Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika

Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika

Zadarski List, utorak, 30.08.2022. - 15:00, autor: Marina Vlakić

Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika / Zadarski list

https://www.zadarskilist.hr/clanci/30082022/zele-u-politicku-borbu-protiv-urusavanja-standarda-umirovljenika

HSU nije potpisao sporazum, ne znamo koji je razlog. Predsjednik sam stranačkog Odbora za pregovore, ali im se ni ovdje u Zadru nećemo obratiti za suradnju. Nikoga ne želimo odbaciti, ali niti ikome sugerirati da ide s nama, kaže Duško Vuković, čelnik lokalne podružnice SU-a

*****

Tri umirovljeničke stranke potpisale su sporazum o političkoj i programskoj suradnji za iduće parlamentarne izbore. Potpis na koalicijski sporazum stavili su čelnici Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenici zajedno te Demokratske stranke umirovljenika kako bi »svim dopuštenim političkim sredstvima ušli u političku borbu i spriječili dodatno urušavanje standarda umirovljenika«, kazao nam je, Duško Vuković nakon potpisivanja sporazuma dopredsjednik SU-a i predsjednik zadarske organizacije stranke.

- Odgovornost za socijalnu, zdravstvenu pravnu i financijsku sigurnost umirovljenika moraju preuzeti umirovljeničke stranke uz suradnju sa svim drugim faktorima iz područja umirovljeničke populacije, ali i svih drugih koji su spremni poduprijeti programska načela umirovljeničkog statusa. To je temeljni motiv koji je Stranku umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratsku stranku umirovljenika potaknuo na zajedničko programsko djelovanje prije idućih parlamentarnih izbora. Osnovni programski zadaci pred našom udruženom umirovljeničko-političkom opcijom je izboriti se u predstavničkom tijelu RH za promjenu takozvane švicarske formule usklađivanja mirovina s obzirom da sadašnja praktički svakim usklađivanjem drastično povećava razliku između plaća i mirovina, ističe Vuković, napominjući kako će se ovim sporazumom zalagati i za sustav zaštite umirovljenika, odnosno pravobranitelja za umirovljenike.

Povećanje mirovina

- Cilj nam je i jednokratno povećanje mirovina od 15 do 20 posto kako bi se ublažile evidentno velike razlike između plaća i mirovina, a koje su rezultat ove formule koja se mora mijenjati, najavljuje dopredsjednik SU-a, dodajući kako će ovako ujedinjene stranke tražiti i ukidanje posebnog zdravstvenog doprinosa od tri posto na određen broj mirovina.

- Tražit ćemo i jednom godišnje usklađivanje svih mirovina s porastom BDP-a, uvođenje jednogodišnjeg dodatka u visini mjesečne mirovine za odmor i rekreaciju, ali i donošenje Saborske deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima osoba starije životne dobi. Osim toga, potrebno je EU sredstvima izraditi programe za uspostavljanje dnevnih boravaka uz cjelodnevno i stručno nadzirano druženje, kao i otvaranje agencije za pomoć pri zapošljavanju umirovljenika te organiziranje besplatne pravne pomoći pri lokalnoj samoupravi za umirovljenike i starije osobe. Posebno su nam važni i izgradnja i opremanje objekata za palijativnu skrb u svim regionalnim samoupravama, i to kao hitno pitanje dostojanstva osoba u terminalnim stanjima, ističe Vuković.

Ne gubimo političku osobnost

Smatra kako je sve navedeno bitan razlog zajedničkog nastupa triju umirovljeničkih stranaka, no istodobno bez gubljenja političke osobnosti svakog od potpisnika.

- Na našoj lokalnoj razini slijedom dogovora i potpisanog sporazuma ostvarit će se suradnja u kapacitetu jačem i učinkovitijem, a samim tim i s većim izgledima ostvarenja cilja koji su programski zacrtani. Zajedno ćemo, kako i sam potpisan akt kaže, tražiti provedbu svih programa zacrtanih u dugoročnoj strategiji socijalne zaštite u našim lokalnim samoupravama, a ova programska suradnje uz potpisnike očekuje priključenje svih onih koji se zalažu za bolji status umirovljenika bilo da su udruge ili političke stranke, kaže čelnik lokalnog SU-a.

No, na koji će način ova koalicija funkcionirati s obzirom da u Zadru nema praktički nikakve suradnje između umirovljeničkih stranaka te da se i HSU raskolio kada je dio članova prešao u SU?

- HSU nije potpisao sporazum, ne znamo koji je razlog. Predsjednik sam stranačkog Odbora za pregovore, ali im se ni ovdje u Zadru nećemo obratiti za suradnju. Nikoga ne želimo odbaciti, ali niti ikome sugerirati da ide s nama, poručuje Vuković.

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)