Kako nakon navršene 65. do 27% veće mirovine?

Kako nakon navršene 65. do 27% veće mirovine?

Gotovo da nema političke stranke koja uz saborsku raspravu i jednoglasnim usvajanjem promjena u Zakonu o mirovinskom osiguranju nije pokušala ušićariti poneki jeftini politički poen kod umirovljeničke populacije. Neki od njih su mada godinama nisu ni riječi zucnuli o problemima umirovljenika čak i otvarali neke zanimljive teme, no većina se ipak zadržala samo na ronjenju krokodilskih suze nad sudbinom umirovljenika. Ne treba se tome čuditi jer bazen od preko 1,1 milijun potencijalnih birača je velikom broju, posebno ‟novopečenih” političara, neovisno o njegovim preferencijama i te kako zanimljivo ‟lovno” područje. Ono što na neki način iritira u svim tim iznenadnim ili bolje kazati prigodnim ‟zalaganjima za umirovljenike” je veoma loše ili gotovo nikakvo poznavanje umirovljeničke problematike.

Bilo kako bilo jednoglasno donesene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje se Hrvatski sabor donio prošli tjedan stupaju na snagu od 01.01.2023. godine i donose neke uistinu velike i dalekosežne promjene o kojima se do sada moglo samo sanjati. Za neke od uistinu velikih promjena koje su od početka bile otvoreno podržane i od stranaka koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, te doprinos SUH-a i MUH-a kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, svakako snosi značajan dio zasluga i saborski zastupnik Silvano Hrelja koji je često puta znao biti meta naših žestokih kritika. Kako se smatramo korektnima prilikom iznošenja javnih kritika kao i pohvala, onda ovaj puta saborskog zastupnika Silvana Hrelju moramo javno pohvaliti radi njegovog osobnog doprinosa u kreiranju prijedloga odnosno samom donošenju izmjena Zakona o mirovinskog osiguranja.

Dvije izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju su u odnosu do sada zapravo velika novina, jedna je o mogućnosti nasljeđivanja dijela mirovine preminulog partnera, a druga velika promjena je otvaranje mogućnosti rada i nakon 65. godine života što na koncu može rezultirati povećanjem mirovine i do 27%. Potonja promjena je u posljednji trenutak stigla kao rezultat prihvaćanja amandmana Silvana Hrelje koji je predložio, a Vlada prihvatila, da se mirovinski faktor za svaki mjesec nastavka rada i nakon navršenih 65 godina života umjesto sa 0,34%  podigne na 0,45% odnosno za 5,4% za svaku godinu duljeg ostanka u radnom odnosu.

Mogućnost ostanka u radnom odnosu i nakon navršenih 65 godina će se nakon izmjena u Zakonu o mirovinskom osiguranju dodatno regulirati kroz izmjene i dopune Zakona o radu. Kako je navedeni Zakon odnosno izmjene Zakona o radu prošao prvo čitanje tako će se prije konačnog usvajanja amandmanom predložiti otklanjanje mogućnost manipulacije sa pravom radnika da i nakon 65. godine života nastavi raditi. Ta odluka treba biti isključivo u ingerenciji radnika bez bilo čije suglasnosti odnosno mogućnosti da na istu utječe poslodavac.

U Zagrebu, 10.10.2022.

SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO

UMIROVLJENICI ZA EUROPU Zašto bi umirovljenici trebali biti zastupljeni u EU parlamentu Ukratko, zastupljenost umirovljenika u ... (opširnije)

UMIROVLJENICI ZAJEDNO predali listu kandidata za izbor članova EU parlamenta Uz podršku 40700 birača koji su ... (opširnije)

HVALA Veliko hvala svima vama koji ste nam na današnjem glasanju dali povjerenje vjerujući u naš ... (opširnije)

Otvoreno pismo umirovljenicima Drage umirovljenice i umirovljenici, dragi prijatelji i simpatizeri, Ponosni smo i zadovoljni zbog ... (opširnije)

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)