Neodrživa situacija: Ova četiri podatka dokazuju da su hrvatski umirovljenici među najsiromašnijima

Neodrživa situacija: Ova četiri podatka dokazuju da su hrvatski umirovljenici među najsiromašnijima

Milan Dalmacija, 23. lipnja 2023.

Čini se kako umirovljenički predstavnici prilikom svojih poziva na prosvjede zaista dobro argumentiraju kako je materijalna situacija starijih osoba vrlo teška. Podaci Eurostata pokazuju da je omjer mirovina u plaćama među najnižima u Europi, kao i medijan prihoda starijih osoba u odnosu na mlađe. Uz to, mirovinski sustav ima vlastite probleme i neodrživ je, a zbog raznih razloga su sadašnji umirovljenici ranije radili relativno kratko.

 

Državni službenici i medicinsko osoblje uspjeli su ishoditi od Vlade povećanje plaća. Medicinske sestre su doduše štrajkale, kao što to sad čine suci i ostalo pravosudno osoblje, a na ceste bi mogli izaći i umirovljenici.

Tako barem najavljuju iz Sindikata i Matice umirovljenika te platforme Umirovljenici zajedno, istodobno šaljući Vladi svoje zahtjeve koje bi trebalo riješiti kako bi se poboljšala njihova materijalna, zdravstvena, socijalna i druga prava.

Njihovi su argumenti da su mirovine preniske, da je život umirovljenika težak, a Vlada ih neprestance zaobilazi pri širenju materijalnih i ostalih prava, za razliku od drugih koji svoje prihode dobivaju iz državnog proračuna. Branimir Perković je za Index analizirao drže li ti argumenti uporište služeći se podacima Eurostata.

CIJELI TESKT PROČITAJTE NA MIROVINA.HR

 

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)