Umirovljenici zajedno – Politička platforma na TV N1 u emisiji Novi dan

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na TV N1 u emisiji Novi dan

Špika: Umirovljenici osiguravaju većinu, ali mogu i mijenjati vlast

Novi dan Autor: N1 Hrvatska 13. lipnja

Platforma Umirovljenici zajedno pozvala je Vladu da riješi umirovljenička pitanja i ispuni njihove zahtjeve na način na koji je to učinila sa zaposlenima u javnoj službi. Detaljnije o tome smo razgovarali s Milivojem Špikom iz platforme 'Umirovljenici zajedno'.

“Želimo skrenuti pozornost javnosti na problem umirovljeničke populacije koja je u ovom trenutku najpogođenija socijalna skupina. Nastojimo biti objektivni. Ne možemo ne priznati Vladi da nikada nije bilo većih mirovina i veće materijalne pomoći umirovljenicima. Ali uz sva ta povećanja, prosječne mirovine su oko 5 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, najavljen rast plaća državnih službenika i namještenika će još veću razliku stvoriti prosječne plaće i mirovine. Mi konkretno tražimo da se promjeni način izračuna osnovice za mirovine, da udio mirovine u hrvatskom BDP-u bude u prosjeku EU-a, najmanje 12,5 posto umjesto 10,2 posto čime bi se odmah smanjilo siromaštvo umirovljenika. Kad bi 12,5 posto bilo učešće mirovine u BDP-u, to je manje novca od jednog paketa pomoći koji Vlada daje”, kaže Špika.

700.000 umirovljenika je na granici siromaštva ili ispod

“Vi znate da ljudi koji imaju 41 godinu radnog staža i 65 godina života završavaju s 300-njak eura. Mi tražimo da to bude 615 eura. 700.000 umirovljenika je na granici siromaštva ili ispod. Ne govorimo o linearnom povećanju. Govorimo o prvoj ozbiljnoj reformi izračuna mirovina. … Što se cijena tiče, tek najesen možemo očekivati pad inflacije. Državni proračun se dobro puni. Mislim da je politički trenutak dobar za ove promjene. Razgovora je bilo i razgovara se kroz Nacionalno vijeće. Pokušavamo napraviti pritisak i ovo je zajednička ideja Platforme umirovljeničkih udruga. Jedinstveni smo, jedino Hrvatska stranka umirovljenika nije s nama”, kaže Špika.

Umirovljenici osiguravaju većinu ali mogu i mijenjati vlast

“U ovom trenutku bi bilo bedasto da sazivamo prosvjed na +35 no čini nam se zgodan trenutak 1. listopada. To je Međunarodni dan umirovljenika i nedjelja je. Vidjet ćemo hoće li to biti proslava ili prosvjed. Ne očekujemo da se ovo što tražemo preko noći dogodi. To je provedivo i državu košta manje nego mjere. Činimo trećinu populacije u Hrvatskoj i u najvećoj mjeri izlazi na izbore. Svake godine imamo realni pad mirovina. Zato treba mijenjati način obračuna za mirovine. Svakoj vlasti umirovljenici osiguravaju većinu ali mogu i mijenjati vlast”, zaključio je.

VIDEO: Umirovljenici zajedno – Politička platforma na TV N1 u emisiji Novi dan

Špika: Umirovljenici osiguravaju većinu, ali mogu i mijenjati vlast

 

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)