Platforma umirovljenici zajedno uputila službeni dopis Vladi i resornom ministarstvu

Platforma umirovljenici zajedno uputila službeni dopis Vladi i resorno ministarstvu

Nakon što je Umirovljenici zajedno – Politička platforma javnosti predstavila cijeli niz prijedloga i rješenja iz svog programa za poboljšanje standarda umirovljenika, sada su isti pretočeni u formalne zahtjeve prema Vladi i resornom ministarstvu. Naši prijedlozi – zahtjevi su realno ostvarivi i isti su od vitalnog interesa za umirovljenike. Obzirom na međusobnu programsku potporu i suradnju Platforme Umirovljenici zajedno sa umirovljeničkim udrugama MUH i SUH, ovime nedvosmisleno i javno podupiremo sve njihove prijedloge – zahtjeve koje su također iznijeli u svom dopisu kojeg su uputili na iste adrese.  

Obzirom na prethodno navedeno i potporu koju prijedlozi – zahtjevi dobivaju u javnosti, došlo je vrijeme da se sa istima u službenoj formi upozna Vlada i resorno ministarstvo. U tom smislu smo danas uputili i službeni dopis Vladi RH odnosno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i resornom ministru Marinu Piletiću uz našu potpunu spremnost da sve naše prijedloge dodatno i detaljno obrazložimo.

 

Vlada RH n/r predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Kabinet ministra, n/r ministar Marin Piletić prof.

 

Poštovani,

Umirovljenici zajedno - Politička platforma  je uvjerenja da ste suglasni kako su umirovljenici najugroženija skupina koja se usprkos višekratnim i dobro došlim mjerama pomoći Vlade i dalje u teškom položaju, posebno sa sve manjim mirovinama u odnosu na prosječne plaće.

Podsjećamo vas na jedno od obećanja koje ste u svom programu 2016. godine najavili umirovljenicima odnosno da će do kraja aktualnog mandata prosječna mirovina biti na razini 50 – 60% prosječne plaće. Umjesto očekivanog rasta mirovina u odnosu na prosječnu plaću došlo na žalost do pada sa početnih cca 39% na cca 35%. Jasno je da problem zahtjeva brza i efikasna rješenja koja smo već više puta javno iznijeli stoga, dajući ovime i punu podršku upućenim vam zahtjevima MUH-a i SUH-a, od vas odnosno Vlade RH tražimo:

Da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života (41/65) kao glavni parametar uzima 75 - 80% neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih 10 godina. Uz navedeno tražimo i povećanje AVM na minimalno 15 EUR što bi značilo da osoba sa 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 EUR bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka.

Da se nakon 65. godine života ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja jer je duljina radnog staža sa prijevremenom mirovinom 36,5 godina a onih sa starosnom mirovinom uz navršenih 65 godina života cca 32 godine staža. Nema logike da se nakon navršene 65. godine doživotnom penalizacijom kažnjavanju oni koji imaju skoro 5 godina radnog staža više ali i manju mirovinu od onih sa kraćim radnim stažom,

Uporište za povećanje mirovina i novu formulu za izračun osnovice se bazira na učešću mase mirovina u BDP hrvatske koji je na razini od 10,2% dočim je u velikom broju članica EU taj udio od 12 do 15%. Temeljen iznesenog tražimo da se navedeni udio u Hrvatskoj poveća na 12 – 13% odnosno 12,5% što je nominalno 1,5 – 2 milijarde EUR na godišnjoj razini. 

Uz prioritete koje smo prethodno naveli tražimo da se razmotri mogućnost povećanja doprinosa za I mirovinski stup, kao i da se detaljno analizira problem efikasnosti II mirovinskog stupa. Da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe. Da se osiguraju redovita božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima, kao i isplata 13. mirovine. Tražimo bolju medicinsku skrb, jeftinije lijekove, više domova za umirovljenike i smještajnih jedinica. Uz činjenicu da umirovljenici čine trećinu ukupne populacije Hrvatske tražimo i pravo na veću zastupljenost u programima HRT-a, itd, itd, itd. Nadamo se da će te nam, posebno jer se radi o primarnom interesu umirovljenika, što prije omogućiti priliku da vam sve naše zahtjeve prezentiramo uz detaljna obrazloženja.

Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj pozornosti.

U Zagrebu, 20.06.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Milivoj Špika – Koordinator za medije

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)