Grujić: Trgovci su snizili cijene artiklima kojima bi ionako istekao rok

Grujić: Trgovci su snizili cijene artiklima kojima bi ionako istekao rok

Autor: V.G./Studio 4/HRT

Inflacija je krajem kolovoza i početkom rujna počela usporavati, ali daleko je to od onog što građani posebno ekonomski i socijalno ugrožene skupine mogu izravno osjetiti na svom proračunu. Što nam je donio peti antiinflacijski program Vlade koji je predvidio zamrzavanje rast cijena energenata, ali i blokiranje rasta cijena za barem 30-ak prehrambenih i drugih proizvoda u našim trgovačkim lancima?

- Ispalo je da neki proizvodi imaju čak i nižu cijenu nego što je Vlada odredila. Imate različiti pristup trgovaca. Neki miču skuplje proizvode s polica, neki ne. To je dinamična i komplicirana situacija koju sigurno ne možemo objediniti jednom cifrom ili da kažem da je sve pojeftinilo, rekao je Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodajne cijene u trgovačkim lancima, gostujući u emisiji "Studio 4".

Lazar Grujić, koordinator platforme „Umirovljenici Zajedno“, rekao je kako su Vladini paketi kratkoročna mjera koja ne rješava suštinski problem, a to su male mirovine i siromaštvo.

- U državi gdje vlada tržišna ekonomija, gdje Vlada mora intervenirati i zamrzavati cijene, nešto dobro ne štima. U turističkoj sezoni gdje vlada ponuda i potražnja intervencije nema. Nakon sezone, cijene drastično padaju. Zašto? Nema turista, roba nije prodana, ali zaradilo se dovoljno da se otplatila. Trgovci bi tu robu i tako bacili zbog roka trajanja, pa su ponudili da se te cijene spuste. To su smiješne stvari što Vlada radi, rekao je Grujić.

- Umirovljenici nemaju što štedjeti, sretni su da imaju za život od 1. do 1. u mjesec, dodao je.

Osnovni mehanizam koji tjera trgovce na snižavanje cijena, rekao je Školnik, je borba za tržišni udio.

- Kad drastično padne broj potrošača, nastane žestoka borba za tržišni udio i rat cijena, ustvrdio je.

Školnik je rekao da će mali domaći trgovci najviše stradati zbog neradnih nedjelja, ali i reguliranja cijena.

- Energenti su ono gdje država može nešto učiniti, međutim tu ovisimo o globalnim kretanjima, rekao je Školnik.

SNIMKU GOSTOVANJA POGLEDAJTE NA OVOM LINKU:

 

Horvat je pozvala ljude, kako je rekla, s političkim nervom da se stranci priključe, bili stari ili ... (opširnije)

https://www.youtube.com/watch?v=tzq_5F3o9XQ&list=RDCMUCal-aAsgdFogW3SQy54UQ3w&start_radio=1 Trebaju li plaće ministrima rasti 60 do 80 posto, dok će istovremeno uz usklađenje mirovine ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/mirovine/u-iscekivanju-uskladivanja-udio-mirovine-u-placi-stagnira-na-40-posto/   Više od 267.000 hrvatskih umirovljenika mjesečno preživljava s oko 366 eura. Udio njihove prosječne ... (opširnije)

https://www.youtube.com/playlist?list=PLyDX3u534lqnWL7nrwhxSjfrYpVo9rQdN   Dogodio se još jedan u nizu slučajeva smrtnog stradavanja korisnika privatnih domova za starije ... (opširnije)

Milanović: Neću šutke gledati nepravdu koju trpe umirovljenici 20.07.2024. Zadnja izmjena 14:50 Autor: V.G./HRT/Hina   Zoran ... (opširnije)

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)