Hrvatska treba jasnu imigracijsku politiku…

Hrvatska treba jasnu imigracijsku politiku…

Uz dobro osmišljenu imigracijsku politiku Hrvatska žurno treba i odgovarajuću politiku plaća

Do prije nekoliko godina u Hrvatskoj je bila rijetkost vidjeti radnika porijeklom iz dalekoistočnih zemalja, dočim je danas, posebno na gradilištima, poslovima dostave i slično već prava rijetkost vidjeti ikoga drugog do li ljudi koji dolaze uglavnom iz zemalja dalekog istoka….

Hrvatska što prije mora donijeti zakonske okvire imigracijske politike kako bi smanjila mogućnost da se i u našem dvorištu počnu događati razni „zapaljivi“ prizori poput onih koje sve češće gledamo u gradovima nekih članica EU u koje su migranti pristizali izvan bilo kakve kontrole.

Umirovljenici zajedno smatraju da će se nekontroliranim uvozom radne snage privući samo nekvalificirana ili uglavnom loše obrazovana radna snaga, što pogoduje samo onima koji rušenjem cijene rada žele u što kraćem roku izvući što veći profit za sebe. Zato Hrvatska što prije uz dobro osmišljenu imigracijsku politiku treba usvojiti i odgovarajuću politiku plaća po uzoru na neke članice EU kako bi na tržištu rada zadržali i domicilno stanovništvo.  

Hrvatska Vlada određivanjem najmanje cijene satnice rada u svakoj grani i radnom mjestu mora prvo zaustaviti iseljavanje vlastite kvalificirane radne snage, posebno visoko obrazovanih ljudi, kao i što prije kreirati stimulativne mjere za povratak hrvatskih iseljenika.

S obzirom na manjak radne snaga potrebno je dobro osmišljenom imigracijskom politikom privlačiti onu kvalifikacijsku i obrazovnu strukturu radnika koji nam u ovom trenutku nedostaju, ali pri tome i sagledati greške imigracijske politike drugih zemalja u Europi, posebno skandinavskim zemljama, kako nam se ne bi događalo stvaranje ikakvih „geta“, po bilo kojoj osnovi, rasnoj, vjerskoj, socijalnoj, itd.

Vlada što prije mora kreirati jasnu imigracijsku politiku, između ostalog i zbog sigurnosti umirovljenika, ne samo one egzistencijalne. Pri tome se svakako treba osloniti na fondove EU, uz snažan argument da je Hrvatska preko „izvoza“ nekoliko stotina tisuća svojih visoko obrazovanih i kvalificiranih stanovnika u posljednjih deset godina daleko više dala Europskoj uniji nego što je kroz razne vidove financijske pomoći dobila.

Umirovljenici zajedno će uložiti maksimalne napore kako bi se spriječile razne interesne skupine i pojedinci koji bi vođeni željom za što većim profitom radili na štetu budućnosti svih nas…

U Zagrebu,07.08.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)