BUZ i dalje u konstantnom rastu rejtinga

Vlada može i s još jednim pokazateljem biti zadovoljna, barem dijelomice. Zemlja je sudeći po raspoloženju građana dotakla politički dno pesimizma.

Već treći mjesec 'zacementiran' je pesimizam kojim ide zemlja na 63,5 posto, a optimista je 24,1 posto: ne zna njih 12,4 posto.

Taj pokazatelj je važna politici Vlade, a možda i psihološki za zemlju da je treći mjesec usprkos lošim ekonomskim pokazateljima zemlja 'grebe' po dnu pesimizma.

Laburisti sve veći optimisti

Zanimljivo da je kod laburista zamijećen veći broj onih koji misli da zemlja ide u dobrom smjeru, njih je danas 24 posto a prije mjesec dana bilo ih je samo 14 posto. Kod ostalih opcija SDP-a i HDZ-ovih birača nema pomaka, vladajući birači su veliki optimisti a oporbeni birači veliki pesimisti.

Ako je i bilo dvojbi koalicija je iznimno čvrsta. U kolovozu u opstanak kolacije vjeruje 74 posto ispitanika, što je rast od 6 postotnih poena u 30 dana. 93 posto SDP-ovih birača vjeruje da će Vlada izdržati do kraja, a u to vjeruje i 63 posto HDZ-ovih birača.

Predsjednik i Vlada dobro, Sabor dovoljno


Kolovoz je mjesec u kojem je školskim rječnikom predsjednik popravio svoju potporu. Kod građana bi dobio ocjenu 3,52. Vladu građani ocjenjuju s 2,52 a Hrvatski sabor s 2,04

SDP zato nastavlja kliziti nizbrdo već 4 mjeseca, a kolovoz završavaju s 25,8. Još u svibnju SDP je imao 33 posto. No klizi i HDZ i sada je na 20,2 posto.

Za SDP očekivano da topi potporu, a dugoročno ako se to ne zaustavi mogao bi biti problem. A HDU očito svojim politikama nije pogodio birače, jer Karamarko homogenizaciju svog biračkog tijela s komunizmom i ideološkim temama mora hitno mijenjati.

Ono sto je dugoročno loše za vladajuću koaliciju je već 'povjesno' loš rejtnig HNS-a i HSU-u. HNS ima 2,4 posto a HSU ima 2,3 posto.

Laburisti sa svojom politikom su treća opcija na 8 posto. Iako možda većina ne zna što zastupaju konkretno o svakom pitanju Lista Ivana Grubišića ima 4,2 posto potpore. HDSSB je čini se posto nacionalna stranka, a ne regionalna jer uživa potporu od 3,3, posto.

Potom slijedi HSP Ruže Tomašić s 3,2 posto, pa Blok umirovljenika zajedno s 3,1 posto. Potom HSS na 3 posto, HSP ima 2,8 posto. Ostale stranke imaju 8,6 posto.

Dobitnih i ovog mjeseca su neodlučni birači kojih je već 15 posto i treći mjesec rastu. Čini se da je i tu rezervoar SDP-ovih birača koji su sad neodlučni.

Milanoviću raste popularnost, Karamarko 'zacementiran'

Zoran Milanović dok mu stranka topi potporu popravio je osobni rejting i sad je opet na preko 50 posto točnije 51 posto pozitivnog imidža.

Njegov konkurent Tomislav Karamarko nije iskoristio lošu ekonomsku situaciju, kadrovske i verbalne gafove i uživa potporu 28 posto birača i na dnu je liste popularnosti.

Milanović uživa potporu 86 posto svojih birača, a za bolji rejting može zahvaliti većoj potpori među biračima ostalih stranaka i neodlučnim biračima.

Tomislav Karamarko ucvršćuje lidersku ambiciju u svom biračkom tijelu. Sada ga podupire 65 posto birača što je za 9 postotnih poena vise nego prije 30 dana.

Predsjednik Josipović popravio je osobni rejting i dalje je najpopularniji s potporom 79 posto građana.

Nema promjene i kod ostalim na listi popularnih. Nakon predsjednika je Dragutin Lesar s potporom od 57 posto birača, potom Ivan Grubinić s 5 posto. Zatim je Zoran Milanović na 51 posto, a Boris Šprem na 50 posto. Svi oni bilježe rast popularnosti u prošlom mjesecu.

Zato je tu Vladimir Šišljagić koji uživa potporu 31 posto birača , pa Tomislav Karamarko s 28 posto. Pretposljedni je Ivan Jakovčić koji politiku napušta s potporom od 26 posto, a posljednji nacionalni političar je Radimir Čačić o kojem samo 14 posto građana ima pozitivno mišljenje, a zato 63 posto njih misli negativno o njemu.

Kolovoz je prvi mjesec od siječnja u kojem Vladina politika dozivljava blagi oporavak. Vidljivo je to iz posljednjeg CROBAROMETRA kojeg provodi IPSOS PULS, a redovito objavljuje Dnevnik Nove TV.

Istraživanje CROBAROMETAR - Ocjena rada Vlade (Foto: Dnevnik.hr)

Potpora Vladi prvi puta u rastu

Vladine politike od siječnja su doživljavale pad. Ta romantična vremena u kojem Vladine politike na početku godine podupire 62 posto građana teško će biti dohvatljive. No, u kolovozu prvi put blago raste potpora Vladinoj politici. U nju vjeruje njih 36 posto građana. A oni koji su protiv je u ovom trenutku 54 posto. Ne zna njih 9,7 posto.

Vladu 'dižu' neodlučni i apstinentni

Vlada za ovu dobru vijest može zahvaliti neodlučnima i apstinentima kod kojih je porasla potpora politikama Banskih dvora. Tako 38 posto neodlučnih podupire rad Vlade, te 23 posto apstinenata. I dalje Vlada može biti zadovoljna potporom među SDP-ovim biračima, koji je podupiru sa 76 posto, a samo 14 posto HDZ-ovaca podupire Vladine politike.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)