Dolaze li u ova teška vremena bolji dani za umirovljenike?

U novijoj hrvatskoj povijesti ili preciznije rečeno od proglašenja nezavisnosti 1991. godine do danas dogodilo se nekoliko značajnih promjena u sustavu mirovinskog osiguranja. Od uvođenja drugog i dobrovoljnog mirovinskog stupa, donošenja zakona o umirovljenju po posebnim propisima pa do usklađivanja mirovina s porastom životnih troškova. No većini umirovljenika je vjerojatno najviše ostala u sjećanju odluka po kojoj su im isplaćeni zaostaci mirovina. Povijesne istine radi potrebno je istaknuti kako vlada Ivice Račana nije namjerno željela isplatiti taj dug govoreći kako će se zemlja u tom slučaju naći pred bankrotom. Čak je i tadašnji ministar Davorko Vidović, nakon izgubljenih izbora izjavio da nova vlada HDZ ne treba umirovljenicima vratiti "niti jednu lipu", jer su oni već u mirovinu uvrstili 100 kn i 6% povećanja! Stoga je za svaku pohvalu kako je i tijekom najveće financijske krize koju je zadesila našu državu ali i cijeli svijet aktualna vlada započela proces kojim se nastoji pomoći umirovljenicima, slobodno možemo reći, danas najugroženijoj skupini u društvu. U prvom redu mislimo na rješavanje problema obiteljske mirovine što je jedan od naših 7 prioriteta za poboljšanje mirovinskog sustava koji godinama zagovaramo. Prema našem mišljenju ovaj vladin potez nadvisuje sva do sada poduzeta poboljšanja Zakona o mirovinskom osiguranju. Pri tome moramo istaknuti kako je  vrlo često  izmjenama i dopunama rečenog Zakona bila nanesena šteta sadašnjim i budućim umirovljenicima. Dovoljno se samo prisjetiti  izmjena koje su 2013. godine za vrijeme vlade Zorana Milanovića podigle granicu za odlazak u mirovinu na 67 godina. Stoga ovaj korak kojeg   provodi vlada Andreja Plenkovića  Stranka umirovljenika pozdravlja i želi u ime umirovljenika koje politički zastupa ohrabriti Vladu da ustraje na rješenju za gotovo trećinu Hrvatskih umirovljenika i sve one koji će se nažalost naći u takvoj situaciji.

Nadamo se pri tome kako će se uskoro na dnevnom redu naći i drugi naši prijedlozi poput usvajanja Deklaracije o starijim i umirovljenim osobama jer je očigledno da konvencija o općim ljudskim pravima nije dovoljna da zaštiti ovu skupinu naših sugrađana. Nadalje u tom paketu treba ustrojiti i javnog pravobranitelja za starije osobe čime bi se u prvom redu smanjio veliki nered u području dosmrtnih i doživotnih održavanja koji je postao pravi eldorado za lihvarske odvjetnike i zloćudne materijaliste. Očekujući kako će se  na ovom tragu nastaviti put sadašnjih i budućih reformi i izmjena na području umirovljeničkih prava i njihove zaštite s novim optimizmom članovi Stranke umirovljenika nastavljaju sa svojim političkim djelovanjem.

Svim kršćanskim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi" srdačno ... (opširnije)

Članovima i simpatizerima Stranke umirovljenika te svim ostalim našim sugrađanima upućujemo čestitku povodom predstojećih blagdana. (opširnije)

Stranka umirovljenika je u procesu izgradnje nove stranice, a što se tiče situacije u stranci, došlo ... (opširnije)

Svim vjernicima koji slave pravoslavni Božić čestitamo njihov blagdan uz tradicionalni pozdrav Hristos se rodi! (opširnije)

STRANKA UMIROVLJENIKA s osjećajem zahvale podupire vrijednu i punu ljudskosti pokrenutu inicijativu načelnika općina: Murter-Kornati, Tisno, Pirovac ... (opširnije)

Brojni članovi Stranke umirovljenika aktivni su i u brojnim udrugama pa se tako veliki broj naših ... (opširnije)

Članovima i simpatizerima Stranke umirovljenika te svim ostalim našim sugrađanima upućujemo čestitku povodom predstojećih blagdana. (opširnije)

U subotu, 19. prosinca održana je konstituirajuća sjednica predsjedništva Stranke umirovljenika u narednom četverogodišnjem mandatu. Uz ... (opširnije)

U skladu sa statutarnim odredbama i preporukama nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u subotu, 12. ... (opširnije)

Poštujući epidemiološke mjere i preporuke ovogodišnja redovna - izborna skupština Stranke umirovljenika držat će se u ... (opširnije)