Predstavljena politička platforma UMIROVLJENCI ZAJEDNO

Predstavljena politička platforma UMIROVLJENCI ZAJEDNO

U Novinarskom domu danas je pred mnoštvom posjetitelja i medija uspješno predstavljena politička platforma UMIROVLJENCI ZAJEDNO

Nikada do sada u Hrvatskoj nije bilo brojnije i snažnije umirovljeničke opcije do ove koja se okupila na platformi UMIROVLJENCI ZAJEDNO. Na političkoj razini platformu čine umirovljeničke stranke SU, BUZ, DSU a na programskoj najjače i najbrojnije po članstvu umirovljeničke udruga SUH, MUH, SUZA uz još cijeli niz umirovljeničkih udruga koje su najavile davanje formalne podrške za programsku suradnju.

Temeljni razlozi za pokretanje UMIROVLJENICI ZAJEDNO – političke platforme je okupljanje umirovljeničkih stranaka i udruga na temelju programske suradnje te u interesu umirovljenika zajednički izlazak na izbore. Pogled na stol za kojim zajedno sjede: jedini saborski zastupnik umirovljenika gospodin Silvano Hrelja, umirovljeničke udruge MUH, SUH i SUZA te umirovljeničke stranke, SU, BUZ, DSU, je slika koja govori više od tisuća riječi o zajedništvu umirovljeničkih predstavnika u borbi za interese umirovljenika …

Svrha platforme UMIROVLJENICI ZAJEDNO je beskompromisna borba protiv siromaštva umirovljenika odnosno borba za što bolji standard. Moramo naglasiti i da se dosta toga u proteklom periodu dogodilo pozitivno za umirovljenike, posebno tijekom prošle dvije godine na čemu između ostalih možemo zahvaliti Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe i jedinom saborskom zastupniku umirovljenika Silvanu Hrelji. Tijekom proteke dvije godine uspjelo se u suradnji sa Vladom postići rekordan rast i usklađenje mirovina, isplatu pomoći umirovljenicima tri puta, povećan cenzus za policu dopunskog zdravstvenog, i na koncu od 01. siječnja uvedena mogućnost nasljeđivanja dijela mirovine preminulog partnera.

Ipak, usprkos svim navedenim postignućima i dalje više od pola milijuna umirovljenika ima mirovina ispod linije siromaštva. Dakle borba za prava umirovljenika i starijih osoba za platformu UMIROVLJENICI ZAJEDNO u stvari tek počinje. Kako je u Hrvatskoj udio mirovina u BDP-u manji od 11% ,a u nekim zemljama EU taj udio ide čak i do 15%, jasno je da u navedenom kontekstu imamo dovoljno prostora za značajno povećanje ukupne mase sredstava za mirovine, no ono što u slučaju značajnijeg rasta mirovina moramo uraditi je uzeti obzir jedan veoma važan parametar odnosno imovinski cenzus. Trebamo prestati pomagati onima kojima pomoć ne treba a pozornost usmjeriti na one kojima uistinu treba.

Pokrenuti ćemo raspravu o II mirovinskom stupu, posebno jer se tek mali broj onih koji idu u mirovnu odlučuju primati dio mirovine iz II stupa što samo po sebi dovoljno govori da nešto nije u skladu sa onim što se navodilo u najavama odnosno očekivanjima prilikom uvođenja II mirovinskog stupa. Smatramo da mirovina sa 41 godinom staža i 65 godina život treba biti na razini 75 – 80% neto plaće u posljednjih ili vezanih 10 godina. Isto tako AVM mora biti toliki da osobi sa 41 godinom staža i 65 godina života garantira mirovinu iznad linije siromaštva.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – politička platforma će se najkasnije u travnju pojaviti kao mogući izbor kroz istraživanja javnog mnijenja birača stoga pozivamo umirovljenike, kao i one koji će to uskoro biti, da nas podrže, posebno jer i samo umirovljeničko biračko tijelo želi zajedništvo umirovljeničkih stranaka i udruga. Uz članstvo i simpatizere umirovljeničkih stranaka, udruga na programskoj podršci, činjenicu umirovljenici čine 1/3 stanovništva Hrvatske, uvjereni smo da ćemo u Hrvatskom saboru imati više saborskih zastupnika no do sada. Samo uz podršku birača i dovoljan broj zastupnika je moguće realizirati naše programe.

Sa političkom platformom UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo preuzeti punu odgovornost za umirovljenike kao najugroženiju socijalnu skupinu što znači da želimo aktivno sudjelovati u kreiranju i realizaciji reforme mirovinskog sudstava, zdravstva, kao i sveukupne socijalne politike u interesu umirovljenika. Preuzimanjem odgovornosti za umirovljenike iskazujemo spremnost za očuvanje parlamentarnog statusa umirovljenika i u tom kontekstu smo svi spremni svoje osobne interese u potpunosti podrediti zajedničkom cilju odnosno interesima umirovljenika i zajednice koja stari.

Želimo dati svoj puni doprinosu kreaciji i realizaciji reforme mirovinskog sustava, zdravstva, kao i sveukupne socijalne politike. Jedino tako ćemo imati utjecaj na izvršnu vlast, a možemo i kvalitetno obavljati pojedine segmente izvršne vlasti ili pak pomoći iznalaženju stručnjaka za pojedina područja, a sve kako bi se što bolje zaštitio umirovljenički standard i socijalne sigurnosti umirovljenika uz osiguranje dostojanstvenog života u mirovini.

Kako će se uskoro Politička platforma UMIROVLJENICI ZAJEDNO kao naša zajednička politička opcija pojaviti u istraživanju javnog mnijenja još jednom pozivamo sve, posebno naše članove i simpatizere, kao i sve umirovljenike i one koji će to uskoro biti, da nas i na taj način podrže.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO