Blago retardirani naprijed, idioti stoj!

Politika je multidisciplinarna znanost, zbog čega se u Hrvatskoj često smatra da političari kao rijetko svestrane osobe mogu izjaviti gotovo sve što požele, a nerijetko i posegnuti za medicinsko-psihijatrijskim dijagnozama, ako zatreba. Jedna od posljednjih paradigmi koja to potvrđuje izjava je gradskog zastupnika Milivoja Špike u Skupštini grada Zagreba koja se odnosi na djelatnike jedne komunalne gradske podružnice. Izjavu dana, objavljenu u jednim dnevnim novinama, kako radnike Zagrebparkinga treba poslati na test inteligencije - blago retardirani mogu ostati raditi, a idioti ne - svakako treba razmotriti s više aspekata. Naime, pojedinci koji staju u obranu ove javno izrečene misli pozivaju se na slobodu mišljenja i govora, demokraciju i ljudske slobode. Naravno, političarima je dopušteno ono što mnogima drugima nije pa nerijetko koračaju krivudavom granicom između dopuštenog i nedopustivog. No, pitanje je postoje li ipak neke granice, odgovornost i moralne ograde,minimum kućnog odgoja koji zastupnici građana moraju imati.

Onaj tko je izrekao takvu javnu uvredu ima velikih problema sa rasuđivanjem, političkim bontonom i ljudskim ponašanjem. Izjava nije ni u skladu s kršćanskim odgojemi humanošću ljudskog bića. Kako je onda moguće da osim nekoliko parcijalnih osuda ovakva izjava te osoba koja ju je u stanju izreći ne zaslužuje jaču kritiku javnosti, političkih dužnosnika ili mnogobrojnih udruga, koje se redovito javljaju i u beznačajnijim prigodama. Osobito ako imamo na umu kako je spomenuti zastupnik recidivist i sklon incidentnom ponašanju! Naime, ista je osoba zbog klevete pravomoćno kažnjena i na kušnji je godinu dana, a u međuvremenu se zbog istog kaznenog djela protiv nje vodi drugi sudski postupak. Mogli bi nabrajati još mnoge negativnosti vezane uz način i shvaćanje života ovog gradskog zastupnika, čiji postupci i neodmjerene izjave u javnosti tvore sliku kontroverznog političara. I zamislite, ovu situaciju gospodin gradski zastupnik opravdava lakonski kako je to - samo politika!? No, pravo na izgovaranje stava ne znači slobodu vrijeđanja.

Na kraju, kako bi pojasnili zbog čega Stranka umirovljenika javno reagira na ovu izjavu, podsjećamo kako navedeni gradski zastupnik predstavlja jednu umirovljeničku opciju, kao predsjednik stranke u Domoljubnoj koaliciji HDZ-a, iako je stalno zaposlen u Športskom savezu Grada Zagreba i to, naravno, nakon što je dobio zastupnički mandat u skupštini. Osobito je takav imidž nepoželjan među umirovljenicima i svima onima koji očekuju da im netko konačno pruži nadu da će ih zaštititi i povesti o njima računa. A ne samo o sebi.

Nadamo se kako smo ovime barem djelomično isprali gorak okus koji je ova izjava ostavila među Zagrepčanima, a osobito djelatnicima Zagrebparkinga te bismo distancirajući se od nje i njezinog autora pokazali kako u politici još uvijek ima pristojnih i čestitih ljudi. Političara koji su materijalno neovisni, nekažnjavani i dostojni predstavnici svojeg biračkog tijela.

23.07.2015, Zagreb

Lazar Grujić dipl.oec. Predsjednik stranke umirovljenika

HVALA Veliko hvala svima vama koji ste nam na današnjem glasanju dali povjerenje vjerujući u naš ... (opširnije)

Otvoreno pismo umirovljenicima Drage umirovljenice i umirovljenici, dragi prijatelji i simpatizeri, Ponosni smo i zadovoljni zbog ... (opširnije)

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)