Predstavljena politička platforma UMIROVLJENCI ZAJEDNO

Predstavljena politička platforma UMIROVLJENCI ZAJEDNO

U Novinarskom domu danas je pred mnoštvom posjetitelja i medija uspješno predstavljena politička platforma UMIROVLJENCI ZAJEDNO

Nikada do sada u Hrvatskoj nije bilo brojnije i snažnije umirovljeničke opcije do ove koja se okupila na platformi UMIROVLJENCI ZAJEDNO. Na političkoj razini platformu čine umirovljeničke stranke SU, BUZ, DSU a na programskoj najjače i najbrojnije po članstvu umirovljeničke udruga SUH, MUH, SUZA uz još cijeli niz umirovljeničkih udruga koje su najavile davanje formalne podrške za programsku suradnju.

Temeljni razlozi za pokretanje UMIROVLJENICI ZAJEDNO – političke platforme je okupljanje umirovljeničkih stranaka i udruga na temelju programske suradnje te u interesu umirovljenika zajednički izlazak na izbore. Pogled na stol za kojim zajedno sjede: jedini saborski zastupnik umirovljenika gospodin Silvano Hrelja, umirovljeničke udruge MUH, SUH i SUZA te umirovljeničke stranke, SU, BUZ, DSU, je slika koja govori više od tisuća riječi o zajedništvu umirovljeničkih predstavnika u borbi za interese umirovljenika …

Svrha platforme UMIROVLJENICI ZAJEDNO je beskompromisna borba protiv siromaštva umirovljenika odnosno borba za što bolji standard. Moramo naglasiti i da se dosta toga u proteklom periodu dogodilo pozitivno za umirovljenike, posebno tijekom prošle dvije godine na čemu između ostalih možemo zahvaliti Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe i jedinom saborskom zastupniku umirovljenika Silvanu Hrelji. Tijekom proteke dvije godine uspjelo se u suradnji sa Vladom postići rekordan rast i usklađenje mirovina, isplatu pomoći umirovljenicima tri puta, povećan cenzus za policu dopunskog zdravstvenog, i na koncu od 01. siječnja uvedena mogućnost nasljeđivanja dijela mirovine preminulog partnera.

Ipak, usprkos svim navedenim postignućima i dalje više od pola milijuna umirovljenika ima mirovina ispod linije siromaštva. Dakle borba za prava umirovljenika i starijih osoba za platformu UMIROVLJENICI ZAJEDNO u stvari tek počinje. Kako je u Hrvatskoj udio mirovina u BDP-u manji od 11% ,a u nekim zemljama EU taj udio ide čak i do 15%, jasno je da u navedenom kontekstu imamo dovoljno prostora za značajno povećanje ukupne mase sredstava za mirovine, no ono što u slučaju značajnijeg rasta mirovina moramo uraditi je uzeti obzir jedan veoma važan parametar odnosno imovinski cenzus. Trebamo prestati pomagati onima kojima pomoć ne treba a pozornost usmjeriti na one kojima uistinu treba.

Pokrenuti ćemo raspravu o II mirovinskom stupu, posebno jer se tek mali broj onih koji idu u mirovnu odlučuju primati dio mirovine iz II stupa što samo po sebi dovoljno govori da nešto nije u skladu sa onim što se navodilo u najavama odnosno očekivanjima prilikom uvođenja II mirovinskog stupa. Smatramo da mirovina sa 41 godinom staža i 65 godina život treba biti na razini 75 – 80% neto plaće u posljednjih ili vezanih 10 godina. Isto tako AVM mora biti toliki da osobi sa 41 godinom staža i 65 godina života garantira mirovinu iznad linije siromaštva.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – politička platforma će se najkasnije u travnju pojaviti kao mogući izbor kroz istraživanja javnog mnijenja birača stoga pozivamo umirovljenike, kao i one koji će to uskoro biti, da nas podrže, posebno jer i samo umirovljeničko biračko tijelo želi zajedništvo umirovljeničkih stranaka i udruga. Uz članstvo i simpatizere umirovljeničkih stranaka, udruga na programskoj podršci, činjenicu umirovljenici čine 1/3 stanovništva Hrvatske, uvjereni smo da ćemo u Hrvatskom saboru imati više saborskih zastupnika no do sada. Samo uz podršku birača i dovoljan broj zastupnika je moguće realizirati naše programe.

Sa političkom platformom UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo preuzeti punu odgovornost za umirovljenike kao najugroženiju socijalnu skupinu što znači da želimo aktivno sudjelovati u kreiranju i realizaciji reforme mirovinskog sudstava, zdravstva, kao i sveukupne socijalne politike u interesu umirovljenika. Preuzimanjem odgovornosti za umirovljenike iskazujemo spremnost za očuvanje parlamentarnog statusa umirovljenika i u tom kontekstu smo svi spremni svoje osobne interese u potpunosti podrediti zajedničkom cilju odnosno interesima umirovljenika i zajednice koja stari.

Želimo dati svoj puni doprinosu kreaciji i realizaciji reforme mirovinskog sustava, zdravstva, kao i sveukupne socijalne politike. Jedino tako ćemo imati utjecaj na izvršnu vlast, a možemo i kvalitetno obavljati pojedine segmente izvršne vlasti ili pak pomoći iznalaženju stručnjaka za pojedina područja, a sve kako bi se što bolje zaštitio umirovljenički standard i socijalne sigurnosti umirovljenika uz osiguranje dostojanstvenog života u mirovini.

Kako će se uskoro Politička platforma UMIROVLJENICI ZAJEDNO kao naša zajednička politička opcija pojaviti u istraživanju javnog mnijenja još jednom pozivamo sve, posebno naše članove i simpatizere, kao i sve umirovljenike i one koji će to uskoro biti, da nas i na taj način podrže.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)