Apsurd Zakona o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor…

 

Apsurd Zakona o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor…

 

          Stranka umirovljenika nakon niza upućenih javnih kritika, prijedloga rješenja te  ukazivanja na nelogičnosti ili još bolje na nezakonitosti pri izboru za zastupnike u Hrvatski Sabor. Do danas nije dobila odgovor od dosadašnjih Vlada RH da se u tom dijelu želi išta mijenjati…

U poglavlju Ustava RH koji definira ljudska prava i temeljne slobode građana izričito se kaže : Svi su pred zakonima jednaki“

Nitko ne može oduzeti slobodu ili ograničiti slobodu građanima.

Nažalost sva navedena, kao i ne navedene Ustavom propisane norme posustaju pred:

 „Zakonom o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor.“

Svaki izborni sustav razmjerne naravi prvo po sebi traži određivanje izbornih jedinica, naravno granice i postojećih i budućih skrojenih po principu približnog broja birača,  sada imamo zakonsko određenje da  deset izbornih jedinica daju ili biraju svaka po 14 zastupnika Hrvatskog Sabora.

Danas po još uvijek, nažalost, važećem Zakonu ima velikih odstupanja po broju birača, ta odstupanja su i drastična na štetu nekih izbornih jedinica kao što su IX u usporedbi sa IV,   razlika je čak 92.000 u broju glasača.

O ravnomjernoj raspodjeli birača po izbornim jedinicama ovisi i pitanje zakonitosti,  demokratski proces i karakter izbora.

Na činjenicu neravnopravnosti pred Zakonom Upozorio je i Ustavni sud RH 2010. g. Nažalost ta najviša instanca na braniku zakonitosti je odustala od formalnog postupka da se to flagrantno kršenje ljudskih prava  u svakim slijedećim izborima ne ponavljaju.

Stranka umirovljenika traži od Vlade da žurno pristupi izmjenama Zakona tako da se broj izabranih predstavnika u Sabor određuje po proporcionalnom načelu u odnosu na broj upisanih birača. Uz prijedlog da se izborni prag od 5 % spusti na 3 % što bi omogućilo ulazak i nekih manjih stranaka u Sabor te na taj način bi ga učinilo demokratičnijim…

Pružamo podršku svim društveno organiziranim institucijama koje također vrlo korektno i argumentirano ukazuju  na ova pitanja koja predstavljaju po današnjem rješenju  u svojoj osnovi besramno zakidanje građana RH.

Potičemo Vladu i nadležna ministarstva da svojim prijedlozima izađu pred Sabor i donesu Zakon koji će biti u skladu s Ustavnim načelima…

Zagreb, 18. 05. 2022. godine

                                                                               Duško Vuković

                                                                               Zamjenik predsjednika

 

Šibenski - Civilna zaštita smiruje umirovljenike: ‘Ne trebaju vam zalihe za 10 dana preživljavanja‘ (slobodnadalmacija.hr) IVICA ... (opširnije)

OTVORENO PISMO HSU - HRVATSKOJ STRANCI UMIROVLJENIKA Poštovani, Upućujemo ovo Otvoreno pismo duboko svjesni činjenice kako umirovljenicima nikada nije bilo ... (opširnije)

Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!? Energetske kriza zbog rata u Ukrajini odnosno sankcija nametnutih ... (opširnije)

Zadarski List, subota, 17.09.2022. https://www.zadarskilist.hr/clanci/17092022/u-zadru-ce-14000-umirovljenika-dobiti-novcanu-pomoc Autor. Marina Vlakić U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć ... (opširnije)

Zbog nekoliko lipa ostali bez dijela ili cijelog energetskog dodatka Kolika god da je izdašna pomoć ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/ Milan Dalmacija,16. rujna 2022. https://www.mirovina.hr/novosti/sindikat-i-matica-umirovljenika-prihvatili-suradnju-s-inicijativom-umirovljenici-zajedno/ Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se ... (opširnije)

Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!? Da li je moguće da će nakon ... (opširnije)

Umjesto prosvjeda protiv pljačke u INA dogodila se neuspjela promocija Prosvjed koji se povodom afere INA ... (opširnije)

Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna Ako su rashodi kućanstva za energiju veći od ... (opširnije)

Umjesto prema suradnji i zajedništvu - vodstvo HSU-a odlučno stupa prema novom raskolu Ne može se ... (opširnije)