Djeluju li neki Sindikati protiv interesa onih koje zastupaju? Priča o Ivici i Jurici

Djeluju li neki Sindikati protiv interesa onih koje zastupaju?

Da su interesi radnika i poslodavaca u pravilu suprotstavljeni, često puta i žestoko, nije nikakvo čudo, no kada se dogodi da oni koji bi trebali zastupati jednu stranu okrenu onoj suprotnoj podržavajući njihove prijedloge onda je to svojevrsno iznenađenje i zvono za uzbunu. Nije ovoj reakciji od strane koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO cilj analizirati cijeli Zakon o radu ili djelovanje nekih sindikata već ukazati na jedan veoma važan prijedlog koji se odnosi na mogućnost rada zaposlenika i nakon 65. godine odnosno nakon ispunjenih uvjeta za starosnu mirovinu. Predlagatelj izmjena Zakona o radu, navodno i uz suglasnost nekih sindikata, mogućnost nastavka rada i nakon uvjeta za umirovljenje umjesto da ostavi isključivo u ovlasti odnosno volji zaposlenika doslovno predaje na slobodnu volju poslodavca čime se otvara realna mogućnost za razne manipulacije.

U prijedlogu izmjena Zakona članak 112, stavak 6. piše kako ugovor o radu između ostalih razloga prestaje i: ‟kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore”. Ovo u praksi znači da će, slikovito kazano, u nekoj radnoj sredini ‟Ivica” i ‟Jurica” željeti nastaviti raditi i nakon 65. godine života ali će to moći iskoristiti samo ‟Ivica” koji je možda i loš djelatnik ali je u dobrim odnosima sa poslodavcem koji će mu rado dati svoju suglasnost da nastavi raditi dočim će ‟Jurica” koji je odličan radnik ali poslodavcu nije simpatičan mimo svoje volje morati u mirovinu.

Svi smo svjesni da će zbog niza razloga, između ostalog i radi produljenja životnog vijeka ljudi, prije ili kasnije na dnevni red doći do rasprave o produljenju radnog vijeka sa sadašnjih 65 na 67 ili 68 godina, a možda i na više. To su naprosto realiteti sa kojima se moramo suočiti, no isto tako moramo biti svjesni da se produljenje obveznog radnog vijeka ne smije podjednako odnositi na sve djelatnosti i zanimanja. Mišljenja samo da je iz više razloga dobro prepustiti svakom djelatniku da sam odluči o tome želi li i nakon 65. godine, uz pravo na punu starosnu mirovinu, nastaviti raditi uz dodatni bonus na mirovinu, ili odmah otići u mirovinu, nego da već sada razmišljamo o produljenju radnog vijeka za sve.

Vjerujemo da će kroz saborsku raspravu doći do logične promjene navedene odredbe u Članku 112. stavak 6. po kojem će odluka o radu i nakon 65. godine biti isključivo u ingerenciji zaposlenika, dakle bez suglasnosti poslodavca.

U Zagrebu, 05.10.2022.

SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO

 

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)