Dopis za medije

 

Želi li HSU monopol nad umirovljeničkim opcijama?

Politički te stranački prijepori najčešće počivaju na umišljaju veličine i zamjeni teza – to su dva uobičajena razloga ( ili simptoma ) zbog kojih rijetko dolazi do sklada i dogovora, pogotovo unutar iste političke opcije… Umišljenost pritom stvara nerealne projekcije stvarnosti, a zamjena teza je slijedi kao mehanizam koji mora racionalizirati zablude...                                                            

Predsjednik HSU Veselko Gabričević pokazao je oba simptoma, u razgovoru s predsjednikom Stranke umirovljenika nakon službenog poziva ( 28. 06. 2021. godine ) Hrvatskoj stranci umirovljenika na Programsku suradnju…  Na upućeni Poziv na Programsku suradnju i okrupnjavanja umirovljeničke opcije, radi zajedničkog  istupa na sljedećim parlamentarnim izborima.                           

Gospodin Gabričević je odgovorio protu pitanjima: Koliko imate članova stranke, koliko plaćate članarinu, da li ste u zadnjih 10 godina imali neki značajniji izborni rezultat i sl…

Iz postavljenih nam pitanja da se zaključiti, kako je povrijeđen pozivom na suradnju jedne minorne stranke. Jer, zamislite samo tu Umišljenost. Samo ON ima kredibilitet i političku relevantnost u skupljanju minornih stranaka, kako s prijezirom naziva Stranku umirovljenika te ostale umirovljeničke stranke. Tu se pojavljuju prve logičke poteškoće. Jer ON misli kako nema smisla okupljati sav taj 'festival taština', a kojeg ipak želi okupiti – nudeći im potpredsjednička mjesta u svojoj stranci ali uz jedan uvjet – gašenje svih tih stranaka! Zamjena teza počinje optužbom kako Stranka umirovljenika diktira uvjete, njima - velikom HSU – te izražava čuđenje što nismo prihvatili njihove uvjete političke asimilacije. Tko tu onda kome diktira uvjete?

Istine radi Poziv na pregovore smo uputili s iskrenom namjerom da razmatramo modalitete suradnje, korak po korak. No dobili smo već na prvom službenom Pozivu 'lekciju' o našoj političkoj beznačajnosti – minorne stranke. Nismo relevantna stranka, nemamo 'ucjenjivački potencijal' parlamentarnog statusa... Zamjena teza se nastavlja i taj je simptom najizraženiji kod spominjanja riječi 'ujedinjenje'.  Stranka umirovljenika nikada nije spominjala ujedinjenje nego političku suradnju.         

Nije nam bilo ni na kraj pameti pokucati na vrata HSU-a, te ih zamoliti za 'velikodušno' ponuđenu potpredsjedničku poziciju. Nekog je, očigledno to zaboljelo i zabrinulo.

Što je iduće na redu? Sad kad smo shvatili da predsjedniku HSU-a, ustvari, idemo na živce, dok on krvari na ostvarenju bitnih umirovljeničkih ciljeva, kad nam  preko medija poručuje s visoka da smo beznačajna (o tome ćemo drugom prigodom ) minorna stranka. Koja je slijedeća zamjena teza? Da smo karijeristi, manipulatori, uhljebi, to su danas česte i pomodne političke etikete? Da smo hrpa malih i beznačajnih strančica bez biračke podrške?

 

U tom slučaju samo treba pogledati sastav Sabora ili koalicije HDZ-a pa raspraviti tu floskulu o 'malim i beznačajnim strankama'.

Pustimo, napokon, rasprave i prepucavanja, iskreno nam je, gospodine Gabričeviću žao što niste shvatili našu dobru namjeru – okupiti se, udružiti, pokušati osvojiti mandate, dokazati da imamo što za reći kao 'čista' umirovljenička opcija. Bez skrivanja pod repovima velikih. To je legitimno pravo i logičan cilj svake političke stranke. Ne pada nam na pamet od ikoga tražiti ukidanje svoje stranke. Ako se to i dogodi, o tome ćemo odlučiti dogovorom i u pravom trenutku. Ujedno, hvala Vam i na neočekivanom poticaju kojim ste, ovako razočarani i na živcirani, nesumnjivo doprinijeli još većoj ustrajnosti Stranke umirovljenika na planovima u bliskoj budućnosti. Očito je, na pravom smo putu.

 

Zagreb, 12. 04 2022. godine

Lazar  Grujić

Predsjednik Stranke  umirovljenika

 

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)