Dolaze li u ova teška vremena bolji dani za umirovljenike?

U novijoj hrvatskoj povijesti ili preciznije rečeno od proglašenja nezavisnosti 1991. godine do danas dogodilo se nekoliko značajnih promjena u sustavu mirovinskog osiguranja. Od uvođenja drugog i dobrovoljnog mirovinskog stupa, donošenja zakona o umirovljenju po posebnim propisima pa do usklađivanja mirovina s porastom životnih troškova. No većini umirovljenika je vjerojatno najviše ostala u sjećanju odluka po kojoj su im isplaćeni zaostaci mirovina. Povijesne istine radi potrebno je istaknuti kako vlada Ivice Račana nije namjerno željela isplatiti taj dug govoreći kako će se zemlja u tom slučaju naći pred bankrotom. Čak je i tadašnji ministar Davorko Vidović, nakon izgubljenih izbora izjavio da nova vlada HDZ ne treba umirovljenicima vratiti "niti jednu lipu", jer su oni već u mirovinu uvrstili 100 kn i 6% povećanja! Stoga je za svaku pohvalu kako je i tijekom najveće financijske krize koju je zadesila našu državu ali i cijeli svijet aktualna vlada započela proces kojim se nastoji pomoći umirovljenicima, slobodno možemo reći, danas najugroženijoj skupini u društvu. U prvom redu mislimo na rješavanje problema obiteljske mirovine što je jedan od naših 7 prioriteta za poboljšanje mirovinskog sustava koji godinama zagovaramo. Prema našem mišljenju ovaj vladin potez nadvisuje sva do sada poduzeta poboljšanja Zakona o mirovinskom osiguranju. Pri tome moramo istaknuti kako je  vrlo često  izmjenama i dopunama rečenog Zakona bila nanesena šteta sadašnjim i budućim umirovljenicima. Dovoljno se samo prisjetiti  izmjena koje su 2013. godine za vrijeme vlade Zorana Milanovića podigle granicu za odlazak u mirovinu na 67 godina. Stoga ovaj korak kojeg   provodi vlada Andreja Plenkovića  Stranka umirovljenika pozdravlja i želi u ime umirovljenika koje politički zastupa ohrabriti Vladu da ustraje na rješenju za gotovo trećinu Hrvatskih umirovljenika i sve one koji će se nažalost naći u takvoj situaciji.

Nadamo se pri tome kako će se uskoro na dnevnom redu naći i drugi naši prijedlozi poput usvajanja Deklaracije o starijim i umirovljenim osobama jer je očigledno da konvencija o općim ljudskim pravima nije dovoljna da zaštiti ovu skupinu naših sugrađana. Nadalje u tom paketu treba ustrojiti i javnog pravobranitelja za starije osobe čime bi se u prvom redu smanjio veliki nered u području dosmrtnih i doživotnih održavanja koji je postao pravi eldorado za lihvarske odvjetnike i zloćudne materijaliste. Očekujući kako će se  na ovom tragu nastaviti put sadašnjih i budućih reformi i izmjena na području umirovljeničkih prava i njihove zaštite s novim optimizmom članovi Stranke umirovljenika nastavljaju sa svojim političkim djelovanjem.

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)