Linićeva Lista dužnika ili samo kulisa

Od ministra Matića će mo vjerojatno „još malo“ pričekati da objavi svoju listu branitelja dočim je ova Linićeva ugledavši svjetlo dana već polučila i očekivani efekt. Poput omamljenih teškim drogama svekoliko pučanstvo već drugi dan razglaba o poreznim dužnicima koji su po svemu sudeći mogli toliko dugo ostali nedodirljivi samo uz božju pomoć, jek kako protumačit da netko godinama ne plaća svoje porezne obveze dočim drugima, dakako onima bez „božje pomoći“,ti isti poreznici kucaju na vrata već nakon nekoliko mjeseci.

Iskazati milijarde nenaplaćenog poreza a da za takvo stanje još uvijek nitko nije odgovarao niti se uopće nagovješćuje da bi se tako nešto moglo dogoditi jest puno veći problem od samog nenaplaćenog poreza. Dakle nije uopće upitno da se u svim zemljama događa da netko izbjegava platiti porez, no onog trenutka kada ga se otkrije prema istom više nam milosti sve dok država ne uzme i svoj zadnji novčić, uz dakako dodatne konsekvence za počinitelja, nerijetko i u vidu izricanja zatvorskih kazni. A što se događa sa poreznim neplatišama u Hrvatskoj? Ništa, jer radi se ipak o „stupovima“ našega društva, a njihov dug će i onako platiti građani kao i svaki puta do sada….

Nije moguće nikome razumno objasniti da netko može bez ikakvih problema državi ne plaćati poreze desetak ili više godina a da nakon svega toga i dalje uredno posluje, pod „povlaštenim uvjetima“ dakako, uništavajući tako i konkurenciju koja svoje obveze uredno plaća državi. U ovom raščišćavanju stanja će biti vrlo zanimljivo vidjeti kojim sredstvima i metodama će se država poslužiti da bi svoja potraživanja naplatila, a posebno kakve će sankcije snositi utajivači, te oni koji su im to omogućili. Posebno je dakle važno vidjeti sada koliko će djelatnika, posebno odgovornih osoba iz porezne uprave dobiti svoje radne knjižice u ruke i potražiti neki drugi posao jer je očito da poreznici nisu u stanju biti.

Sa druge pak strane se otvara i vrlo važno pitanje o nizu državnih tvrtki koje su također veliki porezni dužnici. Kako je moguće da državna tvrtka, (dakle država) ni sama ne izvršava svoje obveze, te tko će i sa kojom imovinom odgovarati za te dugove. Nije li konačno došlo vrijeme i da mnogi članovi Upravnih vijeća i Nadzornih odbora u tvrtkama koje su u državnom ili JlS su/vlasništvu na svojoj koži osjete što znači njihovo neodgovorno ponašanje budući je takvih tvrtki popriličan broj na Linićevoj listi. Nije li već postalo uvriježeno, rekli bi pravilo, da se porezi, doprinosi na plaće posebno, već godinama uopće ne plaćaju u tvrtkama čiji su osnivači JLS a da za to do sada nitko nije odgovarao, što više, isti ti čelnici JLS su često nagrađivani za svoj „ samoprijegoran rad“ i Saborskim mandatima. Svojevrstan pandan ovoj Linićevoj listi bi bila i objava slijedeće, one u kojoj bi se navela sva dugovanja države prema drugim poduzećima ili pojedincima. Kako nije isključeno da bi dobar dio navedenih u prvoj listi bio zacijelo visoko pozicioniran i na drugoj, dakle onoj u kojoj se navodi kao vjerovnik državi, državnim poduzećima ili onima JLS, moguće je da bi objavom iste mnogo toga postalo podosta jasnije, jer medalja kao što znamo uvijek ima i onu drugu stranu.

Biti će ipak da se iza ove bučne priče koja sada zaokuplja pažnju javnosti događa nešto sasvim drugo, možda i puno važnije od ovih, uglavnom nenaplativih milijardi poreza.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)