Kako nakon navršene 65. do 27% veće mirovine?

Kako nakon navršene 65. do 27% veće mirovine?

Gotovo da nema političke stranke koja uz saborsku raspravu i jednoglasnim usvajanjem promjena u Zakonu o mirovinskom osiguranju nije pokušala ušićariti poneki jeftini politički poen kod umirovljeničke populacije. Neki od njih su mada godinama nisu ni riječi zucnuli o problemima umirovljenika čak i otvarali neke zanimljive teme, no većina se ipak zadržala samo na ronjenju krokodilskih suze nad sudbinom umirovljenika. Ne treba se tome čuditi jer bazen od preko 1,1 milijun potencijalnih birača je velikom broju, posebno ‟novopečenih” političara, neovisno o njegovim preferencijama i te kako zanimljivo ‟lovno” područje. Ono što na neki način iritira u svim tim iznenadnim ili bolje kazati prigodnim ‟zalaganjima za umirovljenike” je veoma loše ili gotovo nikakvo poznavanje umirovljeničke problematike.

Bilo kako bilo jednoglasno donesene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje se Hrvatski sabor donio prošli tjedan stupaju na snagu od 01.01.2023. godine i donose neke uistinu velike i dalekosežne promjene o kojima se do sada moglo samo sanjati. Za neke od uistinu velikih promjena koje su od početka bile otvoreno podržane i od stranaka koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, te doprinos SUH-a i MUH-a kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, svakako snosi značajan dio zasluga i saborski zastupnik Silvano Hrelja koji je često puta znao biti meta naših žestokih kritika. Kako se smatramo korektnima prilikom iznošenja javnih kritika kao i pohvala, onda ovaj puta saborskog zastupnika Silvana Hrelju moramo javno pohvaliti radi njegovog osobnog doprinosa u kreiranju prijedloga odnosno samom donošenju izmjena Zakona o mirovinskog osiguranja.

Dvije izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju su u odnosu do sada zapravo velika novina, jedna je o mogućnosti nasljeđivanja dijela mirovine preminulog partnera, a druga velika promjena je otvaranje mogućnosti rada i nakon 65. godine života što na koncu može rezultirati povećanjem mirovine i do 27%. Potonja promjena je u posljednji trenutak stigla kao rezultat prihvaćanja amandmana Silvana Hrelje koji je predložio, a Vlada prihvatila, da se mirovinski faktor za svaki mjesec nastavka rada i nakon navršenih 65 godina života umjesto sa 0,34%  podigne na 0,45% odnosno za 5,4% za svaku godinu duljeg ostanka u radnom odnosu.

Mogućnost ostanka u radnom odnosu i nakon navršenih 65 godina će se nakon izmjena u Zakonu o mirovinskom osiguranju dodatno regulirati kroz izmjene i dopune Zakona o radu. Kako je navedeni Zakon odnosno izmjene Zakona o radu prošao prvo čitanje tako će se prije konačnog usvajanja amandmanom predložiti otklanjanje mogućnost manipulacije sa pravom radnika da i nakon 65. godine života nastavi raditi. Ta odluka treba biti isključivo u ingerenciji radnika bez bilo čije suglasnosti odnosno mogućnosti da na istu utječe poslodavac.

U Zagrebu, 10.10.2022.

SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Nije šala, 1. travnja 2023. od Vlade RH stiže četvrti paket mjera… Novi, četvrti paket mjera ... (opširnije)

Ne podržavamo bespravnu gradnju kao ni selektivno uklanjanje objekata… Politička platforma UMIROVLJENICI ZAJEDNO ni na koji ... (opširnije)

Poštovani predsjedniče RH, gospodine Zorane Milanoviću Obraćamo vam se ovim otvorenim pismom kako bi vam potpuno ... (opširnije)

Sretan Dan žena 2023. žele Vam SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO! (opširnije)

HSU na putu od respektabilne i parlamentarne stranke do potpunog urušavanja Ne vjerujem da je itko ... (opširnije)

             Na poziv za suradnju iz HSU-a uzvratili uvredama i porukama mržnje Naprosto je ... (opširnije)

Predstavljena politička platforma UMIROVLJENCI ZAJEDNO U Novinarskom domu danas je pred mnoštvom posjetitelja i medija uspješno ... (opširnije)

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)