Lazar Grujić, 3 pitanja

Lazar Grujić 3 pitanja i odgovora za Večernji list

Božena Matijević 18.06.2023.

1. Platforma Umirovljenici zajedno zaprijetila je mogućim prosvjedima. Zašto, što umirovljenici traže od Vlade i premijera Andreja Plenkovića?

Prosvjed smo najavili kao jednu od mogućih radikalnijih mjera koje je Platforma Umirovljenici zajedno (Stanka umirovljenika SU, Blok umirovljenici zajedno BUZ, Demokratska stanka umirovljenika DSU uz još pet stanaka koje su formalno ušle u SU) najavila zajedno sa umirovljeničkim udrugama, u prvom redu SUH-om, ako se kojim slučajem dogodi da nas Vlada bude ignorirala u umirovljeničkim  zahtjevima koje smo već nekoliko puta jasno artikulirali u javnosti. Kako je 01. listopada Međunarodni dan starijih osoba, kao i povoljno vrijeme nakon velikih ljetnih vrućina, tako je navedeni dan odnosno datum naprosto idealan da se Međunarodni dan starijih osoba obilježi dostojanstvenom proslavom ili pak zajedno sa prosvjedom. Na Vladi je dakle odluka što će biti, a naši zahtjevi su slijedeći:

Da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života uzima 75 - 80% neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih 10 godina. Uz ovo tražimo povećanje AVM na minimalno 15 EUR što bi značilo da osoba sa navedenim uvjetima odnosno 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 EUR bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka. Isto tako tažimo i da se nakon 65. godine ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja jer je duljina radnog staža onih sa prijevremenom mirovinom 36,5 godina a onih sa starosnom mirovinom odnosno navršenih 65 godina života 31 godina staža. Nema logike da se nakon navršenih 65 godina kažnjavanju oni koji u odnosu na druge imaju 5 godina radnog staža više.

Uporište za povećanje mirovina i novu formulu za izračun osnovice se bazira na učešću mirovina u BDP hrvatske koji je na razini od 10,2% dočim je u velikom broju članica EU taj udio od 12 do 15%. Mi tražimo da se udio u Hrvatskoj poveća na 12 – 13% odnosno 12,5% što je nominalno oko 1,5 – 2 milijarde EUR na godišnjoj razini koliko otprilike stoji svaki od dosadašnjih 5 paleta pomoći kojima je Vlada intervenirala do sada kako bi ublažila negativne posljedice inflacije i epidemije COVID 19.

Nema nikakve dvojbe da su svi dosadašnji vladini paketi mjera umirovljenicima bili dobro došla pomoć, ali to jednostavno nije rješenje koje zadovoljava umirovljenike. Na Vladi je odgovor na pitanje hoće li se sa umirovljenicima dogovarati i rješavati probleme za stolom ili će umirovljenici prethodno morati dokazivati svoju snagu na trgovima.

2. Prosječna starosna mirovina u Hrvatskoj iznosi 410 eura. Kako da čovjek starije dobi, već prilično načeta zdravlja, preživi mjesec s tim mizernim iznosom?

Uz konstantan rast cijena hrane, lijekova i stanovanja, posebno režija, život je svakim danom sve teži i za mnoge umirovljenike se doslovno pretvara u golo preživljavanje. Sve je više onih koji kopaju po kontejnerima tražeći neki korisni materijal, no na žalost i sve više onih koji na istom mjestu traže hranu što je na sramotu svih nas kao društva u cjelini.

Bez obzira na nikada veći nominalni rast mirovina i pakete pomoći Vlade koji su mnogima dobro došli ne možemo izbjeći činjenicu da realno mirovine nikada do sada nisu bile manje. Sa prosječnom mirovinom umirovljenik nakon 20.-og u mjesecu sve češće mora birati između hrane ili lijekova koji su mu neophodni, a znamo da se ne može ni bez hrane kao ni bez lijekova. Teško je i zamisliti život onih koji su u takvoj situaciji, još je teže poradi spoznaje da ih je svakim danom sve više, a najteže od svega je što takvo stanje na žalost mnoge političare uopće ne dira, posebno one kojima su tek u svakoj izbornoj godini puna usta umirovljenika, no dočim se izbori održe mnogima od tih dušobrižnika umirovljenici padnu na pamet tek pred neke slijedeće izbore, i tako već godinama…..   

3. Zaslužuju li umirovljenici, oni koji su nakon radnog vijeka dočekali zasluženu mirovinu, biti VIP građani naše zemlje?

Umirovljenici ne traže niti su ikada tražili nekakav poseban status već samo žele ono na što u svakoj uređenoj državi imaju, a to je mirovina dostatna za život dostojan čovjeka. Ako smo mi danas došli u situaciji da su dva od tri umirovljenika sa svojim primanjima ispod linije siromaštva  onda kao društvo moramo biti svjesni činjenice se radi o sustavnom zlostavljanju velikog djela populacije koja čini gotovo trećinu od ukupnog stanovništva Hrvatske.

Oni koji su na svojim leđima podnijeli najveći teret stvaranja i izgradnje samostalne i neovisne Hrvatske sasvim sigurno zaslužuju više poštovanja od svake Vlade no što je to slučaj u ovom trenutku. Ako je Vlada na početku sadašnjeg mandata obećala umirovljenicima u svom programu da će do kraja mandata mirovine podići na 50 – 60% prosječne plaće onda je jasno da analizirajući naše zahtjeve može lako zaključiti da se isti uopće ne razlikuju od onoga što je Vlada sama najavila.

Kako je stvarnost umirovljenika već niz godina okrenuta u potpuno suprotnom smjeru od obećanog tako se sa startnih 38%  dogodilo da se umjesto približavanju najavljenog učešća u prosječnoj plaći prema 50 – 60% dogodio pad na 35% sa tendencijom daljeg pada prema prosjeku od 30% što je apsolutno neprihvatljivo. Trenutno stanje naprosto zvoni na uzbunu svih umirovljenika koji sada udruženi na Platformi Umirovljenici zajedno skupa sa najvećim umirovljeničkim udrugama MUH, SUH, SUZA žele zaustaviti negativne trendove i dati svoj puni doprinos u borbi protiv najvećeg neprijatelja sve većeg broja umirovljenika, a to je beskompromisna borba protiv siromaštva. 

Hrvatska je na vanjskopolitičkom planu ostvarila najveće strateške ciljeve postavši punopravnom članicom EU, članicom NATO saveza i postala dijelom Eurozone što je uistinu veliko postignuće za Hrvatsku, velikim dijelom i zasluge trenutne Vlade. Usprkos svemu treba jasno kazati da nam na „domaćem“ terenu predstoji velika borba protiv siromaštva, posebno umirovljenika koji su u sve većem broju u izuzetno teškoj situaciji.

Kako se u posljednje vrijeme sve više i odlučnije postavljaju radnički sindikati tražeći veće plaće, i to sa punim pravom, tako su i umirovljenici došli do zaključka da će se uz već postignuto udruživanje do sada potpuno razjedinjenih umirovljeničkih udruga i stranaka za svoja prava moći izboriti samo ako budu dovoljno glasni i snažni. Podrška koja Platformi Umirovljenici zajedno svakim danom sve više raste jasan je znak da su umirovljenici na pravom putu stvaranja jake umirovljeničke opcije koja će biti dovoljno snažna i u Hrvatskom saboru dovoljno brojna sa svojim zastupnicima koji će se konačno moći izboriti za sva prava umirovljenika koja su sada ugrožena.

Umirovljenici zaslužuju puno više i bolje od onoga što sada imaju stoga su nakon dugog čekanja i opsežnih priprema sada potpuno spremni svoju sudbinu preuzeti u svoje ruke i izborit se za svoja zaslužena prava.    

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)