Koje to institucije (ne) rade svoj posao

Hoćemo li za svaku nedjelotvornost političkih institucija prizivati policiju i pravosuđe ili ćemo umjesto rutiniranih političara potražiti i izabrati javne službenike, ljude koji će moralno i racionalno pokrenuti Hrvatsku prema boljoj budućnosti?

Pustimo institucije da rade svoj posao – jedna je od često korištenih i omiljenih političkih fraza posljednjih godina. Obično služi kao sažet ali i nejasan, općenit odgovor na pitanja javnosti o nekoj aferi, a najčešće se koristi u trenutku kad su se policija i pravosuđe već upustili u predistražne radnje. Vrlo je zahvalna fraza za sve neugodne situacije u kojima se medije može po kratkom postupku otpiliti i preduhitriti suvišna pitanja o neugodnim temama jer, eto, institucije rade, ne miješajmo se, poštujmo trodiobu vlasti...

Samo naizgled politički korektna, takva izjava ima ozbiljnih logičkih poteškoća. Zagrebemo li malo ispod površine, nameće se pitanje: koje institucije to rade svoj posao? Kada se, naime, čuje ta famozna rečenica na večernjem TV dnevniku, priču već prate policija, Državno odvjetništvo i USKOK ili je na pomolu već i sudski epilog neke afere. U tom smislu javnosti se poručuje da nije dopušteno miješati se u rad suda ili da pravosudne institucije imaju potpunu autonomiju u vrijeme istrage. To je sasvim točno, no što se dogodilo s djelotvornošću političkih institucija?

Cjelovit i moderan politički sustav demokratski ustrojenog društva ima svoje nadzorne mehanizme. Političke institucije su i Vlada, ministarstva, županije, općine, gradovi... Svaki taj segment općenite sintagme državna uprava možemo zvati institucijama, zar ne? Pa ipak, gotovo svaka od spomenutih (poltičkih) institucija na neki je način zakazala, o tome svjedoče afere ili istrage na skoro svim razinama djelovanja spomenutog sustava. Ako će se na kraju policija i državno odvjetništvo morati uključivati u svaku donaciju, sumnjivu financijsku transakciju, razrez ili oproštaj poreza, predstečajnu nagodbu, procjenu vrijednosti zemljišta ili isplatu autorskih honorara..., koja je funkcija političkih institucija? Nije teško zaključiti i što o tome misle građani.

Primjeri gradonačelnika Omiša i Metkovića koji su okrenuli list obnašanja vlasti u nekom drugom smjeru, a slična vijest stiže i iz Supetra na Braču gdje nova gradonačelnica u kratkom roku rješava nagomilane dugove, dokazuju da se može drugačije. Takvih primjera ima zasigurno i više nego što se pojavljuju u medijima. Umjesto da Hrvatsku prepustimo represivnim institucijama – da rade svoj posao kad ga nitko drugi nije mogao obaviti –građani imaju priliku za izbor moralnih i racionalnih javnih službenika, izaći na izbore i odabrati istinski clean start, novi početak. Prezaposleni policijski i uskočki ravnatelji, državni odvjetnik, njegovi zamjenici i pomoćnici te suci na svim razinama bit će im zahvalni.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)