Dopis za medije

 

Želi li HSU monopol nad umirovljeničkim opcijama?

Politički te stranački prijepori najčešće počivaju na umišljaju veličine i zamjeni teza – to su dva uobičajena razloga ( ili simptoma ) zbog kojih rijetko dolazi do sklada i dogovora, pogotovo unutar iste političke opcije… Umišljenost pritom stvara nerealne projekcije stvarnosti, a zamjena teza je slijedi kao mehanizam koji mora racionalizirati zablude...                                                            

Predsjednik HSU Veselko Gabričević pokazao je oba simptoma, u razgovoru s predsjednikom Stranke umirovljenika nakon službenog poziva ( 28. 06. 2021. godine ) Hrvatskoj stranci umirovljenika na Programsku suradnju…  Na upućeni Poziv na Programsku suradnju i okrupnjavanja umirovljeničke opcije, radi zajedničkog  istupa na sljedećim parlamentarnim izborima.                           

Gospodin Gabričević je odgovorio protu pitanjima: Koliko imate članova stranke, koliko plaćate članarinu, da li ste u zadnjih 10 godina imali neki značajniji izborni rezultat i sl…

Iz postavljenih nam pitanja da se zaključiti, kako je povrijeđen pozivom na suradnju jedne minorne stranke. Jer, zamislite samo tu Umišljenost. Samo ON ima kredibilitet i političku relevantnost u skupljanju minornih stranaka, kako s prijezirom naziva Stranku umirovljenika te ostale umirovljeničke stranke. Tu se pojavljuju prve logičke poteškoće. Jer ON misli kako nema smisla okupljati sav taj 'festival taština', a kojeg ipak želi okupiti – nudeći im potpredsjednička mjesta u svojoj stranci ali uz jedan uvjet – gašenje svih tih stranaka! Zamjena teza počinje optužbom kako Stranka umirovljenika diktira uvjete, njima - velikom HSU – te izražava čuđenje što nismo prihvatili njihove uvjete političke asimilacije. Tko tu onda kome diktira uvjete?

Istine radi Poziv na pregovore smo uputili s iskrenom namjerom da razmatramo modalitete suradnje, korak po korak. No dobili smo već na prvom službenom Pozivu 'lekciju' o našoj političkoj beznačajnosti – minorne stranke. Nismo relevantna stranka, nemamo 'ucjenjivački potencijal' parlamentarnog statusa... Zamjena teza se nastavlja i taj je simptom najizraženiji kod spominjanja riječi 'ujedinjenje'.  Stranka umirovljenika nikada nije spominjala ujedinjenje nego političku suradnju.         

Nije nam bilo ni na kraj pameti pokucati na vrata HSU-a, te ih zamoliti za 'velikodušno' ponuđenu potpredsjedničku poziciju. Nekog je, očigledno to zaboljelo i zabrinulo.

Što je iduće na redu? Sad kad smo shvatili da predsjedniku HSU-a, ustvari, idemo na živce, dok on krvari na ostvarenju bitnih umirovljeničkih ciljeva, kad nam  preko medija poručuje s visoka da smo beznačajna (o tome ćemo drugom prigodom ) minorna stranka. Koja je slijedeća zamjena teza? Da smo karijeristi, manipulatori, uhljebi, to su danas česte i pomodne političke etikete? Da smo hrpa malih i beznačajnih strančica bez biračke podrške?

 

U tom slučaju samo treba pogledati sastav Sabora ili koalicije HDZ-a pa raspraviti tu floskulu o 'malim i beznačajnim strankama'.

Pustimo, napokon, rasprave i prepucavanja, iskreno nam je, gospodine Gabričeviću žao što niste shvatili našu dobru namjeru – okupiti se, udružiti, pokušati osvojiti mandate, dokazati da imamo što za reći kao 'čista' umirovljenička opcija. Bez skrivanja pod repovima velikih. To je legitimno pravo i logičan cilj svake političke stranke. Ne pada nam na pamet od ikoga tražiti ukidanje svoje stranke. Ako se to i dogodi, o tome ćemo odlučiti dogovorom i u pravom trenutku. Ujedno, hvala Vam i na neočekivanom poticaju kojim ste, ovako razočarani i na živcirani, nesumnjivo doprinijeli još većoj ustrajnosti Stranke umirovljenika na planovima u bliskoj budućnosti. Očito je, na pravom smo putu.

 

Zagreb, 12. 04 2022. godine

Lazar  Grujić

Predsjednik Stranke  umirovljenika