Neodrživa situacija: Ova četiri podatka dokazuju da su hrvatski umirovljenici među najsiromašnijima

Neodrživa situacija: Ova četiri podatka dokazuju da su hrvatski umirovljenici među najsiromašnijima

Milan Dalmacija, 23. lipnja 2023.

Čini se kako umirovljenički predstavnici prilikom svojih poziva na prosvjede zaista dobro argumentiraju kako je materijalna situacija starijih osoba vrlo teška. Podaci Eurostata pokazuju da je omjer mirovina u plaćama među najnižima u Europi, kao i medijan prihoda starijih osoba u odnosu na mlađe. Uz to, mirovinski sustav ima vlastite probleme i neodrživ je, a zbog raznih razloga su sadašnji umirovljenici ranije radili relativno kratko.

 

Državni službenici i medicinsko osoblje uspjeli su ishoditi od Vlade povećanje plaća. Medicinske sestre su doduše štrajkale, kao što to sad čine suci i ostalo pravosudno osoblje, a na ceste bi mogli izaći i umirovljenici.

Tako barem najavljuju iz Sindikata i Matice umirovljenika te platforme Umirovljenici zajedno, istodobno šaljući Vladi svoje zahtjeve koje bi trebalo riješiti kako bi se poboljšala njihova materijalna, zdravstvena, socijalna i druga prava.

Njihovi su argumenti da su mirovine preniske, da je život umirovljenika težak, a Vlada ih neprestance zaobilazi pri širenju materijalnih i ostalih prava, za razliku od drugih koji svoje prihode dobivaju iz državnog proračuna. Branimir Perković je za Index analizirao drže li ti argumenti uporište služeći se podacima Eurostata.

CIJELI TESKT PROČITAJTE NA MIROVINA.HR

 

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)