Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika

Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika

Zadarski List, utorak, 30.08.2022. - 15:00, autor: Marina Vlakić

Žele u političku borbu protiv urušavanja standarda umirovljenika / Zadarski list

https://www.zadarskilist.hr/clanci/30082022/zele-u-politicku-borbu-protiv-urusavanja-standarda-umirovljenika

HSU nije potpisao sporazum, ne znamo koji je razlog. Predsjednik sam stranačkog Odbora za pregovore, ali im se ni ovdje u Zadru nećemo obratiti za suradnju. Nikoga ne želimo odbaciti, ali niti ikome sugerirati da ide s nama, kaže Duško Vuković, čelnik lokalne podružnice SU-a

*****

Tri umirovljeničke stranke potpisale su sporazum o političkoj i programskoj suradnji za iduće parlamentarne izbore. Potpis na koalicijski sporazum stavili su čelnici Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenici zajedno te Demokratske stranke umirovljenika kako bi »svim dopuštenim političkim sredstvima ušli u političku borbu i spriječili dodatno urušavanje standarda umirovljenika«, kazao nam je, Duško Vuković nakon potpisivanja sporazuma dopredsjednik SU-a i predsjednik zadarske organizacije stranke.

- Odgovornost za socijalnu, zdravstvenu pravnu i financijsku sigurnost umirovljenika moraju preuzeti umirovljeničke stranke uz suradnju sa svim drugim faktorima iz područja umirovljeničke populacije, ali i svih drugih koji su spremni poduprijeti programska načela umirovljeničkog statusa. To je temeljni motiv koji je Stranku umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratsku stranku umirovljenika potaknuo na zajedničko programsko djelovanje prije idućih parlamentarnih izbora. Osnovni programski zadaci pred našom udruženom umirovljeničko-političkom opcijom je izboriti se u predstavničkom tijelu RH za promjenu takozvane švicarske formule usklađivanja mirovina s obzirom da sadašnja praktički svakim usklađivanjem drastično povećava razliku između plaća i mirovina, ističe Vuković, napominjući kako će se ovim sporazumom zalagati i za sustav zaštite umirovljenika, odnosno pravobranitelja za umirovljenike.

Povećanje mirovina

- Cilj nam je i jednokratno povećanje mirovina od 15 do 20 posto kako bi se ublažile evidentno velike razlike između plaća i mirovina, a koje su rezultat ove formule koja se mora mijenjati, najavljuje dopredsjednik SU-a, dodajući kako će ovako ujedinjene stranke tražiti i ukidanje posebnog zdravstvenog doprinosa od tri posto na određen broj mirovina.

- Tražit ćemo i jednom godišnje usklađivanje svih mirovina s porastom BDP-a, uvođenje jednogodišnjeg dodatka u visini mjesečne mirovine za odmor i rekreaciju, ali i donošenje Saborske deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima osoba starije životne dobi. Osim toga, potrebno je EU sredstvima izraditi programe za uspostavljanje dnevnih boravaka uz cjelodnevno i stručno nadzirano druženje, kao i otvaranje agencije za pomoć pri zapošljavanju umirovljenika te organiziranje besplatne pravne pomoći pri lokalnoj samoupravi za umirovljenike i starije osobe. Posebno su nam važni i izgradnja i opremanje objekata za palijativnu skrb u svim regionalnim samoupravama, i to kao hitno pitanje dostojanstva osoba u terminalnim stanjima, ističe Vuković.

Ne gubimo političku osobnost

Smatra kako je sve navedeno bitan razlog zajedničkog nastupa triju umirovljeničkih stranaka, no istodobno bez gubljenja političke osobnosti svakog od potpisnika.

- Na našoj lokalnoj razini slijedom dogovora i potpisanog sporazuma ostvarit će se suradnja u kapacitetu jačem i učinkovitijem, a samim tim i s većim izgledima ostvarenja cilja koji su programski zacrtani. Zajedno ćemo, kako i sam potpisan akt kaže, tražiti provedbu svih programa zacrtanih u dugoročnoj strategiji socijalne zaštite u našim lokalnim samoupravama, a ova programska suradnje uz potpisnike očekuje priključenje svih onih koji se zalažu za bolji status umirovljenika bilo da su udruge ili političke stranke, kaže čelnik lokalnog SU-a.

No, na koji će način ova koalicija funkcionirati s obzirom da u Zadru nema praktički nikakve suradnje između umirovljeničkih stranaka te da se i HSU raskolio kada je dio članova prešao u SU?

- HSU nije potpisao sporazum, ne znamo koji je razlog. Predsjednik sam stranačkog Odbora za pregovore, ali im se ni ovdje u Zadru nećemo obratiti za suradnju. Nikoga ne želimo odbaciti, ali niti ikome sugerirati da ide s nama, poručuje Vuković.