Apsurd Zakona o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor…

 

Apsurd Zakona o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor…

 

          Stranka umirovljenika nakon niza upućenih javnih kritika, prijedloga rješenja te  ukazivanja na nelogičnosti ili još bolje na nezakonitosti pri izboru za zastupnike u Hrvatski Sabor. Do danas nije dobila odgovor od dosadašnjih Vlada RH da se u tom dijelu želi išta mijenjati…

U poglavlju Ustava RH koji definira ljudska prava i temeljne slobode građana izričito se kaže : Svi su pred zakonima jednaki“

Nitko ne može oduzeti slobodu ili ograničiti slobodu građanima.

Nažalost sva navedena, kao i ne navedene Ustavom propisane norme posustaju pred:

 „Zakonom o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor.“

Svaki izborni sustav razmjerne naravi prvo po sebi traži određivanje izbornih jedinica, naravno granice i postojećih i budućih skrojenih po principu približnog broja birača,  sada imamo zakonsko određenje da  deset izbornih jedinica daju ili biraju svaka po 14 zastupnika Hrvatskog Sabora.

Danas po još uvijek, nažalost, važećem Zakonu ima velikih odstupanja po broju birača, ta odstupanja su i drastična na štetu nekih izbornih jedinica kao što su IX u usporedbi sa IV,   razlika je čak 92.000 u broju glasača.

O ravnomjernoj raspodjeli birača po izbornim jedinicama ovisi i pitanje zakonitosti,  demokratski proces i karakter izbora.

Na činjenicu neravnopravnosti pred Zakonom Upozorio je i Ustavni sud RH 2010. g. Nažalost ta najviša instanca na braniku zakonitosti je odustala od formalnog postupka da se to flagrantno kršenje ljudskih prava  u svakim slijedećim izborima ne ponavljaju.

Stranka umirovljenika traži od Vlade da žurno pristupi izmjenama Zakona tako da se broj izabranih predstavnika u Sabor određuje po proporcionalnom načelu u odnosu na broj upisanih birača. Uz prijedlog da se izborni prag od 5 % spusti na 3 % što bi omogućilo ulazak i nekih manjih stranaka u Sabor te na taj način bi ga učinilo demokratičnijim…

Pružamo podršku svim društveno organiziranim institucijama koje također vrlo korektno i argumentirano ukazuju  na ova pitanja koja predstavljaju po današnjem rješenju  u svojoj osnovi besramno zakidanje građana RH.

Potičemo Vladu i nadležna ministarstva da svojim prijedlozima izađu pred Sabor i donesu Zakon koji će biti u skladu s Ustavnim načelima…

Zagreb, 18. 05. 2022. godine

                                                                               Duško Vuković

                                                                               Zamjenik predsjednika

 

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)