Karamarkov i Kolindin igrokaz za naivni hrvatski narod

Netko je nedavno rekao kako je lijepo slušati sve ovo što Karamarko posljednjih tjedana izjavljuje ali da tu postoji jedan problem, a taj je, da mu nitko ne vjeruje. Koliko će ljudi, poglavito domoljubno orijentirani birači vjerovati i Kolindi Grabar-Kitarović, ostaje upitno. Ipak, po mišljenju Josipovića i njegovih inozemnih mentora, dovoljno da on osvoji još jedan mandat.

Ovaj je članak nastavak unutarnjo-političke analize pod nazivom "Josipovićev i Milanovićev igrokaz za naivni hrvatski narod", objavljen u prethodnom broju tjednika 7dnevno, od 9. svibnja, kao i na portalu dnevno.hr, dana 26. travnja.

Na nedavne neslužbene informacije o tome kako će Kolinda Grabar-Kitarović biti HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike, malo je tko mogao ostati ravnodušan. Ponajprije, ravnodušni nisu mogli ostati svi oni HDZ-ovi članovi koji se istinski čude i pitaju što to Karamarko čeka kada tako dugo ne izlazi s imenom stranačkoga predsjedničkog kandidata. Za dio HDZ-ova članstva iz istoga je razloga već postala prilično izvjesna i ona politička verzija koja se sve glasnije spominje, a to je kako Karamarko niti nema namjeru suprostaviti ozbiljnoga protukandidata aktualnom predsjedniku Josipoviću tj. da Karamarko, po želji službenoga Londona, želi Josipoviću osigurati drugi mandat kao što je to učinio i njegov prethodnik Sanader, suprostavljajući Josipoviću čak trojicu HDZ-ovih protukandidata, što je bio svojevrsni raritet u svijetu politike (Vidošević, Primorac, Hebrang).

Ravnodušni nisu mogli ostati niti oni koji su tvrdili kako Karamarko pravog "konja za utrku" niti nema jer upravo Kolinda Grabar-Kitarović, na prvi pogled, može toga "konja" predstavljati.

I na kraju, ravnodušni također neće ostati niti hrvatski ljevičari, niti hrvatski domoljubi iz desnoga političkog spektra. Svatko iz svojih razloga, naravno, a što ćemo objasniti kasnije.

Međutim, najprije bih ukratko opisao politički uspon gđe. Kolinde Grabar-Kitarović koji započinje 2003. godine izborom za zastupnicu u Hrvatski sabor iz redova HDZ-a. Ubrzo, još iste godine, ona postaje ministrica vanjskih poslova, i kasnije dodanih europskih integracija. Uživala je izvjesno vrijeme Sanaderovu punu potporu tj. bili su jako (zlobnici bi rekli i previše) bliski. Kao Sanaderova štićenica ostvarila je brzu diplomatsku karijeru te je postala veleposlanica RH u Washingtonu. Tamo se jednom prigodom snažno izblamirala nazvavši premijera Sanadera telefonom iz javne govornice, razgovarajući pri tom s njim o državničkim pitanjima. Taj je njen potez ušao u anale diplomatske "vještine" kao nešto do tada, a vjerojatno i u buduće neviđeno. Takve gafove i antidiplomatsko i diletantsko ponašanje nisu si dozvoljavale niti trećerazredne afričke zemlje, zbog čega je i izbio pravi skandal. Međutim, njena nesuglasja i gubitak Sanaderove potpore nisu bili rezultat samo te navedene blamaže već je prije bila riječ o tome da je Sanader doznao kako je Kolinda u visoku politiku bila gurnuta, ni manje ni više, nego od strane Stjepana Mesića, negdašnjega hrvatskog predsjednika i haškog krivokletnika. Slijedeći potez koji je Kolinda Grabar-Kitarović učinila bio je onaj o prihvaćanju dužnosti pomoćnice glavnog tajnika NATO saveza po pitanju diplomacije, bez da je o istom izvjestila svoje resorno ministarstvo ili stranku kojoj je pripadala tj. njenog čelnika i tadašnjega premijera Sanadera. Zbog tih su joj poteza mnogi prigovarali, ponajviše članovi samoga HDZ-a, jer je takvim svojim ponašanjem dokazala kako joj je briga o vlastitoj karijeri bila iznad one državne i stranačke koja joj je istu karijeru i omogućila. Tim prije jer se podrazumijevalo kako bi joj ionako svoju suglasnost za odlazak na novo radno mjesto u NATO savez odobrili i resorno ministarstvo i stranački šef, a ona bi poštivanjem procedure dokazala svoju poslušnost i odanost, ponajprije vlastitoj državi koja je njenim "bijegom" ostala obezglavljena za veleposlaničku poziciju u najprestižnijoj zemlji svijeta.

Vladajuća ljevičarska koalicija u Hrvatskoj, kao i njen produkt Ivo Josipović, isto tako ne mogu biti indiferentni na možebitnu pojavu gđe. Grabar-Kitarović u nadolazećoj predsjedničkoj utrci. Ali oni su, suprotno mišljenju mnogih naivnih ljudi, pa i nekih iz politike više razine koji sada očekuju kuknjavu i hvatanje za glavu vladajuće oligarhije, prije svih Ive Josipovića, prema njenoj kandidaturi pozitivno nastrojeni. Iako će vladajuća ljevica i sam Josipović hiniti istinsku zabrinutost zbog pojave u predsjedničkoj utrci jedne takve karijerno uspješne gospođe, zvučnog međunarodnog položaja i prijatne vanjštine, Josipović itekako dobro zna kako je ona tu prije svega dobrodošla da razdjeli desno biračko tijelo i spriječi prolazak u drugi krug njegovog jedinog stvarnog i najopasnijeg ideološkog protivnika, Milana Kujundžića, kao vjerojatnog predsjedničkog kandidata Saveza za Hrvatsku. Josipović i njegovi inozemni mentori iz Londona i Bruxellesa ne mogu si dopustiti bilo kakvo iznenađenje koje bi urušilo 15-ak godina stvarani udruženi zločinački pokret protiv hrvatskoga naroda i njegove samostalne države. Josipović ima zadaću, u svom drugom predsjedničkom mandatu dovršiti posao ideološke preobrazbe hrvatskoga društva i izmjene državne strukture zemlje, a koju je ulogu nasljedio od svoga prethodnika-haškog krivokletnika Mesića. Taj je posao Josipović još i intenzivirao kroz institucionalno umrežavanje Hrvatske u projekt regija bez da je o istome projektu itko hrvatski narod pitao, bilo referendumski, bilo programski unutar političkih predizbornih kampanja. S tim u svezi prozirna je bila medijska manipulacija o sukobima na relaciji Josipović-Milanović kao i prosudbe nekih "neovisnih" analitičara o tome kako predsjednik Josipović više neće podržavati Vladu RH tj. njenoga premijera, a isto tako i obratno, da Milanović neće pružiti potporu i stranačku logistiku za Josipovićevu novu kandidaturu za čelnika države. Konstrukcije su išle toliko daleko da se govorilo o tome kako Josipović preko svoga prijatelja Nikice Gabrića osniva "svoju" stranku Nacionalni forum, upravo zbog sukoba s Milanovićem. Ali stvari stoje sasvim drugačije. Josipović itekako podupire i Milanovića i njegovu vladu, što je dokazao i u jučerašnjoj izjavi novinarki jedna domaće TV kuće otvoreno davši potporu Milanoviću i protiveći se potrebi održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora argumentirajući to svojom blijedom i neuvjerljivom izjavom kako "Vlada ima većinsku potporu u Saboru", kao da je ista činjenica važnija od njene katastrofalne politike i isto takvog stanja gospodarstva i građana Hrvatske.
Josipović, dakle, ne želi preuzeti odgovornost za uvođenje stabilizacijskih mjera i spašavanja države i nacije od ponora propasti koji se galopirajući približava. A jedna od tih mjera svakako jest i otvoreno priznanje predsjednika države kako trenutačna vlada nema znanja, kapaciteta niti kompetentnosti izvući državu iz očaja u koji ju je dobrim djelom i sama uvukla svojim lošim mjerama i potezima i izostankom vizije. Dakle, potreba za prijevremenim izborima se nameće kao jedino logično i spasonosno rješenje koje Josipović mora narodu ponuditi. Predsjednik, međutim, to ne čini.

Osnivanje Gabrićeve stranke kao i stranke ORaH Mirele Holy, koje uživaju punu potporu i pozornost režimski nadziranih medija, kao nekakvih trećih po snazi, a u stvarnosti krajnje marginalnih i teritorijalno deficitarnih stranaka u smislu brojnosti i članstva i podružnica, imalo je za cilj jedino prikupiti odbjegle glasove razočaranih birača-simpatizera SDP-a. Ti bi se glasovi na kraju objedinili s onima iz sadašnje Kukuriku koalicije te bi, uz sigurnu potporu Lesarovih Laburista, jamčili kontinuitet vladavine sadašnjih političkih elita i nastavak gospodarske propasti i ideološkog terora prema hrvatskom narodu i svim građana ove izvarane i opljačkane zemlje.

I, konačno, hrvatska domoljubna scena također, kao što to gore rekosmo, ne može ostati ravnodušna pojavom Kolinde Grabar-Kitarović u predsjedničkoj utrci. Ne samo zato što istinsko domoljubno tijelo, uključno i dobar dio članstva HDZ-a daje svoju potporu predsjedničkoj kandidaturi Milana Kujundžića, već i zato što o domoljublju Kolinde Grabar-Kitarović ono ništa niti ne zna. A zašto ne zna? Odgovor nije teško pronaći. Naime, tijekom svoje političke karijere u Domovini, javnost ne pamti bilo kakvu domoljubnu izjavu navedene gospođe, njenog glasnog domoljubnog stava o Domovinskome ratu i hrvatskim braniteljima, o napadima i blaćenju istih okosnica moderne hrvatske države posredstvom izjava koje se poput otrovnih strelica odapinju iz protuhrvatskih medija i isto takvih vladajućih političara već dugi niz godina. Za isto je imala vremena reagirati kroz svoje političke funkcije u Hrvatskoj, ali još i više sada, u inozemstvu. Premalo, ili, bolje reći gotovo ništa, gđa. Grabar-Kitarović nije učinila po pitanju boljeg međunarodnog položaja naše zemlje, u svjetlu prečestog blaćenja i omalovažavanja te iskrivljavanja činjenica o Hrvatskoj i njenim građanima u svjetskim medijima i političkim institucijama. Npr. zadnje negativno mišljenje američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, iz veljače ove godine. Tamo stoji kako je u Hrvatskoj porastao fašizam, nacionalizam, da su ugrožena ljudska i manjinska prava i što sve lažnoga ne. Nije li onda funkcija drugog čovjeka NATO saveza, kakvu obnaša gđa. Grabar-Kitarović, idealna pozicija za upućivanje glasnoga krika i američkim i eurounijskim predstavnicima i institucijama kako se u navedenim izvješćima radi o čistim neistinama koje su plod međunarodnih zlobnika ali i isto takvih protunarodnih izjava sadašnjih čelnika hrvatske države Josipovića i Milanovića datim u njihovim bezbrojnim nastupima i u Hrvatskoj i u inozemstvu, po mazohističkom i mrziteljsko-hrvatskom obrascu ponašanja.To je gđi. Grabar-Kitarović bila idealna prilika dokazati se kao istinski oporbenjak sadašnjoj Josipovićevoj politici ali ona to nije učinila. Nije li pozicija navedene gospođe, zadužene za diplomatska pitanja u najjačem vojnom savezu svijeta, idealna za upućivanje tim istim diplomatima prosvjednih riječi prema kojima je krajnje licemjerno Hrvatsku i njen narod sustavno blatiti tražeći mu "dlaku u jajetu" nekih negativnih pojava iz njegove "mračne" prošlosti, a s druge strane pozivati vojnike iz tog istog "fašističkog" naroda u redove svojih mirovnih misija ili vojnih operacija diljem svijeta kojima taj isti "diskriminatorski" narod onda čuva nacionalne interese, a za uzvrat biva sustavno blaćen i omalovažavan.

Gđa. Kolinda Grabar-Kitarović je do prije nekoliko tjedana javno govorila kako nema namjeru prekidati svoju uspješnu karijeru, u zamjenu za mjesto predsjednice Hrvatske. Iznenada se to mijenja, pa neki dan po prvi puta začusmo njene riječi kako je stanje u Hrvatskoj postalo jako teško i da je ona spremna preuzeti svoj dio odgovornosti za oporavak zemlje. Kao da takvo stanje nije bilo i znatno prije njene prošlotjedne i rijetke prohrvatske izjave, odnosno bilo kakve njene izjave o unutarnjim prilikama u zemlji. To je ipak nedovoljno i po hrvatske domoljube krajnje neuvjerljivo patriotsko ponašanje, jednako kao što je to i ono od strane HDZ-ovog čelnika Tomislava Karamarka. Neki mi članovi iste stranke neki dan rekoše kako je lijepo slušati sve ovo što Karamarko posljednjih tjedana izjavljuje ali da tu postoji jedan problem, a taj je, da mu nitko ne vjeruje. Koliko će ljudi, poglavito domoljubno orijentirani birači vjerovati i Kolindi Grabar-Kitarović, ostaje upitno. Ipak, po mišljenju Josipovića i njegovih inozemnih mentora, dovoljno da on osvoji još jedan mandat.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)