Umirovljenik je umirovljenik, a čovjek čovjeku čovjek…

Umirovljenik je umirovljenik, a čovjek čovjeku čovjek…

Ministarstvo hrvatskih branitelja ovih je dana započelo sa procesom savjetovanja u svezi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. U polaznom tekstu prijedloga izmjena Zakona obuhvaćeno je cijeli niz poboljšanja dosadašnjih rješenja bilo da se radi o materijalnim odnosno financijskim pravima ili pak proširenju prava na dodatni rad uz mirovinu. Razlog najavljenih primjena je, kako iz Ministarstva naglašavaju, ispravljanje određenih višegodišnjih nepravdi prema braniteljsko-stradalničkoj populaciji.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma u potpunosti se slaže sa najavljenim izmjenama uz jasan stav kako ni jedno pravo ili pogodnost za branitelje nije puno ili previše obzirom da se radi o populaciji koja je podnijela najveću žrtvu tijekom Domovinskog rata. Ne postoji novac, nagrada ili bilo koje pravo koji se može mjeriti sa spremnošću nekoga da potpuno svjesno riskira ili poput tisuća njih spremno položi svoj život za svoju Domovinu. Jasno je dakle i da mnogi branitelji, sada već mnogi od njih i umirovljenici u godinama kada je i sve više zdravstvenih i drugim problema, sve više trebaju zdravstvenu skrb, a sve više i određenu institucionalnu pomoć, posebno u vidu trajnog smještaja.

Podržavajući najavljene izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma podsjeća Vladu da uz probleme koji muče branitelje, i koje svakako treba riješiti, imamo i više od pola milijuna umirovljenika koji žive sa mirovnom koja je ispod linije siromaštva. Mnogi od njih su umjesto oružja u okviru svojih mogućnosti na neki drugi način dali svoj doprinos tijekom Domovinskog rata. Ne zaboravimo da oni koji su Domovinu branili oružjem to ne bi mogli bez mnogih koji su u logističkom ili nekom drugom smislu dali svoj doprinos, a danas se poput mnogih branitelja isto tako nalaze u nezavidnoj ili pak teškoj materijalnoj situaciji.     

Kako su mnogi članovi UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Političke platforme i sami bili branitelji iz Domovinskog rata, mnogi i dragovoljci već od 90. ili 91. posebno smo osjetljivi na problematiku naših kolega koji primaju mirovine po posebnim propisima. Braniteljske mirovine u kontekstu mirovina po posebnim propisima se nerijetko u javnosti, i u negativnom kontekstu, nazivaju povlaštenim mirovinama što je potpuno neprihvatljivo, čak i uvredljivo.

Čuvajući dignitet branitelja čuvamo dignitet Domovinskog rata, no isto tako trebamo pokazati brigu i za sve one koji su svojim dugogodišnjim radom stvorili sva materijalna bogatstva sa kojima Hrvatska danas raspolaže. Dakle, za nas, u Političkoj platformi - UMIROVLJENICI ZAJEDNO umirovljenik je umirovljenik, a čovjek čovjeku čovjek…. 

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)