Grujić: Trgovci su snizili cijene artiklima kojima bi ionako istekao rok

Grujić: Trgovci su snizili cijene artiklima kojima bi ionako istekao rok

Autor: V.G./Studio 4/HRT

Inflacija je krajem kolovoza i početkom rujna počela usporavati, ali daleko je to od onog što građani posebno ekonomski i socijalno ugrožene skupine mogu izravno osjetiti na svom proračunu. Što nam je donio peti antiinflacijski program Vlade koji je predvidio zamrzavanje rast cijena energenata, ali i blokiranje rasta cijena za barem 30-ak prehrambenih i drugih proizvoda u našim trgovačkim lancima?

- Ispalo je da neki proizvodi imaju čak i nižu cijenu nego što je Vlada odredila. Imate različiti pristup trgovaca. Neki miču skuplje proizvode s polica, neki ne. To je dinamična i komplicirana situacija koju sigurno ne možemo objediniti jednom cifrom ili da kažem da je sve pojeftinilo, rekao je Slobodan Školnik, stručnjak za maloprodajne cijene u trgovačkim lancima, gostujući u emisiji "Studio 4".

Lazar Grujić, koordinator platforme „Umirovljenici Zajedno“, rekao je kako su Vladini paketi kratkoročna mjera koja ne rješava suštinski problem, a to su male mirovine i siromaštvo.

- U državi gdje vlada tržišna ekonomija, gdje Vlada mora intervenirati i zamrzavati cijene, nešto dobro ne štima. U turističkoj sezoni gdje vlada ponuda i potražnja intervencije nema. Nakon sezone, cijene drastično padaju. Zašto? Nema turista, roba nije prodana, ali zaradilo se dovoljno da se otplatila. Trgovci bi tu robu i tako bacili zbog roka trajanja, pa su ponudili da se te cijene spuste. To su smiješne stvari što Vlada radi, rekao je Grujić.

- Umirovljenici nemaju što štedjeti, sretni su da imaju za život od 1. do 1. u mjesec, dodao je.

Osnovni mehanizam koji tjera trgovce na snižavanje cijena, rekao je Školnik, je borba za tržišni udio.

- Kad drastično padne broj potrošača, nastane žestoka borba za tržišni udio i rat cijena, ustvrdio je.

Školnik je rekao da će mali domaći trgovci najviše stradati zbog neradnih nedjelja, ali i reguliranja cijena.

- Energenti su ono gdje država može nešto učiniti, međutim tu ovisimo o globalnim kretanjima, rekao je Školnik.

SNIMKU GOSTOVANJA POGLEDAJTE NA OVOM LINKU: