INICIJATIVA DVIJE UMIROVLJENIČKE STRANKE NA LOKALNOJ RAZINI - HSU i SU žele udruživanje, BUZ za, ali bez Medvidovića, ASBU protiv

HSU i SU žele udruživanje, BUZ za, ali bez Medvidovića, ASBU protiv

Nikome nije u interesu nastupati odvojeno, kažu u Stranci umirovljenika


Nakon što su nekoliko godina umirovljenici bili politički razjedinjeni i “razmrvljeni” na nekoliko opcija, priprema se sporazum na temelju kojega bi, bar na lokalnoj razini, neke umirovljeničke opcije istupale zajedno.

Među njima najpoznatije su Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ), a odnedavno i Akcija slavonsko-baranjskih umirovljenika (ASBU). Nositelji spomenute inicijative su HSU i SU, što je posebno zanimljivo, jer je potonja prije desetak godina nastala “odcjepljenjem” od HSU-a.

- Svjesni smo kako nas ova razjedinjenost slabi, što se očitovalo i u slabijim rezultatima na lokalnim izborima od očekivanih. No, ipak su naše dvije opcije uspjele ući u Gradsko vijeće, HSU s dva, a SU s jednim vijećnikom, a participiramo i u gradskoj vlasti i već neko vrijeme istupamo zajedno, ponajprije upravo po pitanju umirovljeničkih problema. Upravo sada pišem tekst službenog sporazuma o suradnji, na temelju kojega bismo radili zajedno ne samo međusobno, nego i sa ASBU-om i BUZ-om kao strankama, ali i drugim umirovljeničkim opcijama i udrugama, poput Matice umirovljenika, ako to oni budu željeli, naravno - govori Drago Šerić, predsjednik osječkog HSU-a.

Osnovne smjernice su im, kaže, borba za proširenje kapaciteta Doma umirovljenika, otvaranje dnevnog boravka za starije i nemoćne osobe, hospicija za umiruće osobe koje su puštene iz bolnice, zatim božićnice i uskrsnice za umirovljenike i slično. S njim se slaže i drugi glavni inicijator Dragutin Medvidović, predsjednik osječkog SU-a, koji također, kao i HSU, u Osijeku okuplja približno 900 članova.

- Nema smisla nastupati više odvojeno, jer to nikome nije u interesu. Stvaramo zajedničku platformu, a pozivamo na suradnju sve zainteresirane - kaže Medvidović.

No, da to “okupljanje” neće ići nimalo lako, jučer nam je potvrdio poprilično ogorčeni komentar Ivice Beširovića, predsjednika ASBU-a, koji navodno okuplja približno 2.000, a u Osijeku oko 450 članova.

- S kim surađivati?! S navedene tri stranke čiji predsjednici ili nisu uopće umirovljenici ili su samo načelni, a ne pravi borci za umirovljenička prava?! ASBU je poznat po tome da se stvarno i aktivno bori za umirovljenike, a s ove tri stranke surađivat ćemo kada i na državnoj i na lokalnoj razini čelnici budu oni koji su stvarno zainteresirani za prava umirovljenika, a ne samo da pričaju o tome - kazao je Beširović.

Tomislav LEVAK


Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)