nema turista, roba nije prodana, ali zaradilo se dovoljno da se otplatila. Trgovci bi tu robu i tako bacili zbog roka trajanja, pa su ponudili da se te cijene spuste. To su smiješne stvari što Vlada radi, rekao je Grujić.

- Umirovljenici nemaju što štedjeti, sretni su da imaju za život od 1. do 1. u mjesec, dodao je.

Osnovni mehanizam koji tjera trgovce na snižavanje cijena, rekao je Školnik, je borba za tržišni udio.

- Kad drastično padne broj potrošača, nastane žestoka borba za tržišni udio i rat cijena, ustvrdio je.

Školnik je rekao da će mali domaći trgovci najviše stradati zbog neradnih nedjelja, ali i reguliranja cijena.

- Energenti su ono gdje država može nešto učiniti, međutim tu ovisimo o globalnim kretanjima, rekao je Školnik.

SNIMKU GOSTOVANJA POGLEDAJTE NA OVOM LINKU:

 

HVALA Veliko hvala svima vama koji ste nam na današnjem glasanju dali povjerenje vjerujući u naš ... (opširnije)

Otvoreno pismo umirovljenicima Drage umirovljenice i umirovljenici, dragi prijatelji i simpatizeri, Ponosni smo i zadovoljni zbog ... (opširnije)

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)