Jeli rušenje jedino ili najbolje rješenje za bespravno izgrađene objekte?

Jeli rušenje jedino ili najbolje rješenje za bespravno izgrađene objekte?

ZAGREB, 04. lipnja 2023.- Iako je UMIROVLJENICI ZAJEDNO  - Politička platforma apsolutno protiv ikakve nezakonite gradnje pozivamo odgovorne da se preispita je li rušenje jedino ili najbolje rješenje za bespravno izgrađene objekte, odnosno postoje li i druga rješenja, sve do izglasavanja zakona o izvlaštenju, u slučajevima grubog kršenja Zakona o gradnji.

Politička platforma Umirovljenici zajedno (Stanka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU)) smatra da postoje i druga rješenja osim rušenja, jer se povremenim i selektivnim rušenjem ništa posebno ne postiže budući da je bespravnih objekata na tisuće.

Mišljenja smo da bi predloženi zakonski okvir o izvlaštenju bespravnih graditelja doslovno preko noći zaustavio divlju gradnju

Nama je teško gledati kako se Državni inspektorat, odnosno po njihovom nalogu građevinska mehanizacija, ovih dana na otoku Čiovo i na već odavno poznatom kompleksu Vruja, ali i inače diljem Jadranske obale, samo čistom destrukcijom obračunava sa nezakonitom izgradnjom.

Ne možemo a da se ne zapitamo, što nakon rušenja ostaje i nije li primjerice uvođenje strogih kazni za počinitelje bolja, konstruktivna, a ne destruktivna opcija.

Ne možemo se u kontekstu obračuna sa bespravnim graditeljima ne zapitati što je sa mogućim sankcijama prema svim osobama odnosno službama i tijelima kojima je posao sprječavanje bespravne gradnje. Kako je moguće da se u nekoj općini ili gradu izgradi višekatnica ili više njih a da nitko od nadležnih institucija ili tijela nije reagirao i to spriječio već u samom začetku?

Zato glasno poručujemo sveukupnoj javnosti da rušenje smatramo čak i nedovoljnim činom, ako se bude dalje žmirilo na nedovoljnu odgovornost nadležnih tijela, problem rušenjem kuća neće nestati već će problem rasti ako se odgovorni izvuku bez sankcija, ako se ne bude znalo točno tko je sve odgovoran i za što točno, u lancu bujanja bespravne gradnje.

Preduvjet uređenom društvu je uredan rad institucija i odgovornih pojedinaca u njima i treba znati tko je, a tko nije na vrijeme reagirao i spriječio nezakonitu rabotu. To pitanje zahtjeva i odgovor na pitanje zašto i to za svakog od njih, ne bi li se došlo i do nalogodavaca. Štoviše do odgovora na pitanje borimo li se protiv pojedinačnih uzurpatora ili možda čak i protiv građevinske mafije.

Umirovljenici zajedno – Politička platforma traži te odgovore u ime svih generacija i građana svih političkih opcija, ne politikantski, već politički odgovorno.

U Zagrebu, 04.06.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Špika: Više od 700.000 ljudi ima mirovinu koja je ispod linije siromaštva 22.09.2023. Autor: V.G./Studio 4/HRT ... (opširnije)

Upućen poziv umirovljenicima da nam se pridruže u nedjelju 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba ... (opširnije)

SUH i MUH najavljivali prosvjede umirovljenika sa figom u džepu!? Kako se prije ili kasnije svatko ... (opširnije)

Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina... Mi Umirovljenici zajedno na zamrzavanje ... (opširnije)

Umirovljenicima pomoć od 60 do 160 EUR dobro dođe ali ništa ne rješava… Svaka pomoć dobro ... (opširnije)

Špika: 'Umirovljenike ne zanimaju rješenja koja će biti za 4, 8 ili 14 godina' Iako se ... (opširnije)

Zar je štrik oko vrata najbolje što SDP može ponuditi umirovljenicima? Da su političke stranke spremne ... (opširnije)

Ukidanjem prireza uz ostavljanje mogućnosti da JLS unutar dopuštenih okvira povećaju porez na dohodak neće se ... (opširnije)

Kako do većih mirovina? “Priča o 13. mirovini je priča o Jetiju!” Milivoj Špika, predsjednik Bloka ... (opširnije)

Umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava… Pompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe ... (opširnije)