15. lipnja,... MeđunarodnI dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

Platforma Umirovljenici zajedno u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama: Slijedi nam borba protiv sustavnog nasilja

 

U povodu 15. lipnja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama mi u platformi Umirovljenici zajedno (Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ), Demokratska stranka umirovljenika (DSU)) poručujemo svim strukturama društva da slijedi beskompromisna borba protiv siromaštva starijih osoba - umirovljenika, kao i da će mo u toj borbi koristiti sva raspoloživa politička i druga Zakonom dopuštena sredstva.

Nadamo se da i Vlada RH shvaća kako je nakon ostvarivanja svih vanjskopolitičkih ciljeva na red kao prioritet došao i obračun sa siromaštvom, neprihvatljivim vidom sustavnog ekonomskog nasilja nad umirovljenicima. Ovime upozoravamo sve građane, institucije i ustanove, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da se privodi ekonomsko nasilje sustava nad dvoje od troje svih umirovljenika, dakle nad preko 866.000 svih onih koji žive ispod linije siromaštva.

Politička platforma – Umirovljenici zajedno javno postavlja pitanje Što je to ako ne nasilje nad starijima ako tek mali broj umirovljenika može svojom mirovinom plaćati smještaj u domu za starije osobe? Što je to ako ne nasilje nad starijim osobama ako im mirovina ne omogućava putovati? Što je to ako ne nasilje nad starijima koji moraju masovno kopati po kontejnerima tražeći plastične boce ili neki drugi korisni materijal koji mogu prodati i tako barem minimalno popraviti svoju materijalnu situaciju?

Ništa drugo do nasilje je realno opadanje vrijednosti mirovine i to iz godine u godinu usprkos obećanjima vladajućih struktura da će životni standard umirovljenika rasti.

Usustavljeno je ekonomsko nasilje i dopuštanje masovnih zlouporaba instituta o “dosmrtnom uzdržavanju”, a kriminal „trgovanje dugovima“ kroz nezakonite ovrhe i protiv toga se treba boriti.

Borimo se zajedno sa umirovljeničkim udrugama MUH, SUH, SUZA…  protiv lošeg materijalnog statusa umirovljenika kao ishodišta za ekonomsko i svako drugo nasilje, koje se starijim osobama događa, poput socijalne – društvene isključivosti, pa i  fizičkog nasilja u raznim „domovima za starije“ koji djeluju gotovo potpuno izvan svakog sustava i kontrole.

Platforma Umirovljenici zajedno je već najavila da će u borbi protiv siromaštva starijih osoba odnosno umirovljenika zajedno sa umirovljeničkim udrugama koristiti sva raspoloživa politička, ali i sva druga Zakonom dopuštena sredstva.  

U Zagrebu, 15.06.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)